Læsetid: 2 min.

Ingen efterforskning af Bildts aktieoptioner

Den svenske statsanklager indleder ikke efterforskning af udenrigsminister Carl Bildts aktieoptioner i investeringsselskabet Vostok Nafta
13. januar 2007

Der bliver ikke indledt en efterforskning mod den svenske udenrigsminister, Carl Bildt, i forbindelse dennes aktieoptioner i investeringsselskabet Vostok Nafta.

Det meddelte statsanklager Christer van der Kwast fredag eftermiddag.

Da Carl Bildt blev udenrigsminister i efteråret forlod han Vostok Naftas bestyrelse.

Men han beholdt aktieoptioner for cirka fire millioner danske kroner. Dem indløste han i december.

Sagen har skabt stor politisk røre i Sverige. Oppositionen kritiserer Bildt for at have indløst optionerne og fået beløbet udbetalt. Flere har sagt, at optionerne kan opfattes som noget, der minder om bestikkelse.

Rimelig betaling

Det afviser statsanklageren. Han konkluderer, at aktieoptionernes værdi må anses for en rimelig betaling for det arbejde, som Carl Bildt har udført som bestyrelsesmedlem.

"Ved en samlet vurdering af det foreliggende grundlag, finder jeg, at den omtalte godtgørelse ikke kan anses for at udgøre en urimelig belønning for Carl Bildts tjenesteudøvelse i den betydning, som omtales i straffelovens paragraffer om bestikkelse. Et strafansvar kan derfor ikke komme på tale," siger van der Kwast.

Kendt praksis

Statsanklageren skriver også i sin afgørelse, at Vostok Nafta har oplyst, at beslutningen, om at lade Bildt udnytte optionerne ligger på linje med den praksis, som anvedes i andre tilfælde, hvor topchefer er gået af.

Bildt selv siger i en meget kortfattet skriftlig udtalelse, at han er glad for afgørelsen, men at han havde ventet den.

"Jeg hilser anklagerens beslutning velkommen, selv om den var ventet. Nogen anden afgørelse end den, han er kommet frem til, er ikke mulig."

Sagen begyndte at rulle, efter at Miljöpartiet søndag anmeldte den konservative udenrigsminister for korruption. Vostok Naftas aktiviteter indskrænker sig stort set til at eje aktier i det gigantiske russiske selskab Gasprom, der vil bygge en kontroversiel gasledning i Østersøen, og Bildts beslutninger som minister kan komme Gazprom til gavn. Gazprom ønsker at opføre en gasledning fra Rusland til Tyskland, som skal bevæge sit tæt på den svenske kyst.

Det hævdes, at gasledningen er en risiko for miljøet og kan udsætte Sverige for russisk spionage. På et pressemøde mandag blev Bildt spurgt, om han skal deltage i regeringens beslutning om den planlagte gasledning i Østersøen.

"Det må vi se, når vi kommer dertil. Der foretages en habilitetsvurdering, svarede udenrigsministeren og understregede," at sådanne vurderinger løbende foretages i regeringen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu