Læsetid: 2 min.

Irak kræver udlevering af fanger

Billederne fra Abu Ghraib er ikke nye, men den irakiske regering har fået nok af amerikanske ydmygelser af fanger
17. februar 2006

Iraks minister for menneskerettigheder, Zuhair al-Chalabi, kræver fanger i USA's varetægt udleveret til irakere. Det sker efter den australske tv-station SBS onsdag offentliggjorde hidtil usete billeder fra Abu Ghraib-fængslet.

"Vi er meget bekymrede for de irakiske fanger i Abu Grhaib-fængslet. De multinationale styrker og de britiske styrker bør overgive dem til Iraks regering," erklærer han.

Irakiske aviser har ikke trykt billederne, da de ikke vil hælde benzin på bålet, men billederne blev vist på TV i går aftes.

"Det irakiske folk vil ikke tåle fornærmelser, og dette vil skabe en massiv modvilje mod besættelsesmagten," siger Fadel al-Sharra, en repræsentant for den yderliggående præst og militsleder, Moqtada al-Sadr.

Røde Kors, som på grund af sikkerhedssituationen ikke har kunnet tilse Abu Ghraib det seneste år, kalder billederne "ekstremt chokerende".

"Den behandling fangerne får på disse billeder, bryder klart med international humanitær lovgivning, som eksisterer for at beskytte fanger i væbnet konflikt," forklarer talskvinde Dorothea Krimitsas.

Røde Kors fører tilsyn med fanger i 80 lande, men deres rapporter er ikke offentlige. I 2004 blev en rapport fra Abu Ghraib-fængslet dog lækket. Her kom det frem, at fangevogterne systematisk ydmygede fangerne. Det førte sammen med billeder fra Abu Ghraib til retssager mod de involverede.

Donald Rumsfeld mente dengang, at der var tale om "a few bad apples". I alt 25 er blevet dømt for overgrebene.

FN er også stærkt bekymret. Generalsekretær Kofi Anans talskvinde, Stephane Dujarric, kalder de nye billeder og videooptagelser "dybt bekymrende" og håber, at sagen vil blive efterforsket så hurtigt som muligt. Det afviser Pentagon med henvisning til, at billederne har været kendt, siden retssagerne mod de involverede begyndte.

Kritik på kritik

FN offentliggjorde i går en rapport om Guatánamo-basen, som også indeholdt en mere generel kritik af Bush-regeringen:

"USA's regerings forsøg på at omdefinere tortur inden for rammerne af kampen mod terrorisme for at tillade visse forhørsteknikker, der ikke ville være tilladt i henhold til de internationalt anerkendte definitioner af tortur, er yderst bekymrende", hedder det i rapporten, som er udarbejdet for FN's Menneskerettighedskommission.

FN's rapport kommer en lille måned efter, at Human Rights Watch udgav deres årsrapport med budskabet om, at USA fører en bevidst tortur-politik.

Som bevis henviser Human Rights Watch til Bush's veto mod en lov, der forbyder "grusom, inhuman og fornedrende behandling af fanger", og CIA's direktør, som hævdede, at "Waterboarding er en professionel forhørsteknik".

USA er klar over, at billederne kan bruges af modstandere. Derfor har Pentagon tidligere appelleret kendelser om aktindsigt i Abu Ghraib-billederne.

En meningsmåling fra oktober afslørede, at 82 procent af irakerne er imod koalitionsstyrkernes tilstedeværelse, og det tal frygtes at blive højere efter Muhammed-tegningerne, den britiske voldsvideo og nu nye Abu Ghraib-billeder.

"Disse billeder kan fremprovokere terrorangreb, og ingen vil protestere, hvis det sker. Enhver muslim eller araber har god grund til at kræve hævn. Det er så afskyeligt. Dyr er mere civiliserede," siger Mohsen Awajy, islamistisk advokat fra Saudi-Arabien.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu