Læsetid: 3 min.

Ingen martyrer i Nazareth

Der er liv i gaden i Nazareth. Den største israelsk-arabiske by prøver at passe sig selv, mens krigen står på i Libanon
24. juli 2006

NAZARETH - Der er normal trafik på hovedgaden, selv om byen ligger inden for, hvad de israelske myndigheder betragter som risikozone. En raket fra Hizbollah slog i sidste uge ned midt i en tætbefolket del af det israelsk-arabiske Nazareth og dræbte to små børn, og siden da har anbefalingen heddet at færdes udenfor i mindst muligt omfang.

"Skal vi blive hjemme på grund af det? Det er jo slet ikke vores krig," smiler en mand ved navn Adel, som Information møder ved indgangen til byens marked.

"Det er tragisk, at to små børn blev slået ihjel på grund af det vanvid, men her i byen lader vi alt fungere normalt."

Flere steder i det nordlige Israel har raketterne ramt arabiske samfund, og navnlig Nazareth vakte opsigt, fordi Hizbollahs leder, Hassan Nasrallah, et par dage efter sendte sin personlige undskyldning til byen og erklærede, at de to børn vil blive betragtet som martyrer.

"Vi har ingen martyrer i Nazareth," tilføjer Adel. "Vi deltager ikke i denne krig, hverken på den ene eller på den anden side. Men jeg kan godt sige, at den israelske overreaktion i Libanon er en del af forklaringen på børnenes død."

Mellemfolkelig forståelse

Et par andre mænd er kommet ud fra en cafe på hjørnet og slutter sig til.

"Naturligvis har Israel ret til at forsvare sig, når det bliver angrebet," siger den ene, der præsenterer sig som Emile. "Jeg er som halvdelen af byen kristen og har således ingen åndelig forbindelse til Nasrallah, men jeg siger dig, at denne situation kunne have været undgået, hvis der havde været mere mellemfolkelig forståelse i Mellemøsten. Her i byen lever vi godt med vores muslimske naboer, og det kunne man godt lære noget af andre steder."

Han forklarer, at hvad han kalder "Israels trang til at ordne hele verden" har skabt mange problemer, og at de aktuelle operationer i Libanon formentlig vil forlænge hele konflikten i Mellemøsten med mange år.

"Se blot på, hvordan Israel behandler palæstinenserne, mit folk," siger Emile. "Ikke engang Vestbredden og Gazastriben, 22 procent af det historiske Palæstina, vil Israel acceptere som en palæstinensisk stat. Jeg anerkender Israels ret til at eksistere, og hvis Israel også anerkendte andres ret, ville mange flere arabiske stater kunne slutte fred med Israel. Og det er blandt andet denne brede modvilje mod israelerne, som understøtter Hizbollah moralsk i hele regionen."

For en uge side blev der holdt en demonstration mod krigen på en af pladserne i byen, men kun få hundreder mennesker mødte frem. Dette overraskede mange, idet Nazareth i politiske sammenhænge traditionelt har markeret sig kraftigt.

Mindretallets pligt

"Jeg synes, det er vigtigt at markere sig, og som palæstinensisk mindretal i Israel synes jeg endda, vi har en særlig pligt til det. Det er jo den stat, jeg bor i, som fører krigen," siger Muhammed, mens han er i fuld gang med at købe agurker.

Muhammed fortæller, at han selv deltog i demonstrationen og er skuffet over, så få der mødte op.

"Jeg har ingen sympati for Hassan Nasrallah og hans fundamentalisme, ligesom jeg ikke bryder mig om Hamas," siger han. "Jeg er helt sekulær, men som muslim føler jeg alligevel med de lidende libanesere."

Mens vi taler, indløber der rapporter om nye raketnedslag over hele Nordisrael. Akko, som også har en stor arabisk befolkning, er blevet ramt, "men vist nok i de jødiske kvarterer", som en mand siger. På et tv i en cafe fortæller en arabisk station, at de israelske operationer i Libanon igen er blevet udvidet, og at der er svære kampe i området.

"Forstår du ikke, at vi sidder i en klemt situation?" spørger en mand på cafeen med pludselig ophidselse.

"I oktober 2000, da vi demonstrerede lige efter begyndelsen på den palæstinensiske intifada, skød det israelske politi tre demonstranter. De døde lige her på gaden. Det vil vi gerne undgå igen, så vi passer os selv, mens vi deltager med vore følelser og tanker. Og vi håber på, at Israel snart kommer til besindelse, og vi kan få det her standset med en våbenhvile."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her