Læsetid: 2 min.

Jadedrøm i neon

På hotellet ringer telefonen om natten. 'Massage for you, Madam?' I Shanghai behøver man ikke føle sig alene
2. juni 2005

SHANGHAI - Jaden lokker smattetgrøn i små stave på turistbåden, klar til indgravering af skrifttegn. Jaden har næsten samme farve som Huangpu-floden, der efter sigende er blevet renset: Sejlturen langs Shanghais berømte promenadestrækning The Bund er kun lige begyndt.

Ombord på båden sidder kinesiske turistfamilier på plastikstole og drikker grøn te. Et par europæere humper fremmede rundt på dækket, hvor et halvhjertet band spiller amerikanske slagere. Damen ved keyboardet trykker i tasterne, som var det et kasseapparat. Ved en skranke i trapperummet afleverer en ung pige en stak store, røde pengesedler. En furet mand smiler stor i slaget. Pigen har hvid skjorte og sorte bukser på, sådan med belejlig elastik i taljen. Ingen sminke. Bordelmutter rækker automatisk ud og tæller sedlerne, omhyggeligt, sådan som man gør det i denne by. Der er lige så mange, som en almindelig Shanghai-arbejder kan tjene på en måned; bådene på The Bund er jo berømte. Pigen har hovnede kinder under sin sarte teint. Svajer bare let, inden hun skal ind og lade sig stemple igen.

Mao-sko med plastre

Jadens farve har samme sarthed som huden. Næsten mælkehvid kan den være og med brunlige skæbneskygger. På Shanghai Museum ligger jadesmykker, der er flere tusind år gamle. Udskårne dragehoveder og de mest livagtige rådyr med kælne blikke. Intimiteten preller af på rengøringskonerne, der polerer gulvpaneler og guldgelændere i ét væk. De har solide Mao-sko på, dem med gummi nedenunder, men typisk med plastre ovenpå; de kan godt holde sommeren over. En sværm potente, kinesiske soldater sjosker gennem museumssalene på tvungen historisk opdragelse - og ser igennem rådyretblikket.

'Magic of Shanghai!' skriger plakater rundt om i byen. Der kunne lige så godt stå 'The Chinese Dream'. Kina styrer verden, og 'The American Dream' var for børn. Shanghai fortrænger gladeligt jadedrømmen til fordel for neonlivet og det vilde natteliv. Det er her, de hurtige penge ligger. På hotellet ringer telefonen om natten. "Massage for you, Madam?"

I Shanghai behøver man ikke føle sig alene.

De langsigtede penge vælter ud af byens himmelstræbende beton med aircondition-kasser hægtet udenpå. Inden den kommunistiske byplanlægning fik fusioneret bykortet med de nykapitalistiske fidusmagere fra udlandet, var der allerede smækket højhuse op på et område, der svarer til Sjælland. 16 millioner mennesker fylder også i højden.

Enkelte steder midt mellem skyskraberne er der stadig gammel slum tilbage. Toetages huse med svagt opadskrånende tagrygninger. I virkeligheden er det skure, der ikke engang ser ud til at egne sig til æbler for vinteren. Ud af de mørke vinduer stikker stænger til vasketøj, der flagrer med etbarnsbluser. Entreprenørerne sparer bulldozerne: Det meste klares af mænd, der kaster murbrokker op i kærrer med hjemmeflikkede hjul. For hvert arbejdersjak er der én, der står og ser på. Med armene på ryggen og sedler i pungen.

'The Chinese Dream' skifter neonfarver efter dollarspektret. Hurtigere, hurtigere, mens jadedrømmen smatter ud.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu