Læsetid: 2 min.

Den irakiske hærchef arbejdede for CIA

For første gang kan den irakiske hærchefs forbindelse til CIA dokumenteres. Personlige papirer, som Information har fået afgang til, viser, at Nizar al-Khazraji arbejdede tæt sammen med CIA om at vælte Saddam Hussein
3. februar 2007

Den flygtede, irakiske hærchef Nizar al-Khazraji arbejdede tæt sammen med den amerikanske efterretningstjeneste CIA om at vælte Saddam Hussein. Det viser en række af hærchefens personlige breve og notater, som Information har fået adgang til. Papirerne stammer fra hærchefens kælderrum i Sorø, hvor de lå i en gammel Aldi-pose.

Flere tidligere CIA-kilder bekræfter, at den krigsforbrydersigtede general på et tidspunkt var en af USA's kandidater til at overtage posten efter Saddam Hussein.

Kære Mr. Ritchard

Papirerne i Aldi-posen dokumenterer for første gang, at den kontroversielle irakiske general havde forbindelse til CIA, allerede inden han i 1996 flygtede fra Irak.

Det fremgår af et brev, som Nizar al-Khazraji skrev til lederen af CIA-stationen i Amman i april 1996. En kopi af brevet ligger stadig i Aldi-posen, som fredag blev overdraget til Statsadvokaten for Særlige Internationale Straffesager, SAIS, der efterforsker krigsforbryderanklagerne mod den tidligere hærchef.

Brevet til "Mr Ritchard," som Khazraji kalder den lokale CIA-chef Robert Richer, viser også, at hærchefen efter flugten indledte et tæt parløb med den amerikanske efterretningstjeneste om at vælte Saddam Hussein.

I Aldi-posen har hærchefen desuden gemt en detaljeret plan for et militærkup mod den irakiske diktator. Over 42 sider opregner den erfarne general, hvordan utilfredse irakiske officerer kan overtage kontrollen med landet.

'Babelstårnet' kalder han sin plan, der bl.a. indeholder detaljerede oplysning om cirka 50 navngivne officerer, der ifølge hærchefen vil være parate til at vove livet for et frit og uafhængigt Irak.

Kandidat

Flere tidligere CIA-kilder bekræfter tjenestens samarbejde med Nizar al-Khazraji over for Information. Og Khazraji fortæller selv i brevet til Mr. Ritchard, hvordan han efter flugten fra Irak holder en række møder med amerikanerne for at analysere den politiske og militære situation i Irak og gennemgå mulighederne for at vælte den irakiske diktator.

Ifølge den tidligere leder af CIA's operationer i Nordirak i 1990'erne, Robert Baer, var Nizar al-Khazraji en af USA's favoritter, mens han var i Irak.

"General Khazraji var en af kandidaterne til overtage ledelsen efter Saddam Hussein", siger Robert Baer, men understreger, at hærchefen formentlig ikke selv har vidst, hvilken rolle amerikanerne påtænkte at tildele ham.

Et højtstående medlem af CIA's daværende Iraq Task Force bekræfter også kontakten til Nizar al-Khazraji, men understreger, at den senere blev afbrudt på grund af uoverensstemmelser.

@$:Jacob Topsøe er journalist

på DR Sjælland

Sektion 2, side 6-7: Den amerikanske forbindelse

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her