Læsetid: 2 min.

Israel likviderer leder af Islamisk Jihad

Situationen mellem israelere og palæstinensere optrappet efter israelsk angreb på Islamisk Jihad i Nablus og Gaza
8. februar 2006

Israelske soldater likviderede i går morges et højtstående medlem af den militante palæstinensiske gruppe Islamisk Jihad i Nablus på den israelsk-besatte Vestbred.

I går eftermiddag dræbte en israelsk raket tilmed to palæstinensere i Gazastriben, da raketten slog ned i en bil, der ifølge palæstinensiske kilder i området tilhørte den militante gruppe al-AqsaMartyrernes Brigade.

Israels hær havde ikke umiddelbart kommentarer.

Tidligere i går bombede israelerne en bro i Gazastriben under det, der blev betegnet som den hidtil værste optrapning af kampe og vold i området, siden Ehud Olmert blev fungerende israelsk ministerpræsident i januar på grund af Ariel Sharons alvorlige og gentagne hjerneblødninger.

Med likvideringen af Ahmed Radad og de to formodede medlemmer af den væbnede Brigadegruppe i bilen har Israel dræbt 10 militante palæstinensere under skyderi eller luftangreb siden søndag, da en israelsk kvinde blev myrdet af en knivstikkende palæstinenser i en bus i det centrale Israel.

Optrapningen kommer efter, at den militante Hamasbevægelse vandt en stor sejr med absolut flertal ved valget til det palæstinensiske selvstyreparlament den 25. januar i år.

Hamas holder våbenhvile

Hamas afviser fortsat at anerkende staten Israels eksistens og har under den væbnede palæstinensiske opstand, der begyndte i år 2000, gennemført næsten 60 selvmordsbombeaktioner imod Israel.

Men Hamas har stort set overholdt en våbenhvile, som den palæstinensiske og israelske ledelse indgik for et år siden. I går sagde Hamas-leder Ismail Haniyeh i Kairo, Egypten, at det er meget sandsynligt, at det bliver et Hamas-medlem, som bliver det palæstinensiske selvstyres næste ministerpræsident.

Det har været ventet, at Ehud Olmert ville indtage en hård linje på det sikkerhedsmæssige område op til den 28. marts, hvor der er israelsk parlamentsvalg.

Islamisk Jihad-lederen blev dræbt under et angreb i Nablus, den største palæstinensiske by på Vestbredden, sagde palæstinensiske sikkerhedskilder. Gruppen har taget skylden for raketbeskydning fra Gaza imod Israel i weekenden - raketter, der sårede tre israelere.

En talsmand for Israels hær sagde, at to israelske soldater blev såret under skududvekslingen i Nablus, som opstod, da soldaterne ville fange den 28-årige Radad, der endte med at blive skudt og dræbt.

I Gaza var der også skyderi i går, da israelsk artilleri beskød den nordlige del af Gaza, hvor Israel har etableret en selverklæret sikkerhedszone, der skal hindre palæstinensere i at affyre raketter ind mod Israel.

Samtidig bombede det israelske luftvåben en bro og seks veje. Bombardementet skulle ifølge israelske sikkerhedskilder også hindre palæstinensere med raketter i at nå tæt på Israel.

Under et luftangreb mandag dræbte Israel ligeledes to medlemmer af al-Aqsa Martyrernes Brigade, der har tilknytning til den store nationale Fatah-bevægelse under ledelse af selvstyrepræsident Mahmoud Abbas.

Dagen forinden dræbte Israel fem palæstinensere under to angreb på Gaza.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her