Læsetid: 2 min.

Iraks krise forværres

50 bortført, 20 henrettet og politikere på kollisionskurs
9. marts 2006

Mens Iraks politiske liv nærmest synes paralyseret, fortsætter volden i gaderne. I går eftermiddag stormede bevæbnede mænd i politiuniformer et privat, irakisk sikkerhedsfirma i det østlige Bagdad og bortførte ifølge nyhedsbureauerne op mod 50 medarbejdere, herunder firmaets chef. De tilfangetagne blev kørt bort i syv biler, oplyste en talsmand for Iraks indenrigsministerium.

Samtidig blev ligene af 18 mænd - bagbundne, med bind for øjnene og kvalt - natten til onsdag fundet i et sunnimuslimsk kvarter i Bagdad. En politimand oplyste, at mange af de blodige lig bar spor efter slag eller brændemærker som tegn på, at de er blevet tortureret før henrettelserne. Andetsteds i Bagdad blev yderligere to bagbundne lig fundet.

Iraks indenrigsminister, den kontroversielle shiamuslim Bayan Jabor, der beskyldes for at give shiitiske dødspatruljer frit lejde, var i går det tiltænkte mål for et attentat, da en bombe ramte ministerens bilkolonne på vejen ud fra indenrigsministeriet. Ministeren var ikke i sin bil, men to andre blev dræbt. En vejsidebombe i hovedstaden dræbte to politifolk.

Onsdagens gidseltagninger og mange drab er del af den voldsbølge, der er fulgt i kølvandet på bombeattentatet på Den Gyldne Moské i Samarra for nylig. Sent mandag blev den øverstkommanderende for 10.000 soldater i Bagdad, den sunnimuslimske generalmajor Mubdar Hatim al-Dulaimi, dræbt af skud, og tirsdag dræbte revolvermænd tre personer på den shiitiske leder Moqtada al-Sadrs kontor. I det vestlige Bagdad blev en sunnimuslimsk moské angrebet, mens to bilbomber i Hilla syd for Bagdad sårede tre politifolk.

På vej mod borgekrig

Den amerikanske Bagdad-ambassadør Zalmay Khalilzad erkendte i et tv-interview for første gang, at Irak kan være på vej mod borgerkrig. Khalilzad konstaterede, at USA's invasion i 2003 "åbnede Pandoras Æske" i Irak.

På politisk niveau afviser både sunnimuslimer og kurdere at acceptere det shiamuslimske flertals kandidat til at fortsætte på ministerpræsidentposten, Ibrahim al-Jaafari. Også Iraks præsident, kurderen Jalal Talabani, opfordrer al-Jaafari til at vige pladsen.

I vrede over dette krav fra mindretallet har Iraks vicepræsident, shiamuslimen Adel Abdul Mahdi, nægtet at godkende Talabanis indkaldelse af parlamentet til dets første møde siden valget den 15. december. Efter forfatningen skal parlamentet træde sammen senest tre måneder efter valget, og Talabani ville derfor samle parlamentet på søndag, men den shiitiske koalition har via sin vicepræsident sagt nej.

Under pres fra USA's ambassadør og foreholdt, at parlamentet ville kunne indkaldes uden vicepræsidentens underskrift, valgte Adel Abdul Mahdi i går at godkende indkaldelsen. Men stemningen blandt de ledende politikere er på nulpunktet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her