Læsetid: 2 min.

Ja til Anders Snesol og Master Fatman

5. november 2005

Indtil 1989 kunne kandidater på valglisten til kommunalvalget få anført et kaldenavn eller alias i en parantes efter det rigtige, korrekte navn.

Det havde en stor fordel. Folk, der til daglig var kendt under et andet navn, end hvad der stod på dåbsattesten, blev ikke pludselig nærmest anonymiserede ved på valgpapiret at hedde noget helt nyt og ukendt for mange.

Mennesker, der lever af at optræde, male eller skrive, har også tit et helt andet kunstner-navn eller pseudonym, så for dem var det selvsagt en stor lettelse. Men den regel blev afskaffet - hvorfor har jeg aldrig forstået.

Nu har vi igen kommunalvalg, og vi oplever, at mange små lister stiller op, mange af dem fordi de repræsenterer et miljø med særlige holdninger i den by eller egn, de kommer fra. Det er jo en dejlig ting ved det lokale, at man kommer nærmere nogle beslutningstagere, og man kender dem ofte mere eller mindre tæt på.

Lokalmiljøer er ofte karakteriseret ved, at folk har kalde- eller kælenavne. På Christiania kender vi næsten alle hinanden ved navn, men det er oftest kun fornavnet vi bruger. Og så af og til et ekstranavn, der plejer at stamme fra, hvor folk bor:

Anders Snesol bor i huset Snesol. Ingen kender ham som Anders Thorsen. Kirsten Prajna bor i Prajna-huset (et mærkeligt navn) men hedder altså Kirsten Olsen på valgsedlen. For det er kun dåbsattestnavnet, der må stå på den.

Kunstmaleren Laurie Grundt må ikke hedde sådan ifølge valgloven, selv om alle hans malerier i årtier er signeret med det navn. Han hedder nemlig Lars til fornavn. I Norge, hvor han kommer fra, kaldes en Lars ofte for Laurie, ligesom de I Sverige oftest kaldes Lasse. Men Laurie må ikke hedde Laurie på valgsedlen, ikke en gang med et anførselstegn omkring, eller i en parantes bagefter. Kun Lars.

Hvor mange mennesker, der ser hr. Lars Grundt optræde på valgsedlen, ved så, at det alligevel er ham maleren fra Christiania? Og når vi nu er ved det: Hvor mange ved, hvad Master Fatman hedder i virkeligheden? Han stiller nemlig også op til valget, for Det Kosmiske Parti. Men han må ikke hedde sådan på valgsedlen. Og derfor har han ringere chancer for at blive valgt, end hvis hans kunstnernavn også stod der.

Inden næste valg bør der kunne gives tilladelser til, at valgkandidaterne også kan påføre et kaldenavn eller et ofte brugt pseudonym eller kunstnernavn.

Selvfølgelig bør et udvalg lige se på, om der er rimelighed i, at man vil have det ekstra navn med, og dermed kunne bremse op for reklame eller fis og pjat. Men i dag er der nul-tolerance overfor andet end det navn, der står i Folkeregisteret.

Det er urimeligt, usmidigt og hæmmende for lokal politik. På det punkt bør valgloven laves om.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Folketingsvalget er forbi, men magten skal stadig holdes i ørerne.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement. Første måned er gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu