Læsetid: 2 min.

Israel udvider krigen

Israels regering godkender en optrapning af krigen for at knuse Hizbollah. Israels militærstyrker er på vej dybere ind i Libanon
10. august 2006

For at slå hårdere til imod Hizbollah, og for at hindre den libanesiske milits i at skyde raketter imod Israel, besluttede den israelske regering i går, at hæren kan rykke længere op i Libanon.

Meddelelsen om beslutningen blev udsendt af premierminister Ehud Olmerts kontor, men den indeholdt ikke oplysninger om, hvor langt ind i Libanon, hæren vil rykke.

Der er tidligere talt om, at Israel vil sætte sig på Sydlibanon op til Litani-floden - omkring 20 kilometer nord for den israelsk-libanesiske grænse.

Det er heller ikke helt klart, om der omgående lægges flere kræfter bag landoffensiven, eller om det først sker senere.

Vicepremierminister Eli Yishai sagde, at det er Olmert og forsvarsminister Amir Peretz, der skal beslutte, hvornår krigen intensiveres. Yishai sagde også, at opgøret mellem Israel og Hiz-bollah kan vare en måned endnu.

Israelsk fremrykning

Men allerede inden beslutningen blev offentliggjort, var israelerne på vej fremad i Sydlibanon.

Det sagde libanesiske sikkerhedskilder i Tyrus i Sydlibanon. Ifølge kilderne trængte israelerne frem, selv om de mødte voldsom modstand fra Hizbollah-militsen.

Oplysninger om tab blandt israelerne og Hizbollah var - som sædvanlig - få og usikre. Men den arabiske tv-station al-Arabiya meddelte, at fire israelske soldater var blevet dræbt af en raket. En anden arabisk tv-station, al-Jazeera, meddelte, at ialt 11 israelske soldater blev dræbt under kamphandlinger.

Israels hær havde endnu sent onsdag eftermiddag ikke kommenteret oplysningerne, men en militærtalsmand sagde tidligere, at "flere end 20 Hizbollah-militsfolk er dræbt i Bint Jbeil i de seneste 24 timer".

Hizbollah-højborg

Bint Jbeil er en Hizbollah-højborg, hvor israelske soldater tidligere har været i hårde nærkampe med Hizbollah.

Den libanesiske milits gav ingen oplysninger om egne tab, men de libanesiske sikkerhedskilder talte om fire dræbte militsfolk.

Det menes, at israel i øjeblikket har omkring 10.000 soldater i Libanon.

Det politiske arbejde for at standse konflikten fortsatte også onsdag, mens der blev bombet, affyret raketter og kæmpet i adskillige landsbyer. Ved middagstid havde Hizbollah sendt knapt 100 raketter imod Israel. Men Fuad Siniora, Libanons premierminister, sagde, at der endnu ikke har været noget gennembrud i bestræbelserne på at nå til enighed om en FN-resolution, der kan bringe kampene til ophør.

Franske og amerikanske diplomater fortsatte diskussioner om resolutionens tekst for at finde en ordlyd, der kan accepteres bordet rundt. Tidligere har Libanon og de arabiske lande protesteret over, at et resolutionsudkast ikke forlangte israelsk tilbagetrækning efter en våbenhvile.

Den fire uger lange konflikt har indtil nu kostet flere end 1.000 menneskeliv og skabt en omfattende humanitær krise.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her