Læsetid: 2 min.

Ingen vil påtage sig ansvar for tysk aflytningsskandale

Skandale om den tyske udlandsefterretningstjeneste BND's ulovlige overvågning af journalister tager til i styrke og kan få konsekvenser for forbundsregeringen
22. maj 2006

Skandalen om den tyske udlandsefterretningstjeneste BND's ulovlige overvågning af journalister har udløst en hidtil uset travlhed ved håndvasken i Berlin.

Ingen af de politisk ansvarlige hævder at have haft kendskab til, at BND i mindst 12 år overskred sine beføjelser ved at overvåge kritiske journalister og hyre omkring 20 journalister som velbetalte stikkere.

Udenrigsminister Frank-Walter Steinmeier sagde i weekenden, at han først fik kendskab til de ulovlige aktiviteter i 2005.

Socialdemokraten havde som chef for kanslerministeriet indtil i fjor ansvaret for kontrollen med efterretningstjenesterne, og ifølge Steinmeier blev der øjeblikkeligt reageret, da den ulovlige overvågning af journalister blev afsløret sidste efterår.

Han iværksatte en kulegravning af BND's metoder, som siden er blevet fulgt op af en forbundsdommers undersøgelser. Disse er blevet samlet i en 175 siders, hemmeligstemplet rapport, der på trods af nogle af de involverede journalisters protester ventes offentliggjort i løbet af ugen.

Selv om BND's overvågning officielt blev indstillet sidste efterår, før den nye forbundsregering trådte til, kan den ramme forbundskansler Angela Merkel og hendes borgerligt-socialdemokratiske regeringshold som en boomerang.

For både Steinmeier, viceindenrigsminister August Hanning og BND-chef Ernst Uhrlau trak i trådene, hvad angår efterretningstjenesterne, i den tidligere regering.

Hanning var indtil i fjor BND-chef, mens Uhrlau var efterretningskoordinator, og begge siger, at de intet kendte til BND's ulovlige aktiviteter.

Det har vakt stor undren, og enkelte røster i oppositionen har allerede krævet Hannings afgang.

Avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung forudså i går, at presset på Hanning og Uhrlau de næste uger vil tage til i styrke, fordi regeringen for sammenholdets skyld bliver nødt til at holde hånden over Steinmeier.

Merkel-regeringen har prøvet at tage luften ud af skandaleballonen ved at forbyde BND at overvåge eller bruge journalister til at afsløre læk i tjenestens egne rækker. Udlandsefterretningstjenesten må nemlig kun være aktiv inden for Tysklands grænser, hvis den skal beskytte sig selv mod offentliggørelsen af hemmeligstemplede informationer.

Ude af kontrol

Ifølge nyhedsmagasinet Spiegel, som selv havde stikkere på redaktionen, fremstår BND som en efterretningstjeneste ude af kontrol, der "under påskud af at ville beskytte sig mod forrædere, i mere end 10 år underminerede pressefriheden".

De ulovlige aktiviteter blev nemlig allerede iværksat under Schröders konservative forgænger Helmut Kohl fra Merkels CDU, og dermed kan også CDU komme i alvorligt bekneb på grund af skandalen.

En anonym efterretningskilde sagde i går til Frankfurter Allgemeine, at Kohls tidligere efterretningskoordinator, Bernd Schmidbauer, ikke blot havde kendskab til de ulovlige aktiviteter, men ligefrem selv pressede på for at finde læk i tjenesten.

Schmidbauer selv afviser ligesom alle andre at have haft kendskab til noget som helst. Dog har han foreløbig nedlagt sit mandat i Forbundsdagens kontroludvalg, som overvåger efterretningstjenesterne, og som ventes at få flere beføjelser som følge af skandalen.

BND er i forvejen under pres, fordi et parlamentarisk undersøgelsesudvalg er ved at kulegrave to tyske agenters omstridte indsats i Bagdad under Irak-krigen. Selv om Merkel forleden kaldte udlandsefterretningstjenesten for "kompetent og uundværlig", bliver den nu sammenlignet med den hedengangne østtyske efterretningstjeneste Stasi.

Den konservative indenrigsminister, Wolfgang Schäuble, frygter derfor, at BND på grund af skandalen ikke længere vil få adgang til informationer fra andre landes efterretningstjenester. Schäuble gentog i går, at han bakker op om Hanning og Uhrlau, men lovede samtidig en omfattende opklaring af skandalen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her