Læsetid: 5 min.

Iransk karikaturchef: Vi har intet imod jøderne

Holocaust-karikaturerne i Iran har intet med anti-semitisme at gøre, siger lederen af udstillingen. Men tegningerne er alt fra anti-semitiske til anti-danske. Dog benægter kun få Holocaust
8. september 2006

TEHERAN - Den iranske Holocaust-karikaturkonkurrence er slået fejl. Det iranske tegneseriecenter, der arrangerer konkurrencen, har modtaget 1.193 tegninger fra tegnere i 61 lande, men kun ganske få af dem er ude på at diskutere, om holocaust overhovedet fandt sted. Den præmis lå ellers og lurede under konkurrencen, da den blev lanceret i kølvandet på den danske Muhammed-krise.

Irans præsident, Mahmoud Ahmadinejad, havde kaldt Holocaust "en myte" og skabt forargelse over det meste af verden, og den iranske konkurrence, der skulle være et direkte svar på de 12 danske tegninger og en udfordring af europæisk ytringsfrihed, blev derfor imødeset med rædsel.

Men nu hvor de udvalgte tegninger er hængt op i De Palæstinensiske Martyrers Kulturcenter i Teheran står det klart, at langt, langt de fleste tegninger anerkender, at Holocaust har fundet sted. Dermed er udstillingen dog langtfra stueren, for de fleste af de øvrige tegninger er enten anti-semitiske, anti-israelske eller anti-amerikanske, og to af dem udsætter Danmark for hån, spot og latterliggørelse.

I det ene danske tilfælde viser tegningen et amerikansk bombefly, der smider en stribe bomber over en muslimsk by med kupler, halvmåner og spir. Blandt bomberne er der en blyant svøbt i Dannebrog. I det andet tilfælde er det et skelet, der kommer ridende med en lanse og en kappe lavet af det danske flag.

Malker guldkalv

Begge dele er relativt harmløse i forhold til, hvad Israel bliver udsat for. Igen og igen trækkes der paralleller fra nazisterne til Israel og Ariel Sharon, der optræder med hagekors og SS-uniform.

På én tegning ses en mand, der med ørekrøller og ortodoks klædedragt tydeligvis er jøde. Han er gengivet fire gange, og hver gang overfor et nyt billede af henholdsvis en hund, en flagermus, en haj og til sidst en identisk mand. I den understående tekst spørger tegneren, om Israel er et af de tre dyr, for til sidst at konkludere, at Israel er Israel.

På andre tegninger malker jødiske stereotyper en guldkalv med påskriften 'Holocaust', fæle mænd med store næser og Davidsstjerne gør grimme ting ved arabere og soldater med Davidsstjerner angriber palæstinensere, mens de beskytter sig bag skjold med påskriften 'Holocaust'.

De anti-amerikanske tegninger viser fredsduer spærret inde bag tremmer lavet af det amerikanske flag eller forskellige versioner af Frihedsgudinden som enten ødelagt eller militant. Masoud Shojai Tabatabai er leder det iranske tegneseriecenter og en af fem dommere i konkurrencen om den bedste Holocaust-karikatur.

"Ideen med det her er at vise, hvor grænserne for ytringsfrihed går i Europa. For hvis man har ytringsfrihed, hvorfor må man så ikke diskutere Holocaust? I 16 europæiske lande er det strafbart at diskutere det. Hvorfor?" siger han.

Masoud Shojai Tabatabai skynder sig at understrege, at han personligt ikke er i tvivl om, at Holocaust fandt sted. Han tvivler på, at der blev dræbt så mange som seks millioner jøder, men mener, at det egentlige tal må være nogle millioner lavere.

"Men det er lige meget, hvor mange det var. For mig er det for meget, om så bare fire mennesker blev dræbt. Jeg føler med ofrene lige meget hvad."

