Læsetid: 3 min.

Irak får shariaforfatning

Islam skal være 'den primære kilde' til Iraks nye forfatning, fastslår landets forfatningskomité - Iraks kvinder skal dermed ikke regne med andre friheder og rettigheder, end dem sharia-lovene tilstår dem
22. juli 2005

Iraks nye forfatning skal baseres på islams grundprincipper, selv om dette vil indebære indskrænkninger i kvinders rettigheder i forhold til civilretlige spørgsmål som ægteskab, skilsmisse og arvelove. Det fastslår medlemmer af den forfatningskomité, som er ved at formulere et udkast til den nye forfatning.

Forfatningskomiteen ser det som sin opgave at gøre den nye forfatning mindre sekulær og mere religiøs. Den insisterer på, at det sker for at opfylde et folkekrav fra den majoritet af vælgerbefolkningen, som har stemt shiamuslimsk dominerede og religiøst baserede partier til magten. Mariam al-Rayyes, et kvindeligt shiamuslimsk medlem af komiteen, understreger, at islam skal være "den primære kilde" til den nye forfatning og desuden have status af "statsreligion", skriver The Independent.

"Men forfatningen vil give kvinder alle de rettigheder og friheder, der ikke strider imod vores værdier. Den civilretlige lovgivning i forhold til ægteskab, arv og skilmisse må nødvendigvis være i overensstemmelse med religionens forskrifter," siger hun.

Al-Rayyes siger, at komiteen desuden har besluttet, at kvinder i de kommende to fireårige valgperioder vil være garanteret 25 procent af parlamentets pladser. Derefter vil antallet af kvindelige mandater blive afgjort af, hvor mange kvindelige kandidater, der vil få stemmer nok. Da Iraks amerikansk udpegede midlertidige regeringsråd tidligere forsøgte at indskrænke kvinders rettigheder, blev dette forpurret efter pres fra kvindegrupper og andre organisationer.

Ifølge islamisk lov er kvinder kun berettiget til at arve halvdelen af, hvad en mand ville få. Desuden har kun mænd initiativret til at indgå skilsmisse. Irak har siden 1959 haft en sekulær civilret, der stillede alle borgere ligeligt uanset tilhørsforhold til trossamfund. Dette princip vil blive afskaffet, hvis den nye forfatning vedtages.

Et kritisk afsnit i udkastet er artikel 14, som fastslår, at forhold vedrørende ægteskab, skilsmisse og arv skal afgøres i overensstemmelse med de religiøse skikke, der praktiseres af den pågældende familie. Dette vil betyde, at Iraks shia-muslimske kvinder ikke vil kunne gifte sig uden tilladelse fra deres familier. Og ifølge nogle versioner af sharia-loven vil mænd kunne opnå skilsmisse ved blot at udtale dette ønske tre gange i deres kones påhør.

Vedtages forfatningsudkastet, vil nyorienteringen i mere religiøs retning og bort fra overgangsforfatningens sekulære og egalitære bestemmelser være en stor sejr for Iraks shia-muslimske præster og for de religiøse politikere, som var vrede over amerikanernes insisteren på, at islam kun kunne tælle som "en kilde" blandt andre og ikke som "den primære kilde".

Andenklassesborgere

Hos kvinderetsgrupper i Irak har komiteens meldinger ikke vakt begejstring. "Vi tager afstand fra de foreslåede ændringer af 1959-loven" siger Yanar Mohammed, kvinderetsaktivist og leder af bevægelsen Kvinders Frihed i Irak. "Kvinder skal nyde fulde borgerrettigheder - vi vil ikke finde os i at være andenklassesborgere."

Onsdag demonstrerede mindst 200 kvinder og mandlige sympatisører imod forfatningsudkastet.

"Vi kræver garanti for kvinders rettigheder i den nye forfatning," udtalte Hannah Edwar, der var med til at arrangere protestaktionen.

Demonstrationen blev mødt af en mindre moddemonstration på omkring 20 fuldt tilslørede kvinder, der råbte slagord til fordel for Moktada al-Sadr, den fundamentalistiske shia-præst, som har anført sine militser til to oprør imod amerikanerne.

Iraks parlament stemmer om forfatningsudkastet, som endnu kan nå at blive ændret, den 15. august. Midt i oktober skal Irak efter planen holde folkeafstemning om det. Iraks myndigheder forsøgte i går at nedtone frygten for, at arbejdet med forfatningen skal blive forsinket af tirsdagens drab på tre sunni-muslimske medlemmer af forfatningskomiteen, som fik yderligere fire medlemmer til midlertidigt at trække sig. "Vi fremlægger forfatningsteksten for parlamentet i første uge af august," sagde sheik Humam Hammoudi, leder af forfatningskomiteen, i går.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her