Læsetid: 5 min.

Iraks befolkning er på flugt

Over tre millioner irakere er flygtet fra deres hjem. I Syrien ankommer 40.000 flygtninge om måneden
24. oktober 2006

Irak er på flugt. Overalt i og uden for dette land har irakere, som førhen ejede og boede i deres egen bolig, nu søgt ly under ofte ydmygende forhold, hvor det er ikke er ualmindeligt, at de må bo syv personer i samme værelse.

Mange er brudt op, fordi de er blevet truet. Det sker ofte ved, at de modtager en konvolut med en kugle indeni og en håndskrevet besked om øjeblikkelig at skride, "ellers...". Andre flygter først efter, at en slægtning er blevet myrdet, af frygt for at de selv står for tur.

Ud af en samlet befolkning på 26 millioner er 1,6 mio. irakere nu flygtet ud af landet, mens yderligere 1,5 mio. er internt fordrevne, skønner FN's Flygtningehøjkommissariat. I Jordan alene befinder sig 500.000 irakiske flygtninge, mens Syrien har modtaget 450.000. I Syrien ankommer 40.000 nye om måneden. Få af de nuværende irakiske flygtninge udtrykker lyst til at vende tilbage til deres hjem. Antallet af internt drevne er steget dramatisk i år med 365.000 nye flygtninge siden bombningen af den shiamuslimske helligdom i Samara i februar.

Går ud over alle

Rige og fattige er lige udsatte:

"Jeg får brug for mere end fem livvagter, hvis jeg skal overleve i Bagdad," siger en tidligere højtstående politiker, der nu har forladt Irak. "En eftermiddag kom politiet op til min forretning og tog mig med på en køretur rundt i Bagdad," fortæller en antikvitetshandler fra det tidligere velhaverkvarter, al-Mansur.

"De krævede penge - ellers ville de anklage mig for at handle med stjålne antikviteter. Jeg gav dem straks 5.000 dollar, lukkede min butik og flygtede til Jordan med min bror samme nat. Jeg har ikke siden sat min ben der."

En læge med privatpraksis flygtede efter at være undsluppet fra sine bortførere i Bagdad til den kurdiske hovedby, Arbil, hvor han genåbnede sin klinik. Bagere er hyppigt shiamuslimer, og mange af dem trues. Mange bager derfor nu brød med en skudklar Kalasjnikov-maskinpistol ved deres side.

Tidligere piloter, som er sunnimuslimer og har tjent i luftvåbenet, mener sig udpeget af shiamuslimske dødspatruljer, fordi de mistænkes for at fløjet bombetogter over Iran under krigen 1980-88, og mange er flygtet til Jordan.

Det er irakere af alle slags, der vælger flugten. Sunnier forsvinder fra shiadistrikter og vice versa. Men også de kristne minoriteter fra Bagdads Karada- og Dhoura-kvarterer er hastigt på vej væk. De fleste kirker her er nu lukket. Mange har forladt landet, mens de mere velstående forsøger at leje dyre boliger i Ain Kawa, et kristent kvarter i den kurdiske hovedby, Arbil.

Ingen føler sig sikre. Omkring 70.000 kurdere er flygtet fra den overvejende sunniarabiske storby, Mosul. Blandt deres mest nådesløse forfølgere er de arabere, som Saddam Hussein beordrede til at bosætte sig i de kurdiske områder over de seneste 30 år, og som blev smidt ud af tilbagevendende kurdere efter den amerikanske invasion i 2003.

Mord i forstæderne

Bagdad er splittet op i 12 forskellige mindre byer under kontrol af egne militser. I de shiamuslimske områder betyder dette i reglen Moqtada al-Sadrs Mehdi-hær. En ny sekterisk geografi er ved at blive tegnet i hovedstaden: Sunnierne kontrollerer syd og sydvest, shiamuslimerne nord og nordvest. Der foregår intense kampe i de blandede distrikter såsom Amel og Baya eller i områder, hvor et sunnimindretal endnu holder stand som i Hurriya. Der, hvor sunni- og shiadistrikter grænser op til hinanden, foregår der gensidige morterbeskydninger om natten.

De værste nedslagtninger sker dog i byer og landsbyer i Bagdads udkant, hvor sunnier og shiiter lever side om side, og det er følgelig også disse områder, der producerer flest flygtninge. F. eks. flygter shiamuslimer fra Mahmoudiyah 25 km syd fra Bagdad i retning mod Suwaira og Kut. Den irakiske hær gør kun lidet for at hjælpe dem, og shiamuslimske landsbyboere har mere end en gang beklaget sig over, at USA er mere opsat på at angribe Mehdi-hæren end på at beskytte dem.

Ifølge forlydender fra Mahmoudiyah-området gik der eksempelvis to dages kampe, før en deling soldater fra den irakiske hær blev sendt af sted fra Sawaira-baen for at bryde belejringen. De var til stede i to timer og evakuerede flere kvinder og børn til Sawaira, men måtte så vende tilbage, da de uden amerikansk luftstøtte ikke havde kampkraft nok.

Shiamuslimerne beskylder også de amerikanske kamphelikoptere for at beskyde deres forsvarslinjer. 19 mennesker blev dræbt og snesevis såret i et bombe- og morterangreb lørdag i Mahmoudiyah i et angreb, som den derværende sunniblok gav Mehdi-hæren skylden for.

Flugten medfører som oftest en række nye vanskeligheder. F.eks. har en meget stor del af den irakiske befolkning hverken job eller indtægt og er afhængig af statslige rationeringsmærker. Men en flygtning fra Bagdad kan ikke bare handle i en anden butik, hvis han har søgt ly i et andet kvarter, og opsøger han butikker i sit gamle nabolag, risikerer han at blive myrdet. Det vildtvoksende statsbureaukrati tager ikke højde for dette.

Undertiden er en flugt ikke fuldkommen. En mand forlader sit hjem i et bestemt kvarter, men bevarer sit job her (for ikke at slutte sig til de arbejdsløses skare, som udgør 60 pct. af befolkningen). Således blev 14 shiamuslimske arbejdere for 10 dage siden fundet i den sunnimuslimske by Dhuluiya, hvor de havde arbejdet. Som repressalie myrdede Balads shiamuslimer 38 sunnier i deres by.

Ansigtsløst lig

En e-mail, jeg fik fra en sunnimuslimsk ven i Bagdad i april, er værd at citere for sin isnende uhyggelige anskueliggørelse af de gensidige folkefordrivelser: "I går blev min stedbroders fætter dræbt af Badr (en shiamuslimsk milits, red.) efter tre dages anholdelse - hans lig blev fundet på en losseplads i al-Shula-distriktet. Han er en af tre herfra, som blev dræbt efter at være lemlæstet af tortur. Ingen af dem havde gjort noget, men de var sunnier i den shiadominerede arbejdsstyrke i al-Qhadamiyah-bomuldsfabrikken. Hans familie kunne ikke genkende hans ansigt - de genkendte ham på modermærket på den venstre arm."

Det er ikke kun de gensidige sekteriske myrderier, der har gjort et så stort antal irakere til flygtninge. Lov- og ordenshåndhævelse er totalt brudt sammen. Bortførelser sker i stort tal. Erhvervsfolk forsøger at erobre lukrative kontrakter ved at likvidere deres rivaler. Sunni-militante dræber kvinder i jeans og mænd i shorts. Rivaliserende shiamilitser i Sydirak kæmper om kontrol over oliefelter. Amerikanske soldater skyder på alt, som bevæger sig. Ingen bør undre sig over de irakiske flygtningestrømme.

© The Independent og InformationOversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her