En strid om ord

De indsendte tegninger skulle forholde sig til to ting. Den ene er spørgsmålet om, hvorfor palæstinenserne skal betale for Holocaust? Det andet er det Masoud Shojai Tabatabai kalder "det seneste Holocaust" nemlig krigene i Afghanistan, Irak, Libanon og de tragiske episoder i Abu Ghraib, Guantanamo og Qana.

- Med al respekt for de store tab af menneskeliv, så kan man ikke tale om, at de ting, du nævner, har til formål at udrydde alle muslimer?

"I vores ordbog betyder 'Holocaust' 'katastrofe'. Der har også været et atomart Holocaust."

- Du ved jo godt, at det ikke er den betydning, vi tillægger det i Europa?

"Det er fordi europæiske medier og zionisterne har erobret ordet. I Palæstina er mere end en million mennesker blevet dræbt siden 1948. For palæstinenserne er det et folkedrab. Desuden har vi kaldt udstillingen 'Holocust' for at sige, at det her ikke er det samme. Det er et nyt ord."

- Udstillingen er en protest mod krænkelser af religion, men mange af tegningerne er netop krænkende over for jøderne. På den måde er I jo ikke bedre end Jyllands-Posten?

"Vi har ikke villet ramme hverken jøder eller religion. Der bor mange jøder her i landet, og der er også et jødisk medlem af parlamentet. De har ikke sagt noget, for de har ikke følt sig ramt."

- Måske er de bange?

"Da præsidenten sagde, at Holocaust var en myte, skrev de et protestbrev. Det har de ikke gjort her. Det kunne de have gjort, hvis de ville. Hvis så meget som en jøde havde protesteret over en tegning, havde vi taget den ned med det samme. Faktisk er fire jøder repræsenteret med tegninger på udstillingen."

- Når mange af tegningerne bruger Davidsstjernen som symbol, ser det ud til, at tegningerne vil ramme jøder?

"Davidsstjernen skal kun ses som symbol på Israel."

- Nazityskland satte stjernen på jødernes tøj, og det var før staten Israel, så lige præcis i denne sammenhæng kan det vel godt ses som et symbol på jøderne?

"I dag er Davidsstjernen et symbol på Israel. Det er det i hvert fald i tegneserieverdenen."

Sure zionister

- Hvor går jeres grænse for, hvad man kan lave karikaturer af?

"Vores grænse går ved religion og profeter. At tegnere i 61 lande sender bidrag ind, viser, at folk over hele verden protesterer mod denne brug af Holocaust. Det er kun zionister, der kan blive fornærmede over de her tegninger."

- Tyskerne kunne også blive fornærmede. For dem er det her jo også ret følsomt?

"Hvis de er pro-zionistiske, så gør det ikke noget. Og hvis de ikke er pro-zionistiske, så vil de ikke blive fornærmede. Det har vi sørget for."

- Så forstår jeg ikke helt. Du siger, at udstillingen skal teste europæernes ytringsfrihed, men I vil ikke fornærme andre end zionister. Er det kun zionisternes ytringsfrihed, I vil teste?

"Det er også en reaktion på den måde, Holocaust bliver behandlet på i Europa. Det er det, vi tester. For hvorfor er det, at det i 16 lande i Europa er strafbart at diskutere Holocaust?"

Masoud Shojai Tabatabai har udleveret en stribe af de indsendte karikaturer til offentliggørelse i Information. Han vil dog ikke udlevere de to danske tegninger, da han personligt finder dem upassende i forhold til det, konkurrencen handler om.

"Det her handler ikke om Danmark. Jeg var imod, at de overhovedet kom med på udstillingen, men de fire andre dommere ville have dem, så jeg var nødt til at acceptere."

Men han ønsker ikke at bidrage til nye protester mod Danmark, så for ham er det rigeligt, at de hænger på udstillingen.

Vinderen af konkurrencen får 12.000 amerikanske dollar, og navnet offentliggøres i slutningen af oktober.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu