Læsetid: 5 min.

Irak - fremtidens turistparadis?

Skønt omfattende vold og borgerkrigstilstande truer med at få samfundet til at desintegrere, er de irakiske turistmyndigheder ved at forberede sig på et kommende turistboom
29. november 2005

BAGDAD - Et 23 etager højt femstjernet luksushotel, der er ved at skyde i vejret i centrum; et overdådigt paladskompleks, der er under omdannelse til temapark; billige flyafgange til det pittoreske Østens Venedig, som Basra kaldes: Således lyder nogle af de umiskendelige lokketoner fra et land, der forbereder sig på at være i stand til et at tage imod et boom af turister.

Bortset fra at dette land er Irak - formentlig det farligste sted i verden lige nu med daglige høje dødstal på ofre for bomber og kugler og med den udbredte indstilling til udlændinge, at de først og fremmest er emner for kidnapning.

Efter USA's præsident George W. Bush officielt erklærede Irak-krigen for vundet, hastede investorer til seminarer og konferencer, ivrige efter at få deres bid af den kommercielle kage, som tegnede til blive lige så stor som appetitlig. Efter årtiers afsavn pga. krige og FN-sanktioner forekom Irak med dets enorme olieressourcer at stille store afkast i udsigt. Og dets righoldige udbud af oldtidsminder, malerisk marskland, kilometerlange gyldne sandstrande og 102 lufthavne fik mulighederne for turisme til at tage sig særlig lovende ud.

Vækst i antal indrejser

Man skulle tro, at den bestialske og vedvarende vold, der siden er fulgt, ville have gjort det af med sådanne drømmerier.

Men efter vedtagelsen af den nye irakiske forfatning og med det forestående parlamentsvalg in mente, insisterer de lokale myndigheder på, at Irak er ved at tage hul på en ny begyndelse. Skønt landet befinder sig i krigstilstand, beskæftiger Det Irakiske Turistnævn 2.400 personer på 14 kontorer rundt omkring i landet. Der er samtidig sket en markant tilstrømning i ind- og udrejser fra Irak, hvad enten det er irakere, der forlader landet eller eksilirakere, der vender hjem på besøg eller for at slå sig ned permanent. Hertil kommer naturligvis det fortsat ganske store antal kontraktansatte og sikkerhedsfolk, som føler sig tiltrukket af de enorme lønninger, de kan tjene ved at arbejde i så farefyldte omgivelser.

Det femstjernede hotel er endnu kun på et forberedende stadium. Det skal anlægges inde i Den Grønne Zone i Bagdads centrum, hvor den amerikanske besættelsesadministration og Iraks regering udøver deres funktioner bag kampvognsbeskyttelse, betonvolde og sandsække. Byggegrunden er doneret af den irakiske regering, og en irakisk forretningsmand står for finansieringen.

Et syvstjernet hotel

Thair Feeley, formand for Den Irakiske Investeringskommission (ICI) insisterer på, at alle forberedelser er gået godt.

"Men det passer ikke, at det bliver et femstjernet hotel," siger han med skælmsk overdrivelse.

"Snarere noget i retning af et syv et halvstjernet et som i Dubai."

Det er tanken, at hotellet skal udstyres med den ypperligste luksus, der kan skaffes til etablissementer i dette prisleje - ødsle suiter, business centre, konferencehaller og naturligvis egen golfbane og heliport.

Men dette er trods alt Irak, og Feeley ønsker "af sikkerhedsgrunde" ikke at løfte sløret for de nærmere detaljer i indretningen. Ej heller vil han røbe navnet på den forretningsmand, der er parat til at sætte så uhyre summer på højkant - igen "af sikkerhedsgrunde".

Bygningen vil dog blive konstrueret, så den kan modstå selv vedholdende mortér- og raketangreb på samme måde som det eksisterende store hotel i Den Grønne Zone, Hotel al-Rashid, der blev opført under Iran-Irak-krigen, også kan.

