Skønt al-Qaeda-ledelsens ønske om slå til mod USA igen "ikke lader sig betvivle", konkluderer en FBI-rapport, at "det er uklart, om netværket har tilstrækkelig kapacitet til det, især når det gælder spektakulære operationer."
I modsætning til, hvad der i forrige uge blev hævdet af politiefterforskere og FBI's chef, Robert Mueller, kender USA's efterretningsvæsen ifølge rapporten ikke til nogen "sovende al-Qaeda-agenter".
Rapporten, som i sidste uge blev lækket til den store amerikanske tv-station ABC News, understreger, at det i Vesten generelt er vanskeligt at måle hvor stor en potentiel trussel, den internationale terrorisme repræsenterer i dag.
For nylig udtalte USA's præsident George W. Bush, at Osama bin Laden havde kontaktet Abu Musab al-Zarqawi, al-Qaedas operationschef i Irak, for at bede ham om at bistå med at planlægge nye angreb i USA.
Skønt mange analytikere tolker henvendelsen som udtryk for svaghed hos al-Qaedas leder, havde Bush den stik modsatte udlægning:
"Bin Ladens budskab er en umisforståelig påmindelse om, at al-Qaeda stadig håber på at kunne angribe os på hjemmebane. At stoppe ham er fortsat den største udfordring, vi står overfor i dag."
Efter at Osama Bin Laden har formået at gøre sig usynlig, nævner USA's præsident kun sjældent navnet på den mand, som han krævede pågrebet "død eller i live" efter terrorangrebene den 11. september 2001.
Pakistans leder, general Pervez Musharraf, sagde for nylig, at "sporet er blevet koldt", skønt al-Qaedas ledere stadig formodes at skjule sig i de lovløse og svært tilgængelige stammeterritorier langs den 2.400 km lange afghansk-pakistanske grænse.
USA optaget i Irak
USA opretholder tilstedeværelsen af 18.000 amerikanske soldater i Afghanistan til at jage og eliminere rester af al-Qaeda og dets Taleban-allierede, men den lokale amerikanske militæreledelse beklager sig over, at efterretningsressourcer og specialstyrker er blevet omledt til Irak.
Siden invasionen af Irak har ingen britiske specialstyrker deltaget i jagten på al-Qaeda i Afghanistan.
Men efter hvad den britiske avis The Independent erfarer, har en deling elitesoldater fra det britiske SAS (Special Air Service) siden sidste sommer været udstationeret i Yemen, Bin Ladens fødeland.
Her samarbejder de med yementiske regeringsstyrker om at indkredse og nedkæmpe al-Qaeda, som i Yemen er i stand til at mobilisere betydelig støtte og nye rekrutter fra lokalbefolkningen.
De 50 SAS-soldater - omkring en fjerdedel af det samlede britiske elitekorps - menes således at have været involveret i flere ildkampe med terrorister i Yemen.
Ingen af de britiske soldater er meldt såret eller dræbt, men SAS har også lang tids kamperfaring i Yemen, hvor korpset i 1960'erne bekæmpede partisaner. Det blev endvidere indsat her på mission for at efterspore Bin Laden i slutningen af 2002.
En anonym kilde tæt på SAS siger til The Independent:
Nye netværk i Europa
"Tænk blot på, hvor stor efterspørgsel der er efter SAS for øjeblikket i Irak og andre steder - ikke mindst efter dets arabisk-talende soldater. Den prioritering antyder, at Yemen må være blevet uhyre vigtig i jagten på Bin Laden."
Robert Gunaratna, der en af verdens førende eksperter i al-Qaeda, siger dog:
"Det er meget usandsynligt, at Bin Laden selv skulle befinde sig i Yemen. Håbet er snarere, at man ved at opsnappe kontaktforsøg fra ham til hans vidt forgrenede familie og netværk i Yemen vil kunne spore sig ind på ham."
Gunaratna, der er forfatter til bogen Inside al-Qaeda: Global Network of Terror, tillægger det "meget stor betydning", at bevægelsens topfigur forsøger at styrke båndene til Zarqawi - al-Qaedas operationschef i Irak.
"Al-Qaeda har lidt mange tilbageslag," siger han, "men dets ambitioner om at gennemføre storstilede angreb med maksimale dødsofre i Vesten er Zarqawi om nogen manden, der kan løfte.
Han har stærkt optrappet sit aktivitetsniveau uden for Irak og er ved opbygge nye netværk i Europa og Mellemøsten. Det må siges at kunne bekræftes efter at al-queda stod bag terrorbomberne mod morgentog i Madrid i marts 2003, hvorved 191 mennesker omkom og 1.500 blev såret.
Ifølge amerikanske efterretningskilder citeret af The Washington Post skal Zarqawi have reageret positivt på Bin Ladens henvendelser. Ifølge en kontra-terrorisme-medarbejder skal den irakisk baserede terrorist have svaret noget i retning af:
"Vi må tale mere sammen. Jeg har ideer, og du har ideer."
© The Independent og Information
Oversat af Niels Ivar Larsen