Læsetid: 1 min.

Ja og nej til uafhængigt Kosovo

3. februar 2007

FN's plan for Kosovo åbner en dør til selvstændighed, og det vil Serbien aldrig acceptere. Det sagde Serbiens præsident, Boris Tadic, fredag efter at have modtaget FN's mægler, Martti Ahtisaaris plan om Kosovos fremtidige status. Men da Ahtisaari senere fredag eftermiddag afleverede planen i Pristina, sagde Kosovos præsident, Agim Ceku, at den vil føre til uafhængighed. Der er indkaldt til møde mellem parterne senere i denne måned.

"Jeg fortalte Ahtisaari, at Serbien... aldrig vil acceptere Kosovos uafhængighed," sagde Serbiens præsident, Boris Tadic, på et pressemøde, efter han modtog planen.

"En uafhængighed, der påføres, vil... skabe en farlig politisk og retslig præcedens," sagde han. Serbiens premierminister, Vojislav Kostunica, nægtede at møde Ahtisaari.

Kosovos præsident, den tidligere oprørsleder Agim Ceku, mente, at planen "er meget klar om Kosovos fremtid". Det "vil ende med uafhængighed".

"Kosovo vil blive et suverænt land som alle andre lande," sagde han.

Ahtisaari sagde, at Serbien og Kosovos etniske albanere har "en chance til" i løbet af februar at enes om et kompromis om Kosovo.

"Parternes synspunkter er ekstremt fastlåste. Vi giver dem en chance mere," sagde han på et pressemøde. Et møde mellem parterne vil finde sted fra den 12. til den 23. februar, sagde EU's repræsentant i Kosovo, Leopold Maurer. Ahtisaaris plan vil efter alt at dømme føre til reel selvstændighed for provinsen, selv om ordet ikke optræder i planen. ritzau

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu