Læsetid: 2 min.

Irak anklager USA for daglige drab på civile

Den irakiske regering øger presset på amerikanske militærfolk for at få oplysninger om påståede massakrer, som medierne har vist optagelser af
3. juni 2006

BAGDAD - Vold mod civile fra soldater, der "ikke respekterer det irakiske folk" er blevet et "dagligt fænomen", siger Iraks premierminister, Nuri al-Malaki.

"De knuser dem med deres køretøjer og dræber dem på den blotte mistanke. Det er fuldstændig uacceptabelt," siger den irakiske regeringsleder ifølge New York Times. Han kræver, at amerikanerne udleverer alt forhørsmateriale om drabene på 24 personer i byen Hadhita.

Ny massakre

Mens den daglige vold fortsætter, satte den irakiske regering i går USA under fornyet pres for at få udleveret oplysninger om endnu en påstået massakre på civile.

Det sker, efter at den britiske tv-station BBC har offentliggjort en videooptagelse, der viser billeder af 11 dræbte civile, som amerikanske soldater angiveligt skal have skudt i et hus i byen Ishaqi nord for Bagdad under en operation i marts.

BBC har modtaget optagelserne fra en sunnimuslimsk gruppe, der er imod amerikansk tilstedeværelse i Irak. Billederne modbeviser tilsyneladende tidligere amerikanske forklaringer på begivenhederne. Ifølge disse skal de amerikanske soldater have dræbt en militant iraker, to kvinder og to børn efter oplysningerne om, at et væbnet medlem af al-Qaeda befandt sig i et hus i byen.

Af videooptagelsen fremgår det imidlertid, at 11 civile blev skudt ned og dræbt i huset, som amerikanerne forinden havde omringet. Billederne støtter rapporter fra irakisk politi efter aktionen.

BBC siger, at det er tydeligt, at de dræbte har skudsår, og at billederne er undersøgt af eksperter og sammenlignet med andre optagelser, som anses for troværdige.

BBC's videooptagelser kommer samtidig med, at amerikanske myndigheder er under pres for at klargøre, hvad der skete under en aktion i byen Haditha i november, hvor amerikanske soldater skal have skudt 24 civile.

I går bad den irakiske premierminister, Nuri al-Maliki, USA om alt materiale fra efterforskningen. Han sagde, at han regner med, at de amerikanske myndigheder vil være i stand til at gennemføre en ordentlig efterforskning af episoden i byen, der ligger i det vestlige Irak.

"Jeg håber, at den bliver fair af hensyn til ofrene," sagde Maliki.

Flere amerikanske kommentatorer har sammenlignet drabene med My Lai-massakren i Vietnam i 1968.

Risikerer dødsstraf

Det amerikanske forsvar har indledt en undersøgelse af sagen og siger, at hvis marineinfanteristerne, som angiveligt deltog, findes skyldige, risikerer de dødsstraf.

Den påståede massakre har bragt USA's præsident, George W. Bush, i forlegenhed. Episoden har også givet gnidninger i forholdet mellem USA og Irak.

Maliki fordømte torsdag episoden i Haditha og betegnede den som "en frygtelig forbrydelse".

Samtidig fortsatte den daglige vold flere steder i Irak. 10 personer blev dræbt og flere end 50 andre såret fredag morgen, da to bomber eksploderede på en markedsplads i Bagdads centrum. I den sydlige del af byen blev to personer dræbt af en bombe. I landsbyen Hib Hib omkom to personer, da en granat slog ned i et hus.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu