Læsetid: 3 min.

Januar set som en brat afslutning på julen

Efter en jul, hvor der igen blev sat rekorder i lys og udsmykning er London ved at vågne op til en meget grå hverdag
14. januar 2006

Så er julepynten væk. I løbet af ugen har selv de mest hårdnakkede hyggelystne briter slæbt juletræet ned på gaden, hvor der nu ligger bjerge af gran i sørgelig forfatning og venter på skraldemændene. Festen er slut, lysene slukket og januar er for alvor blevet grå. Så grå, at det er svært at klemme sig ind i hverdagen igen og gå i gang med et nyt år på de præmisser.

Igen i år blev der sat nye standarder for juleudsmykningen, der var lidt flottere og lidt festligere end sidste år, som var flottere og festligere end året før.

Men når vi nu lige var blevet forvænte med lys og farver, fest og forventning kommer januar som en klam lussing, ikke mindst for de anslået fem millioner briter, der lider af vinterdepression. For dem må avisernes artikler om slankekure, detox- og fasteprogrammer føles som utidig indblanding. Som om de slet ikke har forstået, at det er netop nu, vi har brug for sort kaffe og sødt morgenbrød for at komme op og i gang.

Det gælder ikke mindst i en by, hvor hverdagen med ét er så ubeskriveligt grå. Hvor vejrudsigten byder på lavtryk efter lavtryk, hvor snemængden statistisk set er et par centimeter for hele måneden og temperaturen sjældent sniger sig under frysepunktet. Alt i alt betyder dét, at London i januar ligner kulissen til en Sherlock Holmes-film, og at frostklare dage med blå himmel og solstråler i hvide fnug er wishful thinking.

Måske er det derfor, folk søger indenfor. Fitness-klubberne får 12 procent flere medlemmer i januar, når de hellige nytårsforsæt skal efterprøves. Men samme statistik afslører, at to milliarder kroner hvert år smides ud af vinduet, fordi folk betaler op mod 4.000 kr. for et års medlemsskab - og 'glemmer' at bruge det. Med januars grå depression liggende som en tung dyne over virkelysten kan man ikke bebrejde dem det.

Problemet er selvfølgelig, at julen er alene om at bære vinteren oppe. Så snart den er forbi, længes briterne efter foråret, fordi det ligesom giver sig selv, at januar (og februar!) ikke har noget væsentligt at byde på. Når julen først er pakket sammen har briterne simpelthen ikke forudsætninger for at holde vinter på den der friske nordiske måde med børn i flyverdragter og eftermiddage på kælkebakken. Meterologerne advarer imod al udkørsel så snart en snetung sky driver over himlen, vandrørene hænger udenfor husene som om de ikke bliver frostsprængte og i parkerne er gartnerne begyndt at udplante kodrivere som om de ikke kan fryse.

Men de prøver, gør de, at omfavne den gammeldags vinter. År for år dukker flere kunstige skøjtebaner op og selvom de - ligesom julen - lukker og slukker midt i januar, så bringer de lidt barnlig glæde over vinteren med sig. Også selvom de er dyre og overfyldte (og den varme cacao lunken og uden flødeskum). Godt 100 kr. i timen for voksne og 75 for børn kostede det at glide rundt på tyndslidt is foran Naturhistorisk Museum - til gengæld var der popmusik i højttalerne og hjælpere, der skøjtede rundt og samlede dem op, der skvattede. Tilsat lidt barnlig fantasi kunne man næsten forestille sig, at støvregnen var dryssende snefnug.

Eller måske kunne man ikke. Med januar kommer mismodet ganske enkelt dumpende ligeså uvelkomment som de evindelige regndråber fra den grå himmel. Derfor er min idé imod den udbredte desperation da også at udvide julen. Eller at flytte julehalløjet lidt frem til også at dække januar, rettere sagt. Hvis nu man i stedet for at starte juleriet i oktober ventede til midt i november, så kunne vi strække den lidt i den anden ende og sprede lidt fest og farve ud over januars grå tristesse.

Nogle er allerede på vej i dén retning, ser det ud til. For stormagasinerne pillede først - og en anelse nølende - de sidste lys og juletræer ned fra facaderne i løbet af den forgangne uge. Og erstattede dem med endnu flere udsalgsplakater i pangfarver. Nu skal den tabte julehandel indhentes på januarudsalget. Som allerede spået i sensommeren blev julehandlen nemlig et flop. Men i det mindste må man formode, at trøsteshopperne nu er på gaden i talrige skarer. Og at salget af dagslys-lamper mod vinterdepression går aldeles forrygende.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu