Læsetid: 2 min.

Et islandsk forlagseventyr

12. januar 2006

Det begyndte med Haldor Laxness, Islands store forfatter,(1902-1998) og kom næsten hele kompasset rundt, ideologisk set. Da Snæbjørn Arngrimsson i 1990 søsatte sit eget forlag på sagaøen, ønskede han nemlig at knytte an til nationaldigteren og gav det navnet Bjartur – opkaldt efter hovedpersonen i Laxness-romanen Frie mænd fra 1935. Og efter at Snæbjørn – både forlagsmæssigt og på det private plan – kom til at danne par med Susanne Torpe, cand. mag. i nordisk litteratur, var det naturligt igen at ty til Laxness, da parret i 2003 valgte at oprette et dansk søsterforlag. Det kom til at hedde hr. Ferdinand, opkaldt efter en anden person i Frie mænd. Hr. Ferdinand er en dansk virksomhed, der styres fra Island, men har adresse i Horsens – »dvs. en postkasse hjemme hos mine forældre,« siger Susanne Torpe. De to nordiske forlag har meget naturligt samme kontor og arbejder snævert sammen om en række udgivelser, og deres profil er da også til dels den samme. For øvrigt er de senere blevet suppleret med et norsk søsterforlag med samme navn som det danske.
»Valget af den første bog, hr. ferdinand skulle udgive, var selvfølgelig ekstremt vigtigt, og vi var på udkik efter en spændende roman, der også rent salgsmæssigt kunne kickstarte det nye forlag,« fortæller Susanne Torpe, »og det tog ikke lang tid, før vi blev enige om at satse på den nyudgivne The Da Vinci Code af amerikaneren Dan Brown, som vi begge blev vildt begejstrede for.«
Dan Brown var på det tidspunkt endnu fuldstændig ukendt i Danmark, men Snæbjørn og Susanne havde tiltro til, at Da Vinci Mysteriet havde potentiale til at slå igennem – og det ville i denne forbindelse sige med et salgstal på mindst 5.000, en slags definition på en succes i Danmark. Man kan roligt sige, at virkeligheden har overgået alle forventninger med adskillige længder – Da Vinci mysteriet har i Danmark solgt langt over 300.000 eksemplarer, inklusive den smukke illustrerede udgave, der kom i begyndelsen af året.
»Det var dengang en del af handlen,« husker Susanne Torpe, »at vi også skulle tage Dan Browns første succes, Engle og dæmoner, med i købet for ekstra 2.000 dollars. Vi havde ikke læst denne roman på det tidspunkt, men er naturligvis ikke ligefrem kede af, at vi var nødt til at tage den med.«
Hr. Ferdinand udgiver imidlertid også andre forfattere, således ukrainske Andrej Kurkov, der er kommet med sin anmelderroste tragikomiske roman Døden og en pingvin samt Bookerpris- vinderen DBC Pierre og Matthew Pearl med kult-thrilleren Danteklubben, ligesom man har udsendt et par nordiske børnebøger.
Hr. Ferdinand har netop udgivet sin tredje Dan Brown-roman, Morderisk Bedrag, men det bliver ikke afslutningen på Brown-bølgen i Danmark. For til næste år er det meningen, at der skal udkomme hele tre bøger af det amerikanske skrivefænomen: en illustreret udgave af Engle og dæmoner, der primært vil fokusere på en række spektakulære steder i Rom, samt forfatterens debutroman, Digital Fortress, der udkom i 1998. Endelig skriver Dan Brown på en ny roman. Den er der endnu ingen titel på, men den kommer til at handle om forbindelsen mellem frimurerne og de amerikanske præsidenter, der angiveligt alle har været frimurere, inclusive Bill Clinton.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her