25.000 kr. for taxatur

I teorien skulle det have rimeligt gode chancer for succes. Trods det blodbad, der foregår udenfor, og trods sit afrakkede interiør, har al-Rashid i al fald ingen problemer med at tage 150 dollar for en overnatning. Næsten alle udlændinge bor da også inden for Den Grønne Zone.

Besøgende udefra er også vant til at betale 4.000 dollar for den halv time lange køretur med eskorte af svært bevæbnede private sikkerhedsvagter fra Bagdad lufthavn til Den Grønne Zone, og ICI tror da også, at folk og organisationer med så mange penge, ikke vil lade sig afskrække fra at betale dyrt for luksusindkvarteringer.

Iraks regering har også planer om at udvikle Saddams tidligere paladser i hans hjemby, Tikrit, til turistmål og temapark. Komplekset, som omfatter 18 paladser og 118 andre bygninger, overalt omgivet af 'hængende haver' med formidabel udsigt over Tigris-floden.

Paladserne blev opført efter Iraks nederlag i den første Golfkrig, i hvad baathisterne sagde var et symbol på trods og modstand. De skal have hørt til den irakiske eksdiktators absolut foretrukne tilholdssteder.

Indtil sidste uge var de hovedkvarter for den amerikanske hærs 42. luftbårne division. Nu er de blevet rømmet.

Generalmajor Joseph Taluto, regional øverstbefalende siger: "Dette sted vil blive stående som symbolet på en enkelt mands enorme magt og velstand. Vi har vedligeholdt bygningerne, men nu er det på tide at overgive dem til folket."

Saddam-paladser lokker

Regeringsembedsmænd hævder, at irakerne såvel som udlændinge vil føle sig draget af chancen for at komme til at se de enorme terrassemure, de overdådigt udskårne mahognidøre og marmorhaller med massive prismelysekroner hængende fra lofterne, der er dækket af mangefarvede slyngede arabesker.

Mohammed Abbas, en ledende regional politiker, siger: "Almindelige irakere blev aldrig ladt ind i disse paladser i Saddams tid. Det vil interessere dem meget at erfare, hvordan deres skattepenge blev brugt. Udenlandske besøgende vil også kunne se, hvilken slags livsstil Saddam og hans inderkreds dyrkede. Vi kan stille genstandene fra hans kunstsamlinger frem, så folk kan se, hvordan her plejede at se ud."

Iraks nye forfatning baner også vej for overførsel af politisk og økonomisk magt fra sunniområderne til de shiamuslimske dele af Irak og i Basra, hovedby for det shiitiske syd, tror man på en stor fremtid som internationalt rejsemål.

Ingen sprut og dresskode

Med sine mange laguner og kanaler var Iraks næststørste by tidligere kendt som Østens Venedig og Amsterdam.

Der afgår nu regelmæssige flyafgange til Dubai, Amman og Kuwait og nye ruter åbner snart til Teheran og andre destinationer i Golf-området.

Gamle fotografier fra Basra viser familier, der spadserer ned ad strandpromenader med tjenere i hvide jakkesæt, der opvarter på fortorvscafeer. Offentlig servering af alkohol er nu strengt forbudt i byen, men turistmyndighederne påpeger, at man kan nyde restauranterne, cafeerne og iskioskerne eller tage på bådturs-sightseeing på Shatt al-Arab-kanalen.

Basra har officielt erklæret sig åben for turisme. Men som alle steder er der en etikette for, hvad besøgende må og hvad de ikke må.

"Turister bør gå klædt som de lokale, og det vil være klogt af dem, hvis de også farver deres hårs sort. De bør lade sig ledsage af bevæbnede vagter og altid være årvågne," siger Abdul Razuqi, chef for Basras turistkontor.

"Så er der en god 70-80 procents chance for, at de ikke oplever ubehageligheder. For der er virkelig meget at se og opleve her."

© The Independent og InformationOversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her