Læsetid: 3 min.

Ingen gode nyheder fra Irak

Mandag aften i Studenterhuset i København havde Information arrangeret et foredrag med den uafhængige amerikanske journalist, Dahr Jamail. Det blev en aften med konspirationsteorier om USA's overherredømme og et opgør med den objektive journalistik
8. november 2006

"Jeg er borger af et imperium."

Sådan siger den uafhængige journalist, Dahr Jamail, med henvisning til sit hjemlands planer om globalt overherredømme. Planer, der fremgår af USA's militære strategier, og som har foranlediget invasionen i Irak, hvor endnu en fremmed befolkning må betale prisen:

"Forestil jer hverdagen i Irak. Før invasionen var den gennemsnitlige levealder 74 år. Nu er den 59 år. 1,6 mio. irakere er flygtet ud af landet, mens 1.5 mio. er internt fordrevne. Siden invasionen er 655.000 irakere blevet slået ihjel. Det svarer til 2,5 procent af den samlede befolkning. Og de krigsførende styrker meddeler stadig, at det går godt."

Dahr Jamail var indtil 2003 naturguide i det nordlige USA, hvor han er født og opvokset. Men tiden efter terrorangrebet den 11. september 2001 og perioden op mod invasionen af Irak i 2003 provokerede ham til at tage en beslutning. Uden støtte fra et medie, uden nogen form for militær beskyttelse og finansieret af egen lomme drog han til Irak for at se og dokumentere, hvordan der kunne være så stor forskel på den virkelighed, de store amerikanske medier bragte og så de nyheder, der sivede ud fra alternative nyhedskilder.

Mandag aften kunne han i et fyldt studenterhus i det indre København berette om sine langt fra opløftende oplevelser og konklusioner. Foruden meldingen om, at det nærmest ikke kunne gå værre, var Dahr Jamails budskab en syngende lussing til den frie vestlige presse:

"De amerikanske medier kan over en kam sammenlignes med statskontrollerede medier i Mellemøsten. Det var min motivation for at tage til Irak. Jeg ville udfordre de store landsdækkende nyhedskanaler i USA."

Falsk objektivitet

For ifølge Dahr Jamail er problemet, at de vestlige befolkninger lever i en tåge af ignorance. Mediernes påståede men alt andet end objektive nyhedsdækning har skabt et demokratisk underskud.

"Fair - en organisatio, der overvåger medier i USA - dokumenterede, at i de sidste to måneder op til invasionen i Irak optrådte i alt 393 eksperter i de større amerikanske medier. Heraf var kun fem modstandere af en invasion. Det er et billede, der stadig præger medierne i USA."

Og det er ikke blot fordi, andre historier og kilder ikke er tilgængelige. Ifølge Dahr Jamail sendte han sine første historier fra Irak til 125 medier i USA uden at få svar. Siden er hans historier fra Irak dog blevet optaget og viderebragt i adskillige men fortrinsvis mindre nyhedsmedier i 10 forskellige lande.

Men betragter Dahr Jamail sig selv som en objektiv nyhedskilde:

"Nej - og det er jeg glad for. Alle de oplysninger, som jeg har præsenteret i aften, dem kan i selv finde på internettet. Jeg konkluderer, at invasionen i Irak er en kæmpe fejltagelse, men synes I selv skal dømme".

Ingen nem løsning

De tunge og pessimistiske meldinger fra Dahr Jamail kaldte på et positivt svar blandt publikum. Én ville således vide, om det bliver bedre, hvis demokraterne vinder næste valg.

"Som vores korrupte system fungerer, er det svært at forestille sig. Det er de samme fonde, de to partier lever af. Det er de samme industrier og firmaer, der støtter begge partier. Og det er de samme interesser, begge partier plejer. Jeg tror ikke, at det er fra de amerikanske politikere, at der kommer en løsning."

Det fik endnu en publikumer til at spørge, hvor meget enkelte politikere som Dick Cheney og Condoleeza Rice personligt tjener på krigen?

"Jeg kender ikke nogle beregninger, men jeg vil gætte på, at deres pensionsplaner går ret godt."

jel@information.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu