Læsetid: 3 min.

Ingen krav til imamer

Er du mand, muslim og vellidt, kan du blive imam. Der findes ingen faste regler for, hvad du skal kunne, eller hvilken baggrund du skal have, siger integrationskonsulent Fahmy Almajid og kalder flertallet af imamerne i Danmark for uegnede. Imam Abdul Wahid Petersen efterlyser et generationsskifte
4. august 2005

Ingen ved, hvor mange imamer der findes i Danmark - for enhver kan kalde sig imam, og derfor er det svært at opgøre det præcise antal, siger Fahmy Almajid, der er integrationskonsulent og står bag et væld af bøger og foredrag om integration. Han mener, at der er en generel enighed omkring et tal på ca. 80 imamer i Danmark, men at markedet er fuldstændig frit: "Der er reelt ingen kriterier. Hvis jeg går rundt i Ishøj og kan overtale 10-15 muslimer til at komme til en bøn, jeg holder, kan jeg i princippet kalde mig imam. Jeg behøver ikke have opbakning fra et bestemt trossamfund, og jeg kan blive valgt, fordi nogle ser mig som lærd og fornuftig, eller fordi de bare ser mig som rabiat og god til at provokere." Imam betyder bønneleder og en person, der er et værdigt eksempel til efterfølgelse. Men der er ingen krav til imamernes baggrund eller uddannelse, og majoriteten af imamerne i Danmark er uuddannede og kommer fra lande som Libanon, Irak og Somalia. Heroverfor står 21 tyrkiskuddannede imamer på fire-årig lønnet kontraktbasis via et samarbejde mellem Danmark og Tyrkiet. Derudover kommer der gæsteimamer fra Egypten og Saudi-Arabien til landet i nogle måneder, typisk omkring Ramadanen. Men Fahmy Almajid mener, at der er behov for imamer med kendskab til det lokalsamfund, de står overfor: "Flertallet af de imamer, som kommer til Danmark, er ikke egnet til at stå hver fredag og prædike. De kender ikke de lokale behov og prædiker mest om, hvad der foregår i deres hjemland og ikke, hvad der foregår lige uden for moskeens dør." Fahmy Almajid mener dog, at muslimerne i dag ikke har det store alternativ, og tvivler på at man med et etårigt kursus kan ændre de udefrakommende imamers syn på verden. Han vil dog ikke afvise muligheden, men tror mere på en universitetsbaseret imamuddannelse og har i mange år arbejdet for, at en sådan uddannelse skal være påkrævet for at blive imam.

Frivillige imamer

Så langt vil imam Abdul Wahid Petersen - der selv er folkevalgt og ikke uddannet - ikke gå, men han kan godt se behovet for et statsautoriseret uddannelse. "Det vigtigste er, at de har både akademisk vægt og folkelig vægt. Men i dag er de fleste imamer herhjemme frivillige og vælges primært, fordi de skiller sig ud fra mængden. En imam som Abu Laban er jo rekrutteret fra egne rækker og er endt i den position i kraft af sin pondus og indsats, selv om der findes andre med en tungere uddannelse. Vi har faktisk flere klassisk uddannede imamer, som ikke kan få et arbejde, selv om de er højt kvalificerede," siger Abdul Wahid Petersen.

Man skal jo leve

37-årige Yasin Ghauri er en af de universitetsuddannede, der ikke kan få arbejde som imam. Den pakistanskfødte dansker tog efter gymnasiet i Danmark til Saudi Arabien i syv år for at lære arabisk og blive bachelor i islam, men har aldrig haft brug for sin uddannelse.
Han har i dag en lederstilling i et transportfirma og beklager, at mange muslimer ikke lægger vægt på det faglige, når der skal vælges en imam: "Man vil hellere have sine egne imamer, og det handler jo så om grupperinger, nationalitet, politik og så videre. Men eftersom der ikke er noget tilskud til imamer, ville man i bedste fald også kun kunne få en ulønnet stilling, og så affinder man sig med at måtte lave noget andet. Man skal jo leve."
Af samme grund mener Abdul Wahid Petersen, at man skal være idealist for at blive imam:
"Man skal være parat til at dedikere hele døgnet til et ulønnet arbejde, hvor folk ringer fra hele landet med spørgsmål om stort og småt. Man kan sige, at min menighed strækker sig fra Skagen til Gedser, og min kontortid er fra 7 om morgenen til 11 om aftenen."

Sidder tungt på posten

Selv om det kan være svært at få arbejde, mener Abdul Wahid Petersen ikke nødvendigvis, at behovet for imamer er opfyldt: "Det handler snarere om, at der er mangel på penge - og at de, der sidder på posten, ikke vil gå af. Det kan være svært at komme til som ny imam, især hvis de muslimske grupper, der vælger dem, har karakter af hjemstavnsforeninger og ikke er modne til den fornyelse, der ligger i en imam med en dansk kulturtilgang. Jeg savner et generationsskifte, og at foreningerne finder frem til dynamikken i at orientere sig mere fremad og ind i det danske samfund."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her