Læsetid: 2 min.

Iran kan vælge mellem isolation eller forhandling

De fem permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd og Tyskland opfordrer efter udenrigsministermøde i Berlin Iran til at droppe sit atomprogram
31. marts 2006

Iran bør inden 30 dage opgive sin omstridte berigelse af uran for at få bilagt striden om sit atomprogram, som de fem permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd og Tyskland fortsat går efter at opnå en diplomatisk løsning på.

"Bolden ligger nu hos Iran, som kan beslutte sig for en fortsat konfrontation, der vil kaste landet ud i en selvforskyldt isolation, eller for at vende tilbage til forhandlingsbordet," sagde den tyske udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, i går i Berlin.

Her havde han sammen med sine kolleger fra USA, Storbritannien, Kina, Rusland og Frankrig drøftet strategien over for Iran, efter at Sikkerhedsrådet natten til i går efter tre ugers tovtrækkeri enstemmigt havde opfordret Iran til inden 30 dage at leve op til Det Internationale Atomenergiagentur IAEA's krav.

'Et dårligt træk'

FN's spil med musklerne fik dog ikke Iran til at bøje sig. Den iranske udenrigsminister, Manouchehr Mottaki, fordømte FN-erklæringen som et dårligt træk, mens præstestyrets ambassadør ved IAEA, Aliasghar Soltaniyeh, betegnede den iranske beslutning om at sætte skub i atomforskning som uigenkaldelig: "Vi vil definitivt ikke endnu engang stoppe berigelsen," sagde Soltaniyeh i Wien til nyhedsbureauet Reuters.

Steinmeier udtrykte dog i Berlin håb om, at det sidste ord endnu ikke er sagt i sagen.

Både han og den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, understregede, at ingen sætter spørgsmålstegn ved "Irans legitime ret" til at udvikle et civilt atomprogram. Men den tyske udenrigsminister fastslog, at Iran nu skal overbevise verdenssamfundet om, at landet ikke pønser på at bygge atomvåben.

"Vi sender i dag et tydeligt signal om, at det internationale samfund står sammen i denne sag," sagde han på en fælles pressekonference med Lavrov, Condoleezza Rice, Jack Straw, Dai Bingguo og Philippe Douste-Blazy.

Også den britiske udenrigsminister Straw mente, at budskabet fra Berlin var klokkeklart: "Jeg håber, at Iran hører dette budskab, for ellers bliver sagen sendt tilbage til Sikkerhedsrådet. Vi har udvist meget stor tålmodighed med Iran, som til gengæld har fejlbedømt situationen. De troede, at det internationale samfund ville blive splittet i dette spørgsmål, men for at være helt ærlig, så er vi blevet mere og mere samlet," sagde han efter det over tre timer lange møde i det tyske udenrigsministerium, som også EU's udenrigspolitiske koordinator, Javier Solana, deltog i.

"Dette er et stærkt signal til Iran om, at kursen bør være forhandlinger, ikke en konfrontation," sagde den amerikanske udenrigsminister.

Mens Straw var åben over for at drøfte sanktioner, ville hverken Rice eller Steinmeier udtale sig om, hvilken straf Iran risikerer, hvis præstestyret holder fast ved sit nej til FN's krav. Rusland og Kina har nægtet at høre tale om økonomiske sanktioner, og den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, gentog i Berlin, at en trussel om sanktioner ikke er den rigtige vej til en løsning. Ifølge den kinesiske viceudenrigsminister vil en trussel om sanktioner kaste Mellemøsten ud i yderligere kaos.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her