Læsetid: 3 min.

Iraks nye leder ønsketænker

Iraks nye premierminister mener, at irakerne selv kan kontrollere det meste af landet inden årets udgang. Det er et ufunderet signal, som mest er henvendt til hjemmepublikummet, vurderer ekspert
24. maj 2006

Populistisk ønsketænkning. Sådan bedømmes udmeldingen fra Iraks nye premierminister, Nuri al-Maliki, om, at regeringens sikkerhedsstyrker i december kan overtage kontrollen med 16 af 18 provinser. Tilbagetrækningen af blandt andre danske og amerikanske soldater er også forbundet med enorm usikkerhed, fastslår eksperter.

Siden al-Maliki mandag kom med udtalelser om irakernes evne til snart at blive herre i eget hus, er diskussionen om hjemsendelse af soldater blusset op. I Storbritannien er der blevet talt om at trække 3.000 ud af 7.200 soldater hjem i år; i USA er tallene 30.000 ud af omkring 130.000; mens regeringen i Danmark ikke vil sætte datoer eller tal på. Det er nu altsammen gætværk, hvis man spørger Irak-eksperten Anthony H. Cordesman fra den amerikanske tænketank Center for Strategic & International Studies.

"Hvis jeg med sikkerhed kunne forudsige, hvordan situationen vil være i Irak i december, så ville jeg besidde enorme profetiske evner," siger Cordesman, og fortsætter: "De politiske ledere i Irak ved, at befolkningen ønsker de udenlandske tropper ud, og deres udtalelser skal ses i det lys. Man skal lægge mærke til, at al-Maliki ikke er fremkommet med nogle præcise planer om f.eks. behovet for udenlandske rådgivere og militærstøtte til de irakiske sikkerhedsstyrker."

Irakerne kan ikke selv

I dag er der cirka 134.000 irakere i politistyrken og 115.000 i militæret, og hver måned kommer der omkring 5.000 til. Det officielle mål er, at der skal være 325.000 for at klare sikkerheden. Men ét er styrkernes antal, noget helt andet er deres formåen. Den er indtil videre ret begrænset. London Times' korrespondent i Bagdad, Ned Parker, siger:

"Irak er for tiden så farligt og ustabilt et sted, at det eneste, som holder sammen på landet, er tilstedeværelsen af amerikanske tropper. Den amerikanske magt (i Irak, red.) er begrænset, men de 130.000 soldater virker som et fundament. Bliver de trukket hjem, risikerer man, at det hele imploderer."

Premierminister al-Maliki vurderer, at de irakiske styrker inden december kan kontrollere alle provinser bortset fra hovedstaden Bagdad og den uroplagede Anbar-provins med oprørsbyen Fallujah. Det tror Cordesman ikke på og siger:

"Alle de her udmeldinger om, at de irakiske styrker overtager kontrollen, skal tages med et stort gran salt. I realiteten vil de irakiske soldater f.eks. i kampe mod oprørere fortsat længe være meget afhængig af blandt andet støtte fra luften fra udenlandske styrker."

Basra må vente

Premierministeren bebuder, at de irakiske styrker vil overtage kontrollen med de to sydlige provinser Dhi Qar og Muthanna allerede i næste måned. Hvornår, kontrollen med nabo-provinsen Basra kan overdrages til irakerne og dermed bane vejen for tilbagetrækning af de danske styrker, står hen i det uvisse. I en ny Irak-analyse fra den danske regering står der:

"I det sydlige Irak forventes Al Muthanna og Maysan at være de første provinser, hvor sikkerheden overdrages til irakerne, mens ansvaret for sikkerheden i Dhi Qar og Basra - hvor de danske styrker befinder sig - forventes overdraget efterfølgende."

Ned Parker fra London Times tegner et mørkt billede af Basra:

"Lige nu er Basra et rod i form af udbredt vold og kriminalitet blandt irakerne - byen er ved at blive en tredje verdens by. I Basra er al-Mahdi-hæren (milits styret af den rebelske præst al-Sadr, red.) også meget stærkt repræsenteret."

God cirkel

Cordesman gør det klart, at de udenlandske soldaters tilstedeværelse afhænger af den nye regerings succes.

"Tilbagetrækning af styrker hænger uløseligt sammen med den politiske udvikling. Hvis sunnierne føler sig ordentlig repræsenteret i den nye regering, vil støtten til oprørerne svinde ind. Hvis den nye regering får styr på det juridiske system, økonomien og så videre, vil det også mindske behovet for udenlandsk tilstedværelse."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu