Læsetid: 2 min.

Iran kommer endnu mere ud i kulden

Irans nyvalgte præsident var måske med til at holde amerikanere som gidsler i 1979. Anklagen bidrager til koldere luft mellem præstestyret og EU, vurderer eksperter
2. juli 2005

"Da jeg så billedet af ham, genkendte jeg svinet. Man kan affarve hans hår, barbere hans bakkenbarter af og give ham et jakkesæt på. Jeg vil alligevel genkende ham."

Det sagde oberst Charles Scott tidligere på ugen om Irans nyvalgte præsident, Mahmoud Ahmadinejad. Scott var som militærattaché ved den amerikanske ambassade i Teheran en af de 52 amerikanere, der blev taget som gidsler efter revolutionen i Iran i 1979.

Scott mener ligesom fire andre tidligere gidsler at kunne genkende Ahmadinejad, selv om det nu er 25 år siden, de slap ud af Iran. Ifølge Scott deltog Ahmadinejad i sin egenskab af revolutions-gardist i afhøringer og mindes, at den dengang 23-årige studerende Ahmadinejad skældte ud på vagterne for at være blødsødne over for gidslerne, som han kaldte "hunde" og "svin."

Embedsmænd fra Ahmadinejads kontor afviser, at deres chef var med til at storme USA's ambassade, men har ikke kommenteret på, om han som revolutions-gardist havde andre opgaver under det 444 dage lange gidseldrama. Tre af gidseltagerne fra 1979 heriblandt lederen Mohsen Mirdamadi, som er i opposition til Ahmadinejad, siger, at han ikke var med til aktionen.

Stadig åben dør

USA's præsident Bush oplyste tidligere på ugen, at det amerikanske efterretningsvæsen nu arbejder ihærdigt på at finde ud af, hvor meget hold der er i anklagerne mod Ahmadinejad. Eksempelvis bliver et foto fra 1979 nøje gransket. På billedet ses en revolutions-gardist, der ligner Ahmadinejad, sammen med et amerikansk gidsel.

Bush understregede, at EU og USA vil sende et "stærkt signal" til Ahmadinejad om deres bekymring for Irans atomprogram.

Iran-ekspert Shaul Bakhash fra George Mason University i delstaten Virginia siger til Information:

"Bush-regeringens politik over for Iran kører ikke efter en snor, og det er værd at bemærke, at Bush har ladet en dør stå åben for amerikansk opbakning til yderligere forhandlinger mellem EU-formandskabet og styret i Teheran. Men hvis Ahmadinejads deltagelse i gidsel-aktionen bevises, så vil det da komplicere forholdet mellem USA og Iran endnu mere."

Ifølge Bakhash har USA opgivet alle planer om at invadere Iran. Men især de ny-konservative i Bush-regeringen presser til stadighed på for isolering af Iran og eventuel bombning af dets nukleare forsøgsanlæg.

EU's formandskab har aftalt med præstestyret, at der til efteråret igen skal være forhandlinger om Irans atomprogram og eventuelle 'præmier' for at afstå fra atomvåben-ambitioner.

Claus Pedersen, som er Iran-ekspert ved Københavns Universitet, siger:

"Sagen om Ahmadinejads fortid får næppe den store betydning for relationen mellem EU og Iran. Det seneste års tid er EU-landene begyndt at stå mere stejlt på sine holdninger med overvejelser om økonomiske sanktioner mod Iran."

Gidseltagere i eliten

Den nyvalgte præsident er kendt for at være ultrakonservativ og meget skeptisk over for Vesten. Nogle iagttagere mener, at Ahmadinejad indvarsler en endnu mere negativ holdning til Vesten end den, der var fremherskende lige efter revolutionen i 1979. Claus Pedersen siger:

"Det iranske styre betragter anklagen mod Ahmadinejad som uproblematisk. De antager den for at være endnu et amerikansk forsøg på at blande sig i Irans indre affærer og regner med, at mediestormen snart lægger sig."

Flere af de gidseltagere, der for 25 år siden ydmygede amerikanerne og især daværende præsident Carter, er i dag højt på strå i Iran. Det drejer sig f.eks. om den nuværende miljøminister, Massoumeh Ebtekar, som var cheftolk og talsmand for de unge revolutions-gardister.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her