Læsetid: 3 min.

Intellektuel svindel

23. juni 1997

REGERINGENS STORE projekt, Danmark som foregangsland, har fra starten været en smuk ramme, som står og venter på det lovede indhold. Der er tegn på, at ventetiden kan blive lang.
Det seneste udspil i "foregangs-serien" har ihvertfald ikke meget med sagen at gøre. Titlen er den ganske fængende: Indkomstoverførsler - færre på passiv forsørgelse.
Nu er det jo set før, at vitale problemer pakkes ind i sytten lag pølsesnak, når de ansvarlige skal præsentere dem for offentligheden. Myndigheder og regeringer er jo som regel kommet til verden med en indbygget tendens til at lade som om, de har styr på det hele. Eller er ved at få det. Takket været egen fremragende indsats.

REGERINGEN gør sit til at holde denne tradition i live med sit nye fremstød om indkomstoverførsler. Indledningen er ellers prisværdig klar og ædruelig: Der vil i år være ca. 900.000 i den erhvervsaktive alder, som - opgjort på helårsbasis - forsørges via offentligt finansierede indkomstoverførsler. Det er ca. 725.000 flere end i 1960.
Det groteske kommer på de følgende 80 sider. Kendsgerningen er jo, at man i de fleste af dé vestlige økonomier, vi normalt sammenligner Danmark med, i de seneste årtier har oplevet en massiv vækst i udstødelsen fra arbejdsmarkedet.
Stadig større grupper har ikke fundet en aktiv plads i samfundsøkonomien.
Vil man være et foregangsland, må man kortlægge dette problem i en international sammenhæng og skitsere en løsning, som kan være et eksempel til efterfølgelse.

INGEN AF DELENE sker i regeringens udspil. Det internationale perspektiv er stort set reduceret til en konstatering af, at hvis regeringens ønsketænkning med hensyn til flere job opfyldes, så vil Danmark have en enestående høj beskæftigelse.
Ja, hele løsningen på det fundamentale udstødelsesproblem (sådan hedder det selvfølgelig ikke i pjecen) ender med at være, at man skal se at skaffe langt flere job på det ordinære arbejdsmarked. Enkelt, men genialt.
Næste skridt er så at gøre det lidt sværere at deltage i nogle af de ordninger, man hidtil har ladet vokse, fordi alternativet blot var ledighed. F.eks. orlovsordningerne, overgangsydelsen osv.
Man fornemmer her en stærk og selvbevidst regering. Recepten på alle de nye job er nemlig i hovedsagen "....videreførsel af de senere års strukturpolitiske linie i arbejdsmarkeds-, skatte-, uddannelses- og erhvervspolitikken mv."

HER VAR vi nogle, der fik noget at tænke over. Vi der troede, at det var så svært - med den almindeligt kendte politik - at lave en stærk selvstændig jobvækst i et enkelt lille land. Men den slags opgivenhed bider heldigvis ikke på Nyrup, Lykketoft, Jelved og Jytte Andersen.
Udover alle de job der nu kommer, fordi regeringen fortsætter med at gøre hvad den gør, er der dog også en mindre del, som skal sikres gennem ny rummelighed på arbejdsmarkedet.
I enkelte sætninger nærmer man sig sågar den dristige tanke, at arbejdsmarkedet - herunder lønmodtagersiden - må give plads for nye ordninger, der kan rumme personer med "nedsat arbejdsevne". Alene det håbløse udtryk giver basis for skepsis.

TILBAGE TIL det overordnede: Når man ser på forløbet siden 1960, er det afgørende ikke, hvordan væksten i overførslerne fordeler sig på dagpenge, bistandshjælp, orlovsydelser, efterløn etc. For slet ikke at tale om folkepension og SU som ikke indgår i de nævnte tal.
Uanset hvad man kan sige af smukt om de mange overførselsindkomster for folk i den erhvervsaktive alder (her kan regeringens pjece anbefales), er kilden til de største problemer stadig, at der har været en meget betydelig gruppe, som arbejdsmarkedet ikke har haft brug for eller ikke har tiltrukket.
Finansminister Mogens Lykketoft har raset mod den borgerlige oppositions påvisning af, at der er flere på overførselsindkomster, end da Schlüter smed tøjlerne.
"Intellektuel svindel", kaldte finansministeren dette ufine angreb, på et pressemøde i sidste uge.
Han skulle snakke. Der er den slags stenkast, der kun glæder glarmestrene.

mol (Jacob Mollerup)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her