Læsetid: 2 min.

Iran-diskussion op i Sikkerhedsrådet

Irans atomprogram skal atter tages op i FN's Sikkerhedsråd, blev det i går besluttet af USA og de andre stormagter, der ikke er tilfredse med Irans reaktion på forhandlingstilbud
13. juli 2006

Beklager, I er for langsomme og utroværdige, var beskeden til Iran, da USA's, Kinas, Ruslands, Frankrigs, Tysklands og Storbritanniens udenrigsministre i går besluttede atter at lade FN's Sikkerhedsråd tage sig af Irans atomprogram.

"Vi har intet andet valg end at vende tilbage til Sikkerhedsrådet og fortsætte den proces, der blev afbrudt for to måneder siden. Iranerne har ikke givet nogen indikation på, at de er klar til en seriøs diskussion af vores forslag," sagde Frankrigs udenrigsminister, Philippe Douste-Blazy, på vegne af landene efter mødet i Paris.

I første omgang vil landene forsøge sig med en resolution, der kræver, at Iran standser sin berigelse af uran. Gør landet ikke det, kan sanktioner komme på tale.

Processen i Sikkerhedsrådet blev midlertidigt afbrudt i maj, da EU og USA tilbød Iran en 'pakke' bestående af blandt andet letvandsreaktorer og leverancer af uran samt optagelse i WTO, hvis præstestyret til gengæld ville stoppe med egenhændigt at berige uran. Fristen for et svar var i går, men Iran har selv sat 22. august som frist og afviser konsekvent at standse berigelsen af uran.

Irans præsident Mahmoud Ahmadinejad erklærede tidligere i går, at Iran er parat til at forhandle om atomprogrammet i en 'fair' atmosfære. Men Iran vil ikke afvige fra sine unægtelige rettigheder, siger han og henviser dermed til landets traktatsikrede ret til at udvikle fredelig atomteknologi.

Af frygt for en iransk atombombe vil USA og EU dog ikke lade Iran kontrollere berigelsesprocessen, og USA's udenrigsminister Condoleezza Rice kaldte i går Irans reaktion på stormagternes tilbud "ufuldstændigt og skuffende".

Taktisk tidsudtræk

Men for præstestyret handler det blot om at trække tiden ud, siger Iran-ekspert Ali Alfoneh fra Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet.

"Iranerne forsøger at trække forhandlingerne i langdrag og forfølge samme taktik, som de hele tiden har haft. Nemlig at forhandle om forhandlinger og udskyde de reelle atomspørgsmål," siger han.

Ifølge Ali Alfoneh vil det give Iran en taktisk fordel, så landet får tid til at udvikle sit atomprogram.

"På et tidspunkt vil det lykkes dem, og så kan de prøvesprænge en atombombe og sige til verden, at 'nu har vi bomben - hvad vil I gøre?'"

Med Iran-spørgsmålet tilbage i Sikkerhedsrådet vil USA, Storbritannien, Frankrig, Kina og Rusland skulle nå til enighed om, hvordan de vil reagere over for Iran. Kina og Rusland har hidtil klart afvist sanktioner, men har på det seneste nærmet sig de andre landes holdning.

Nok mener kineserne, at de andre parter bør "give Irans legitime interesser seriøs overvejelse," men Kina opfordrede i sidste uge også Iran til at reagere hurtigt på EU's og USA's krav. Og i weekenden forlød det, at Rusland nu vil modarbejde iranske atomvåben mere aktivt til gengæld for et tæt samarbejde mellem USA og Rusland på atomområdet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her