Læsetid: 4 min.

Irans valg optager især de fattige

Opmærksomheden samlede sig i går om valgdeltagelsen ved præsidentvalget i Iran, der ser ud til at blive det tætteste i Den Islamiske Republiks historie. Men der bliver ret sikkert en anden valgrunde
18. juni 2005

TEHERAN - I strålende solskin slog Irans knap 42.000 valgsteder i går dørene op for landets 47 millioner stemmeberettigede vælgere, der skal vælge en ny præsident.

Der er lagt op til et af de tætteste valg i Den Islamiske Republik Irans historie.

Et valg, hvor valgdeltagelsen får stor betydning for udfaldet. Men også et valg, hvor det iranske regime håber, at en høj valgdeltagelse vil bidrage til at legitimere styret.

Ikke mindst efter at USA's præsident, George W. Bush, torsdag fordømte valget, allerede inden det var gået i gang.

Irans efterretningsminister, Ali Yunesi, betegnede Bushs udtalelser som "respektløse" og sagde, at "ingen politiker kan kalde et valg udemokratisk, før det har fundet sted".

Syv af de i alt otte kandidater, der slap gennem nåleøjet og blev godkendt af det højrereligiøse Vogters Råd, er på valg. En trak sig umiddelbart før valget.

Reelt står valget nu mellem tre mænd:

- Præsten Ali Akbar Hashemi Rafsanjani, der var præsident i Iran fra 1989-1997.

- Reformfløjens kandidat, den tidligere minister for højere uddannelse Mostafa Moin.

- Og den tidligere chef for Revolutionsgardens luftvåben og tidligere nationale politichef Mohammad Baqer Qalibaf.

Iagttagere vurderer, at en høj valgdeltagelse vil være til Mostafa Moins fordel, mens en lav valgdeltagelse formentlig vil sikre Rafsanjani sejr. Under alle omstændigheder synes der at være lagt op til en anden valgrunde.

Hjælp os ud af fattigdom

Så opmærksomheden samlede sig i går om, hvor mange vælgere, der ville gå til stemmeurnerne. Indtil for mindre end en uge siden, tydede alt på, at mange ville boykotte valget, men i dagene op til valget var det som om, at stemningen vendte. Flere sagde, at de ville stemme.

Irans stats-tv viste i går billeder af lange køer ved valgstederne, og de internationale nyhedsbureauer rapporterede om mange vælgere i de højrereligiøses højborg, den hellige by Qom.

Skal man tro de knap 20 valgsteder i og uden for Teheran, som Ritzau har besøgt, var fremmødet imidlertid meget begrænset.

En 72-årige landmand Ezzatollah, der de seneste to gange har stemt på Irans afgående reformvenlige præsident, Mohammad Khatami, har denne gang besluttet sig for at stemme på Rafsanjani.

"Det vigtigste for mig er, at vi får en præsident, der gør noget for de fattige. Khatami har gjort, hvad han havde magt til at gøre. Men blandt de kandidater, der er opstillet, er Rafsanjani den bedste. Det siger mullah'en i moskeen," siger Ezzatollah, hvorefter en anden mand tilføjer, at "mullah'en har for meget magt".

På skolen, der lige som alle andre valgsteder på skoler og i moskeer i Iran overvåges af betjente med halvautomatiske våben, er valgtilforordnede fra regeringen, indenrigsministeriet og Vogternes Råd på plads.

Ved indgangen skilles mænd fra kvinder, men hverken på dette valgsted eller andre valgsteder, adskiller et gardin eller en væg vælgerne fra de valgtilforordnede.

Alle kan læse med over skulderen, hvis de vil.

En 21-årig kvinde, der repræsenterer Vogternes Råd, siger, at det er vigtigt, at folk kommer og stemmer.

"For vi må vise omverdenen, at folket bakker op om styret. 100 procent vil stemme, siger hun, da hun som den anden på stedet beder om at se Ritzaus tilladelse til at overvåge valget. Det sker lige akkurat før, det hemmelige politi dukker op i bil og beder om at se tilladelsen for tredje gang. I Teherans fattige sydlige del i distriktet Sizdah Aban, hvor narkomisbruget er omfattende, er antallet af vælgere lidt flere. Henved 40 kvinder og 30 mænd står skulder ved skulder i hver deres del af skolen for at stemme. Et lille skrøbeligt papskur uden hverken dør eller gardin er det tætteste, man kan komme at afgive sin stemme anonymt. Papskuret er tomt. Folk udfylder deres stemmesedler ved at skrive på dem op ad væggen, så alle kan se med.

Ledighed og narko

Lederen af valgstedet siger, at omkring 350 vælgere havde stemt ved 11.30-tiden, og at "det er helt unikt i forhold til det seneste valg".

Han afpasser dog nøje sine udtalelser med sigende blikke rundt til de andre valgtilforordnede på stedet.

Uden for valgstedet fortæller den 23-årige kvinde Armende, at hun har stemt på en kandidat, der kan gøre noget ved arbejdsløsheden og sætte en stopper for det omfattende narkomisbrug i landet

Mens hun taler, kommer flere kvinder til. En af dem tilbyder Ritzau at købe heroin eller morfin helt efter eget valg.

I Teherans velhavende nordlige del, hvor man skal kigge langt efter kvinder i chador, er det vanskeligt at finde et valgsted, hvor antallet af vælgere er større end antallet af valgtilforordnede. Flere steder lukkes pressen ikke ind. Når det sker, beretter de valgtilforordnede, at mange allerede har stemt.

Mange på gaden svarer "Aldrig!", som svar på spørgsmålet, om de vil stemme. Valgresultatet ventes at foreligge lørdag.

udland@inforamtion.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her