Læsetid: 1 min.

Iraks præsident afviser Baker-Hamilton-plan

Den irakiske præsident, Jalal Talabani, siger i sin første kommentar, at anbefalingerne fra Baker-Hamilton-panelet i USA hverken er rimelige eller retfærdige.
11. december 2006

BAGDAD - Den irakiske præsident, Jalal Talabani, er ikke begejstret for anbefalingerne fra et uafhængigt amerikansk panel om, hvad USA skal stille op i Irak.

"Som helhed afviser jeg denne rapport," sagde Talabani i går i sin første offentlige kommentar til Baker-Hamilton-rapporten.

'Farlige afsnit'

"Jeg mener, at Baker-Hamilton-rapporten ikke er rimelig og ikke retfærdig. Og den indeholder farlige afsnit, som undergraver Iraks suverænitet og dets forfatning," sagde Talabani.

Rapporten blev præsenteret i løbet af ugen af et tværpolitisk panel af vismænd, der ledes af forhenværende udenrigsminister James Baker og det tidligere prominente kongresmedlem Lee Hamilton.

Panelet opfordrer bl.a. til en nedskæring af de amerikanske styrker i Irak. Desuden anbefaler vismændene dialog med Iraks nabolande Iran og Syrien. Dette sidste er Talabani positiv over for.

Men Talabani modsætter sig, at der skal indledes forsoning med folk fra den afsatte diktator Saddam Husseins styre. Det ville "stride imod det irakiske folks lange kamp mod diktatur", mener præsidenten om denne anbefaling, som sunniarabere i Irak har hilst særligt velkommen.

'Et respekteret land'

Under Saddam var det shiitiske flertal og kurderne undertrykt, mens sunnierne var repræsenteret i magtens top. Talabani er selv kurder.

Den irakiske premierminister, Nuri al-Maliki, som er shiit, foreslog fredag, at der holdes en national forsoningskonference. Her skal alle grupper deltage, og formålet skal være at standse den voksende politiske vold, som kræver over 100 dødsofre om dagen.

Jalal Talabani kritiserer forslaget i Baker-Hamilton-rapporten om, at USA begrænser sin støtte til den irakiske regering, medmindre regeringen sørger for betydelige fremskridt.

"Det er at behandle Irak som en ung, lille koloni, som de kan påtvinge betingelser, og ser bort fra den kendsgerning, at vi er et suverænt, respekteret land," sagde præsidenten.

Baker og Hamilton og de otte menige medlemmer af panelet, som hedder Irak Studiegruppen, anbefaler, at de amerikanske soldater posteres sammen med irakiske styrker. Dette bryder Talabani sig heller ikke om:

"Irak skal atter have suverænitet over sikkerhedsområdet," fastslår præsidenten.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu