Læsetid: 3 min.

Jagten på al-Qaeda er gået kold

Ifølge en lækket, hemmelig FBI-rapport er det stærkt tvivlsomt, om al-Qaeda igen vil være i stand til at iværksætte et nyt "spektakulært angreb" på USA i dag - tre et halvt år efter 11. september-selvmordsflykapringerne i New York og Washington samt bombeaktionerne i Madrid i 2003
21. maj 2005

Skønt al-Qaeda-ledelsens ønske om slå til mod USA igen "ikke lader sig betvivle", konkluderer en FBI-rapport, at "det er uklart, om netværket har tilstrækkelig kapacitet til det, især når det gælder spektakulære operationer."

I modsætning til, hvad der i forrige uge blev hævdet af politiefterforskere og FBI's chef, Robert Mueller, kender USA's efterretningsvæsen ifølge rapporten ikke til nogen "sovende al-Qaeda-agenter".

Rapporten, som i sidste uge blev lækket til den store amerikanske tv-station ABC News, understreger, at det i Vesten generelt er vanskeligt at måle hvor stor en potentiel trussel, den internationale terrorisme repræsenterer i dag.

For nylig udtalte USA's præsident George W. Bush, at Osama bin Laden havde kontaktet Abu Musab al-Zarqawi, al-Qaedas operationschef i Irak, for at bede ham om at bistå med at planlægge nye angreb i USA.

Skønt mange analytikere tolker henvendelsen som udtryk for svaghed hos al-Qaedas leder, havde Bush den stik modsatte udlægning:

"Bin Ladens budskab er en umisforståelig påmindelse om, at al-Qaeda stadig håber på at kunne angribe os på hjemmebane. At stoppe ham er fortsat den største udfordring, vi står overfor i dag."

Efter at Osama Bin Laden har formået at gøre sig usynlig, nævner USA's præsident kun sjældent navnet på den mand, som han krævede pågrebet "død eller i live" efter terrorangrebene den 11. september 2001.

Pakistans leder, general Pervez Musharraf, sagde for nylig, at "sporet er blevet koldt", skønt al-Qaedas ledere stadig formodes at skjule sig i de lovløse og svært tilgængelige stammeterritorier langs den 2.400 km lange afghansk-pakistanske grænse.

USA optaget i Irak

USA opretholder tilstedeværelsen af 18.000 amerikanske soldater i Afghanistan til at jage og eliminere rester af al-Qaeda og dets Taleban-allierede, men den lokale amerikanske militæreledelse beklager sig over, at efterretningsressourcer og specialstyrker er blevet omledt til Irak.

Siden invasionen af Irak har ingen britiske specialstyrker deltaget i jagten på al-Qaeda i Afghanistan.

Men efter hvad den britiske avis The Independent erfarer, har en deling elitesoldater fra det britiske SAS (Special Air Service) siden sidste sommer været udstationeret i Yemen, Bin Ladens fødeland.

Her samarbejder de med yementiske regeringsstyrker om at indkredse og nedkæmpe al-Qaeda, som i Yemen er i stand til at mobilisere betydelig støtte og nye rekrutter fra lokalbefolkningen.

De 50 SAS-soldater - omkring en fjerdedel af det samlede britiske elitekorps - menes således at have været involveret i flere ildkampe med terrorister i Yemen.

Ingen af de britiske soldater er meldt såret eller dræbt, men SAS har også lang tids kamperfaring i Yemen, hvor korpset i 1960'erne bekæmpede partisaner. Det blev endvidere indsat her på mission for at efterspore Bin Laden i slutningen af 2002.

En anonym kilde tæt på SAS siger til The Independent:

Nye netværk i Europa

"Tænk blot på, hvor stor efterspørgsel der er efter SAS for øjeblikket i Irak og andre steder - ikke mindst efter dets arabisk-talende soldater. Den prioritering antyder, at Yemen må være blevet uhyre vigtig i jagten på Bin Laden."

Robert Gunaratna, der en af verdens førende eksperter i al-Qaeda, siger dog:

"Det er meget usandsynligt, at Bin Laden selv skulle befinde sig i Yemen. Håbet er snarere, at man ved at opsnappe kontaktforsøg fra ham til hans vidt forgrenede familie og netværk i Yemen vil kunne spore sig ind på ham."

Gunaratna, der er forfatter til bogen Inside al-Qaeda: Global Network of Terror, tillægger det "meget stor betydning", at bevægelsens topfigur forsøger at styrke båndene til Zarqawi - al-Qaedas operationschef i Irak.

"Al-Qaeda har lidt mange tilbageslag," siger han, "men dets ambitioner om at gennemføre storstilede angreb med maksimale dødsofre i Vesten er Zarqawi om nogen manden, der kan løfte.

Han har stærkt optrappet sit aktivitetsniveau uden for Irak og er ved opbygge nye netværk i Europa og Mellemøsten. Det må siges at kunne bekræftes efter at al-queda stod bag terrorbomberne mod morgentog i Madrid i marts 2003, hvorved 191 mennesker omkom og 1.500 blev såret.

Ifølge amerikanske efterretningskilder citeret af The Washington Post skal Zarqawi have reageret positivt på Bin Ladens henvendelser. Ifølge en kontra-terrorisme-medarbejder skal den irakisk baserede terrorist have svaret noget i retning af:

"Vi må tale mere sammen. Jeg har ideer, og du har ideer."

© The Independent og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her