Læsetid: 3 min.

Italiensk forår og pasta basta

Endnu tre vine får fem stjerner, og ikke mindst pastaretter kan anbefales i følgeskab med disse udsøgte italienske lækkerbiskner
7. maj 2005

Castello Banfi er et meget stort vinhus i Montalcino i det sydlige Toscana. Det er herfra, vi får den verdensberømte Brunello Montalcino. Castello Banfis top Brunello har tre glas i Gambero Rosso. Der var ikke mindre end syv vine fra Castello Banfi, som fandt vej til den endelige smagning hos Gambero Rosso. Deres ordinære Brunello Montalcino fik to glas, og det er en af de billigste top Brunello vine på markedet. Den kan man erhverve sig for 269 kr. Der produceres omkring 600.000 bare af denne ene Brunello om året hos Castello Banfi. Jeg vil ved en senere lejlighed vende tilbage til Brunelloen fra Castello Banfi.

Centine, Banfi 2003 er en anden vin fra Castello Banfi. Det er en vin, som ikke nåede med i den endelige smagning hos Gambero Rosso, men den fik alligevel to glas inden den endelige udtagelse. Det er en af husets IGT-vine, hvor der er brugt druer, som ikke giver mulighed for at få vinen klassificeret som DOC eller DOCG. Her er Montalcino og Toscanas kongedrue sangiovese blandet med 20 procent cabernet sauvignon og 20 procent merlot. Den har en flot rubinrød farve og masser af frugt. Det er stadig en meget ung vin, men den er beregnet til at blive drukket nu eller i hvert fald inden for de næste par år. Her er rigtig meget vin til 59,95 kr. pr. flaske.

Hjemme hos os har vi en ret, vi kalder pasta basta. Det er stegt italiensk pancetta blandet med stegte auberginer, hvidløg, olie, tomater og kogt pasta. Den unge, krydrede vin var en sand nydelse til denne ret.

Lækre vin i Virum

I Virum er det stadig Carlo Merolli, der regerer, når det handler om italiensk vin. De to sidste vine i denne uge importeres begge af den romersk fødte vinhandler. Carlo har i mange år har været med til at hæve standarden af italienske vine i Danmark, og det fortsætter han heldigvis stadig med.

Den første vin har været med i disse spalter tidligere. Det var i 2000-årgangen, at vi sidst smagte på Sisula fra Piemonte. Det er stadig en rigtig dejlig vin, som er lavet på barbera-druen i Asti-provinsen i Piemonte. Den er fra 2003-årgangen og kan sagtens bruge lidt for at få den flotte barbera-duft frem. Jeg synes, det er en helt ukompliceret vin, der smager dejligt af forår. Den passer også fint til de fleste pastaretter.

Carmina Burana hedder den sidste vin i denne uge. Jeg er altid meget skeptisk, når vinsælgerne bliver for smarte i forhold til valget af navne til deres vine. Derfor syntes jeg også, at det var temmelig fjollet at opkalde en vin efter Carl Orffs opera. Den samme holdning havde Carlo Merolli, da Benedetto Lombardi prøvede at overbevise ham om, at det var en god ide at købe hans vin til de danske vinkøbere. Godt at han alligevel gjorde det. Det er ikke en typisk italiensk vin. Den er lavet i Lazio omkring Rom, og her er kun brugt cabernet sauvignon-druer. Den har næsten en oversøisk smag, men der er ikke for meget syltetøj og varme. Alt er fint afstemt, og har man lyst til at prøve en lidt speciel vin, som heller ikke er for dyr, så er Carmina Burana et godt tilbud.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her