Læsetid: 3 min.

Irakiske kunstnere

I morgen og en uge frem møder 11 irakiske kunstnere og kulturpersonligheder danske forfattere som Benny Andersen og Inger Christensen. Kulturfestivalen Dansk-Irakiske Kulturdage skal vise danskerne et andet billede af Irak, end det man er vant til fra tv-skærmen
23. november 2005

Irak er andet og mere end bomber og bevæbnede soldater. For midt i den kaotiske virkelighed trives kulturen, og det skal 11 irakiske kunstnere, forfattere og kulturpersonligheder være med til at vise den næste uges tid. I morgen byder sammenslutningen Assununu-Svalen nemlig velkommen til Dansk-Irakiske Kulturdage i København i dagene fra den 24. til den 30 november.

Her mødes irakerne med forfattere som Benny Andersen, Grethe Rostbøll, Inger Christensen, Pia Tafdrup og T.S. Høeg. Med den dansk-irakiske digter Muniam Alfaker i spidsen står der demokrati, kultur og uddannelse på programmet, hvor film, digte, forelæsninger og musik skal give de danske gæster et andet billede, end medierne giver. Og det er der hårdt brug for, mener Muniam Alfaker. Han er formand for Assununu og initiativtager til kulturdagene.

"Vi har ikke andet end medierne til at forstå, hvad der foregår i Irak. Men når man møder kunstnere og kulturfolk, så får man en anden kanal til at forstå, hvad der foregår. For irakerne sidder ikke kun derhjemme og laver ingenting. Der er masser af digtoplæsninger, billedkunstudstillinger og diskussioner om film og teater," fortæller han.

Og det er den side af den irakiske dagligdag, de Dansk-Irakiske Kulturdage gerne skulle være med til formidle. Da Muniam Alfaker selv var i Irak i juli måned, besøgte han tre til fire kulturarrangementer om dagen. Da der eksploderede en bilbombe foran den irakiske forfatterforening om formiddagen, var der alligevel fuldt hus til digtoplæsningen om eftermiddagen.

" Selv om det er farligt, bliver befolkningen nødt til at leve videre, også selvom hverdagen involverer bomber. Man må heller ikke glemme, at det er første gang, mennesker kan sige og skrive, hvad de vil. Der er ikke længere censur, og man mister ikke længere livet, friheden eller ressourcerne til at leve ved at udtrykke sig," siger forfatteren.

Men Dansk-Irakiske Kulturdage skal gå begge veje, og de irakiske besøgende skal også se, hvad et demokrati går ud på.

Overskrider grænser

"Vi vil gerne, at vores gæster skal opleve det kulturelle liv i Danmark, samtidig med, at de fortæller om deres dagligdag, ambitioner og virkelighed. De skal se, hvordan de politiske processer foregår i Danmark. Det er vigtigt, fordi kulturpersonlighederne er aktivt involverede i den irakiske demokratiudvikling, i formulering af en grundlov og i valget den 15. december," siger han.

Og det er vigtigt at involvere sig, især nu, hvor situationen er tilspidset, og Irak står på randen af en borgerkrig. Det mener forfatteren T.S. Høeg, som er en af de danske deltagere. Alligevel beklager han, at der altid først bliver fokuseret på et land, når der er et problem. Hans egen kontakt med det mellemøstlige kulturliv begyndte allerede for år tilbage.

"Fordi der er krig, og fordi vi er i krig med Irak, er der belysning på det. Men det er altid lidt underligt, at der først er opmærksomhed omkring noget, når der er uvenskab. Kunsten samarbejder altid på kryds af grænser, og det er der brug for, når grænserne, som nu, snerper mere til," siger T.S. Høeg.

Vi lever på trods

Selv om han ikke tror, at kunsten kan ændre verden, så mener han alligevel at den kan sætte en kile ind der, hvor mennesker skilles ad.

"Lige nu er verden ikke særlig poetisk, og derfor er der brug for poesien. Kunsten står for sig selv, derfor kan den også gøre opmærksom på, at vi kan fungere sammen og gøre noget sammen, selv om der lige nu er konfrontationer og holdninger som: 'Min Gud er ikke din Gud'," siger han.

De Dansk-Irakiske Kulturdage bliver blandt andet støttet af Dansk PEN, som både før og efter Saddam Husseins fald har støttet forfulgte forfattere i Irak. Derfor er det ekstra interessant at se, hvordan man opfatter mulighederne for kulturen, mener sekretariatsleder Mille Rode. "Det bliver spændende at se, hvordan kulturelle personer kommer til at kunne påvirke udviklingen i landet, og hvilken rolle forfatterne kommer til at spille," siger hun. Hun mener dog også, at det er vigtigt at vise danskerne, at irakerne har en hverdag, der ikke kun handler om bomber. Her vil Dansk-Irakiske Kulturdage være med til at give os en bredere forståelser af landet.

"Vi hører kun om forsvindinger, vejbomber, døde soldater og civile. Det billede er jo desværre alt for sandt, men der er jo også et andet Irak. Der bor mennesker, der lever en dagligdag, på trods af alt det her," siger hun.

Læs mere om program og medvirkende på www.assununu.dk/kulturdage_info.html

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu