Læsetid: 3 min.

Israelsk ekspert: Lad Iran få bomben

Israelsk ekspert mener, at det er muligt at etablere en gensidig nuklear balance mellem Israel og Iran og afviser, at styret i Teheran skulle være apokalyptisk
11. september 2006

Iran vil ikke lade helvede bryde løs , hvis landet får atomvåben. Det mener den den israelske forsker, Reuven Pedatzur, som er ekspert i strategi og oprustning ved Tel Avivs Universitet.

Iranere er nemlig ikke væsentligt anderledes end andre folk på jorden, mener Reuven Pedatzur.

"Iran har ikke nogen national interesse, som kan retfærdiggøre landets totale ødelæggelse," siger han. "At nogle mennesker lader sig drive til at optræde som selvmordsbombere i islams navn, er jo ikke ensbetydende med, at en hel nation vil være villig til at gøre det, og derfor er den store frygt for de iranske atomvåbenprogrammer delvis ubegrundet. Man kan ikke engang sammenligne Iran og Hizbollah, selv om de samarbejder og begge er shiamuslimske. Hizbollah er en terrororganisation, mens Iran er en stat, som har helt anderledes meget at tabe."

Afskrækkelsesbalancen

"Gennem mere end fire årtiers kold krig blev menneskeheden netop ikke udslettet, fordi der var en gensidig afskrækkelseseffekt. Det stod begge sider klart, at selv om den ene part fik held til at overraske sin rival ved at slå til med hele det nukleare arsenal, ville offeret stadig have bomber nok til at forvolde total ødelæggelse hos modparten," siger han.

Denne strategiske tænkning, som gik under navnet MAD - mutual assured deterrence - blev udviklet af amerikanske akademikere i 194o'erne og nåede sit højdepunkt da USA's forsvarsminister Robert McNamara i 60'erne overbeviste Sovjetunionen om, at kun ved at blotte sig selv for den totale ødelæggelse kunne balancen opretholdes. Den tids øvrige atommagter, Storbritannien, Frankrig og Kina indgik i denne balancegang, og da Israel også indledte sine egne atomprogrammer, refererede daværende ministerpræsident David Ben Gurion til dette tankesæt.

Reuven Pedatzur stiller sig navnlig op imod den amerikanske ekspert i mellemøstlige forhold, professor Bernard Lewis, der i en artikel i Wall Street Journal i august gjorde rede for, hvorfor MAD-tesen tilhører en enklere fortid og slet ikke holder vand i Mellemøsten og i islamisk tankegang. Lewis, som ifølge Pedatzur nyder stor respekt ved tilrettelæggelsen af amerikansk politik på området, skriver om "det apokalyptiske verdenssyn hos Irans nuværende ledere".

"Han konkluderer, at hvis Iran har atomvåben, vil dets ledere ikke respektere de begrænsninger, som andre ledere af atommagter gør det," forklarer Reuven Pedatzur videre.

"Han skriver, at der er stor bekymring for at ayatollaherne efter at have bevæbnet sig selv vil bruge arsenalet mod Israel. Denne islamiske forklaring gælder ikke. Det islamiske Pakistan indledte ligesom Indien prøvesprængninger i 1998, men da Kargil-krisen med Indien senere truede med at ende i krig, er jeg overbevist om, at det var de to landets atomarsenaler, som på begge sider fik lederne til at vise tilbageholdenhed."

Rationel ledelse

"Lad dog bare iranerne få bomben! Den store vestlige forskrækkelse skyldes mere den sprogbrug, som Ahmadinejad bruger, men det er kun ord. En af hans forgængere, Hashemi Rafsanjani, mener, at den store furore skyldes den nuværende leders stil og gør opmærksom på, at atomprogrammerne også fandtes, mens han selv var præsident. Det vil bestemt være muligt at opbygge et fremtidigt system af nuklear balance mellem Iran og Israel," siger han. "Tidligere erfaringer viser, at det radikale iranske regime under ledelse af den mest ekstreme af dem alle, Ayatollah Khomeini, optrådte absolut rationelt i krigen mod Saddams Irak."

Han kalder det et billede på pragmatisme, at Khomeini under den iransk-irakiske krig skiftede fra at nægte våbenhvile til at indse fornuften i dette, da irakiske missiler begyndte at ramme Teheran. Ahmadinejad vil efter hans opfattelse på samme måde undgå omfattende ødelæggelser ved rationel pragmatisme.

"Men det fordrer en omlægning af Israels atompolitik," slutter han. "Israel må opbygge et pålideligt, sekundært forsvarssystem, hvilket eksempelvis er nye ubåde, og så skal iranerne vide, at idet øjeblik et missil bliver sporet på vej mod vest, vil den israelske nukleare reaktion automatisk blive aktiveret," siger Reuven Pedatzur

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her