Læsetid: 2 min.

Iran råder Irak: Smid amerikanerne ud

Der kommer ikke fred i dit land, før de USA-ledede tropper trækker sig ud. Sådan lød beskeden til Iraks præsident, da han mødte Irans øverste leder
29. november 2006

Både Iran og USA er opsat på at få de amerikanske soldater ud af Irak hurtigt, men de to lande ser omvendt på, hvornår det er muligt.

For mens USA's præsident, George W. Bush, ønsker at blive, indtil freden i Irak er sikret, siger Irans øverste leder, Ayatollah Ali Khamenei, at der ikke bliver fred, før amerikanerne er taget hjem.

"Første skridt mod en løsning på sikkerhedsproblemet er, at invasionsstyrkerne forlader Irak og overlader sikkerheden til den folkevalgte irakiske regering," sagde Khamenei til Iraks præsident, Jalal Talabani, der i går besøgte ham i Teheran.

Khamenei lovede samtidig, at Iran vil støtte Irak i kampen mod volden.

"Vi vil hjælpe vore irakiske brødre, alt hvad vi kan med at genskabe sikkerheden i landet," sagde han.

Både USA og Storbritannien beskylder imidlertid Iran for selv at være med til at fremkalde den udbredte vold i Irak ved at støtte terrorister. Det afviser Iran kategorisk.

Ifølge Khamenei har USA simpelthen slået for stort brød op.

Vi har brug for Iran

"Amerikanerne vil aldrig sejre i Irak, og den fortsatte besættelse af Irak er for stor en mundfuld for dem," sagde han. Den irakiske præsident Talbani var selv taget til Iran for at bede om hjælp.

"Vi har brug for omfattende hjælp fra iranerne for at bekæmpe terrorisme og stabilisere Irak," sagde han således ved ankomsten til Teheran.

Situationen i Irak er ved at være desperat, og mandag vurderede FN's generalsekretær, Kofi Annan, at tilstanden er tæt på borgerkrig.

I går blev mindst 40 skamferede lig fundet i forskellige dele af Bagdad.

Mødet mellem Iran og Irak er en del af mange diplomatiske forsøg på at finde en ny løsning for sikkerheden i det krigshærgede land.

I dag mødes George W. Bush med den irakiske premierminister Nuri al-Maliki i Jordans hovedstad, Amman - efter alt at dømme på grund af den alt for farlige sikkerhedssituation i Bagdad.

USA er også blevet opfordret til at drage Iran ind i samarbejdet, men amerikanerne vil ikke tale med Iran, før landet opgiver dets atom-kraftprogram.

Bush kan dog ikke afholde Iran og Irak fra at mødes.

"Irak har sin egen udenrigspolitik. De holder samtaler med deres naboland, og hvis de synes, det er klogt, så er det da okay," sagde Bush.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu