Læsetid: 3 min.

Intens svensk kamp mod kopipirater

Det svenske antipiratbureau har taget fløjlshandskerne af i kampen mod den meget omfattende ulovlige kopiering af film og musik, men forbrugerne svarer igen
19. april 2005

Den svenske film- og musikindustris ihærdige indsats for at komme piratkopiering til livs har udløst en voldsom modreaktion fra almindelige computerbrugere. Den største anti-piratgruppe har været udsat for indbrud, forsøg på indtrængen i deres computere, og medarbejderne har modtaget dødstrusler.

Emnet udløser særligt stærke følelser i Sverige, fordi det er et af de lande i verden, hvor adgangen til bredbåndsforbindelser er størst. Det gør det muligt for mange unge at downloade hele spillefilm på ganske få minutter.

Piratkopering koster hvert år film- og musikindustrien flere milliarder dollar på verdensplan, men forsøget på at dæmme op for omfanget af ulovlig kopiering i Sverige er blevet mødt med massiv modstand. Landets antipiratbureau, der er et privatejet firma, der modtager finansiel støtte fra branchen, er blevet beskyldt for at skabe en stemning af frygt og for at bruge såkaldte spioner til at pågribe kopisterne.

Bureauets talsmand, Henrik Ponten, som af en svensk avis er blevet udråbt til landets mest forhadte mand, er blevet det primære mål for kritikken, og hans mobilnummer er blevet lagt ud på en hjemmeside ved siden af et manipuleret billede af Ponten iført naziuniform.

Henrik Ponten oplyser, at der hvert år ulovligt bliver downloadet 15 millioner film fra nettet eller næsten lige så mange, som der bliver købt på lovlig vis.

"Jeg er blevet beskrevet som den mest forhadte mand i Sverige. Jeg modtager trusler, folk ringer til mig og siger, at de ved, hvor jeg bor. Vores computere er blevet hacket, og der har været forsøg på indbrud i vores lokaler. Der er opstået en mærkelig situation i Sverige, hvor alle ender med at gå helt amok på dem, der håndhæver lovene," siger Henrik Ponten.

Upopulær ransagning

Den anspændte situation blev på bizar vis yderligere forværret, da antipiratbureauets folk ransagede kontorerne hos Bahnhof, som er en af Sveriges kendteste internetudbydere. Ikke nok med at de to organisationer holder til i den samme bygning - antipiratbureauet er også kunde hos Bahnhof.

Direktøren for Bahnhof, Jon Karlung, fortæller følgende om forløbet under ransagningen:

"Der troppede omkring 20 mennesker op på kontoret og vendte op og ned på mit tastatur. De var ret aggressive, og nogle af vores ansatte blev ret rystede. Det føltes som et bagholdsangreb eller som at være med i en b-film."

Karlung, der understreger, at han ikke bifalder brud på loven, oplyser, at en medarbejder efterfølgende blev afskediget, fordi vedkommende havde lavet piratkopier, men at den pågældende medarbejder i høj grad var blevet påvirket af en antipiratbureauets spioner.

"Det var et helt kafkask scenario," siger Karlung, "de var med til at lægge en masse materiale ud på serveren og ringede til politiet bagefter. De bruger skræmmemetoder og pr-trick. Det er nærmest en heksejagt."

Jon Karlung afviser forlydender om, at der blev fundet over tre år gamle, ulovligt kopierede musikbidder og film på kontorets computere og tilføjer, at politiet ikke har rejst sigtelse mod nogen.

Uanset udfaldet af sagen har striden sat fokus på den svenske lovgivning og håndhævelsen af den. Henrik Ponten kritiserer landets politikere for at undlade at melde klart ud i forhold til piratkopiering, fordi han mener, at politikernes tavshed forstærker de unges indtryk af, at det er acceptabelt at kopiere ulovligt fra internettet.

"Nogle af politikerne siger oven i købet, at det er ok at kopiere fra andre," siger Henrik Ponten.

Andre hævder, at det er de høje priser på film og cd'er, der gør det fristende at bryde loven.

"Den nye teknologi betyder, at det er umuligt at opretholde den gamle måde at sælge musik og film på. De burde sætte priserne ned og lade mersalget udligne tabet," siger Jon Karlung.

© The Independent og Information

Oversat af Nina Skyum-Nielsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu