Læsetid: 2 min.

Israel er utryg over våbensalg til arabere

Under sit besøg i Israel forsøgte USA's forsvarsminister i går at dæmpe israelernes bekymring over, at amerikanerne sælger avancerede våben til Saudi-Arabien
20. april 2007

Israel skal ikke være nervøs over, at amerikanerne planlægger at sælge en ordentlig portion avanceret militærudstyr til Saudi-Arabien og en række arabiske Golfstater.

Det forsikrede USA's forsvarsminister, Robert Gates, sine israelske allierede om torsdag. Handelen omfatter blandt andet tanks, krigsskibe og højteknologiske luftforsvarssystemer. Hele molevitten har en værdi på mellem 25 og 50 milliarder danske kroner.

Men det skal ifølge amerikanerne udelukkende ses som et modtræk til Irans voksende indflydelse i regionen, og USA skal nok blive ved med fortsat at sikre Israels militære overlegenhed i forhold til landets arabiske naboer.

"Israel skal se på det her i et overordnet strategisk perspektiv. For landene har jo mulighed for at købe våben andre steder. Jeg er da sikker på, at Rusland vil være mere end glade for at sælge våben til landene i regionen," sagde Gates, lige inden han afsluttede sit 24 timer lange besøg i den jødiske stat.

Her mødtes han blandt andet med udenrigsminister Tzipi Livni, forsvarsminister Amir Peretz og premierminister Ehud Olmert. Ud over våbenhandeler snakkede de også om Irans atomprogram og planer for fred mellem palæstinensere og israelere. Selv om landet ikke erkender det officielt, så er Israel den eneste atommagt i Mellemøsten, og israelerne er absolut ikke meget for eventuelt at skulle byde ærkefjenden Iran velkommen i klubben.

En fredsføler

Den iranske præsident, Mahmoud Ahmadinejad, har nemlig flere gange talt kraftigt for, at Israel helt bør udslettes fra landkortet. Derfor ser israelerne gerne, at Iran bliver presset så hårdt som muligt til at opgive dets atomplaner, som iranerne dog fastholder kun har fredelige formål.

"Enhver tøven over for Iran bliver opfattet som svaghed," sagde udenrigsminister Livni under Gates' besøg, og forsvarsminister Peretz understregede, at 2007 i hans øjne bliver et afgørende år for iranernes atomudvikling.

"Vi værdsætter USA's ledende rolle i den diplomatiske indsats mod Iran. Men vi kan ikke tage andre muligheder helt af bordet," sagde Peretz. Gates forsikrede til gengæld, at der fortsat bliver lagt stærkt diplomatisk pres på styret i Teheran, og at det pres virker.

Turen til Israel var et led i Gates' rundtur i området, som også har omfattet Egypten og Jordan. Netop de to lande er blevet valgt som mæglere i forsøget på at få gang i en fem år gammel fredsplan for israelere og palæstinensere, som for nyligt blev taget op af dybfryseren på et møde i Den Arabiske Liga. Fra Israel fløj Gates til Fallujah i Irak.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her