Læsetid: 4 min.

En jaget mand på vej

Præsident Bush har amerikanske meningsmålinger og virkeligheden i Irak imod sig, når han gæster Danmark og G8-mødet
29. juni 2005

Han er ikke for alvor på flugt, George Bush, når han tirsdag-onsdag i næste uge gemmer sig bag medbragte sikkerhedsfolk og danske politibetjente på afspærrede og velbevogtede lokaliteter nord for København.

Men den amerikanske præsident har netop nu så rigeligt om ørerne på hjemmefronten, at det muligvis er en lettelse at komme langt væk. Bortset fra at amerikanske tv-kanaler både fra Danmark og efterfølgende fra G8-topmødet i Skotland vil sende belastende billeder hjem af demonstrerende europæere, som - også de - er vrede over præsidentens politik og adfærd på den globale scene

Når dette læses har præsidenten netop holdt en nøje forberedt, tv-transmitteret tale til det amerikanske folk fra militærbasen Fort Bragg i North Carolina med det formål at bremse det fald i vælgeropbakning og politisk støtte, som især Irak-krigens udvikling har ført med sig.

TV-stationen CNN kunne i går offentliggøre en meningsmåling fra Gallup, der giver Bush de dårligste tal siden hans tiltræden som præsident i 2001.

Ifølge meningsmålingen erklærer 53 procent af amerikanerne sig utilfredse med George Bushs indsats i al almindelighed, mens hele 58 procent nu er imod hans politik i Irak. 45 procent er generelt tilfredse med præsidenten, men kun 40 procent støtter stadig Irak-engagementet.

Blodig vold ikke værst

Opsigtsvækkende er det, at de blodige begivenheder i Irak ikke er det, der belaster præsidenten mest.

Stærkest utilfredshed er der over Det Hvide Hus' forslag til reform af det sociale sikringssystem, som ved tidlig afgang fra arbejdsmarkedet lægger op til individuelle investeringer i regeringsudvalgte fonde til erstatning for en del af de hidtil garanterede pensionsudbetalinger. Demokraterne og flere republikanere i Kongressen mener, at forslaget er risikabelt og undergraver det sociale sikringssystem, og ifølge gårsdagens Gallup-måling er hele 64 procent af amerikanerne imod præsidenten på dette punkt. Kun 31 procent støtter forslaget.

Også når det gælder George Bushs energi-, økonomiske og sundhedspolitik er mere end 50 procent utilfredse.

Iagttagerer i det republikanske parti siger, at vanskeligheden for Bush-regeringen er at skifte fra den fase, hvor alt handlede om at sikre genvalg, til fasen, hvor det handler om at levere konkrete resultater, der tilfredsstiller borgerne.

Den aktuelle utilfredshed skyldes således bl.a. en bekymring for, hvad der sker med de amerikanske arbejdspladser og velfærdsordningerne under globaliseringens vinde, og hvad der sker med olien og de p.t. rekordhøje - omend i dansk sammenhæng lave - benzinpriser.

"Energipriserne er alt, alt for høje. Det er klart, at det gør ondt. Energipriserne har virkning som en skat, der reducerer den disponible indkomst til andre formål og suger noget ilt ud af økonomien," erkendte USA's skatteminister John Snow i går.

Irak-dilemmaet

Det er i Irak-spørgsmålet, at kritikken af Bush formuleres skarpest, selv om andre emner vejer tungere i meningsmålingerne.

Den republikanske senator Chuck Hagel, der støttede invasionen i 2003, kalder i Los Angeles Times Det Hvide Hus for "totalt afkoblet fra virkeligheden," når en mand som vicepræsident Dick Cheney går ud og siger, at det irakiske oprør befinder sig i sin sidste dødskrampe. Og forud for præsidentens Irak-tale fra Fort Bragg sagde Zbigniew Brzezinski, national sikkerhedsrådgiver under præsident Jimmy Carter, at "denne krig er blevet ført med taktisk og strategisk inkompetence."

"Efter to år finder USA sig selv mere isoleret end nogensinde før, genstand for en international mistillid uden fortilfælde," sagde Brzezinski.

Han er er på linje med en ny international meningsmåling fra det amerikanske Pew Research Center, der bl.a. fortæller, at genvalget af præsident Bush har fået et befolkningsflertal i 13 ud af 14 adspurgte lande til at se med øget skepsis på USA

Om den faldende hjemlige opbakning til Bush's Irak-mission siger Andrew Kohut fra Pew Research Center:

"Det interessante ved dette fald i opbakningen til krigen er, at det kommer ud af folkedybet. Det er ikke blevet opildnet af politikere eller af en antikrigsbevægelse. Det tog sin begyndelse i maj, da fokus i Washington var rettet mod andre emner."

Lettere er det ikke blevet for præsidenten af, at det dagen før hans tale meddeltes fra Irak, at oprørere havde dræbt det ældste medlem af Iraks ny parlament, shiamuslimen Dhari al-Fayadh og hans fire ledsagere.

Eller at Iraks antikorruptions-kommission oplyser, at korruptionen i de irakiske ministerier er massiv og vildtvoksende, og at der bl.a. er udstedt arrestordre på 44 regeringsembedsmænd og to ministre fra den tidligere overgangsregering.

Eller for den sags skyld, når en ledende indkøbschef for den amerikanske hær, Bunny Greenhouse, i mandags fortalte en kongreshøring, at det amerikanske Halliburtons datterselskab KBR i Irak "repræsenterer det mest vulgære og utilstedelige kontraktmisbrug, jeg har været vidne til i min professionelle karriere." Ifølge en netop fremlagt rapport fra demokraterne er der rejst spørgsmål ved anvendelsen af næsten 1,5 milliarder af de dollar (13 mia. kr.), Halliburton har fået udbetalt i Irak.

"Præsidenten forventes ikke at sige noget nyt," hed det i går fra nyhedsbureauet Knight Ridder om George Bushs tv-tale om Irak.

Bushs pressechef Scott McClellan sagde i en forhåndsorientering til medierne, at det nu er styrkeprøvens tid i Irak.

Terroristerne "ved, at de ikke kan vinde, med mindre vi trækker os, før opgaven er løst," sagde talsmanden og signalerede, at Bush fastholder den hidtidige kurs.

I forbindelse med Irak-talen har der været planlagt demonstrationer uden for Fort Bragg.

"Der har rejst sig en bølge mod denne krig. Man kan se det i Kongressen, man kan se det i avisernes ledere, og når unge mennesker siger 'nej' til militærets rekrutteringsfolk," sagde i går Bill Dobbs, talsmand for antikrigskoalitionen United For Peace and Justice, til avisen The Times.

Spørgsmålet er, om præsident Geogre W. Bush kan søge et øjebliks tilflugt i Europa, eller om han kommer fra asken i ilden, når han møder sine folkelige kritikere i Danmark og ved G8-mødet i Skotland.

jsn@informationd.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her