Læsetid: 3 min.

Jazz på klassiske satser

Anne Mette Iversen har aldrig haft lyst til at vende tilbage til det klassiske klaver, siden hun opdagede jazzen og kontrabassen. Og siden hun opdagede New York, har hun også haft svært ved at vende tilbage derfra
13. juli 2006

Efter et år i New York kunne Anne Mette Iversen ikke finde ud af at forlade byen. Hun tog et år mere på New School og blev. Og er blevet siden. Nu i næsten otte år.

"New York syder af en energi, jeg ikke har oplevet andre steder. Der er musik overalt, og niveauet er enormt højt, og jeg har altid ment, at man lærer mest af at spille med folk, der er bedre end én selv. Og dér er New York metropolen inden for jazz," siger hun.

Den nu 34-årige Anne Mette Iversen gik egentlig på det klassiske konservatorium og spillede egentlig klaver. Men så valgte hun sidefag i elbas. Og tog til Jazzkredsens Brandbjerg stævne. Og har ikke set sig tilbage siden.

"Jeg kunne mærke, at det var det, det skulle være. Jeg måtte droppe ud og søge ind på rytmekonservatoriet i stedet."

Det var i forbindelse med studierne på rytmekons, at Anne Mette Iversen tog sin kontrabas med til New York.

"Det allerførste, der gjorde enormt indtryk på mig, var den åbenhed, der var blandt musikere. Selvfølgelig er der konkurrence, men der er også en stor hjælpsomhed. Lukkede miljøer findes simpelthen ikke."

Spillede fem gang om ugen

Anne Mette Iversen kom gennem studiekammerater på New School til at kende mange musikere. Fik stamsteder og kom til at kende stamkunder og -musikere. Fik lov til at spille med. Netværk er vigtigt i New York.

"Der er gode muligheder for at komme ud at spille i New York. I perioder spillede jeg jo fem gange om ugen."

I de otte år, Anne Mette Iversen har boet i byen har hun haft mulighed for at spille sammen med mange af de kendte navne i jazzen, som for eksempel George Garzone, Lewis Nash, Teri Lynn Carrington og Ingrid Jensen. I Danmark var hun én af de heldige, der nåede at få undervisning af Niels-Henning Ørsted-Pedersen.

"Jeg lærte så meget af ham. Det var lige i begyndelsen, da jeg ikke kunne noget som helst teknisk set. Men alligevel fik jeg meget ud af det. Især hans indstilling til musikken var inspirerende. Jeg kan huske, han sagde til mig: 'Hvis du selv er klar over, hvad dine svagheder er, så er der ingen, der kan såre dig. Ingen anmelder, bandleder eller underviser. Og så kan du gøre noget ved det.' Det har jeg aldrig glemt. Det var en vigtig attitude at have, når man lige er gået i gang og intet kan."

Det er i mange forskellige funktioner, Anne Mette Iversen fungerer inden for jazz. Hun er medlem af grupper, leder af grupper, men mest af alt måske, er hun komponist.

Når hun komponerer arbejder hun altid ud fra en bestemt idé, som hun enten har fundet eller skabt til situationen. Ved koncerten i dag vil hun - sammen med New Yorker-drengene, som hun kalder dem; John Ellis, Danny Grissett og Otis Brown og den danske strygerkvartet 4corners - opføre en symfoni, hun har skrevet specielt til denne anledning. "Her har jeg arbejdet ud fra den idé at bruge klassiske satsformer og fylde dem ud med jazz. I det hele taget bruger jeg meget det klassiske, for jeg tænker meget mere i helhed og form, end man normalt gør i jazz, der er så spontan. Det synes jeg kunne være en spændende udfordring at forsøge at kombinere de ting."

Ud over det klassiske, har Anne Mette Iversen også højskole- og salmetraditionen med sig, når hun komponerer musik i lejligheden i Brooklyn.

"Den danske sangskat træder frem i min musik på den måde, at den er meget melodiøs. Den er sangbar. Den sangtradition, jeg er vokset op med, giver et naturligt flow i musikken."

Anne Mette Iversen er meget glad for at komme til Danmark og spille og var på turné i landet sidste år, hvor hun blandt andet lagde vejen forbi forsamlingshuset i sin gamle hjemby, Hornslet ved Århus.

"Det gør vi igen engang. Min første klaverlærer var der også" siger hun og smiler: "Jeg skylder musikskolen i Hornslet meget."

Efter koncerterne i forbindelse med Copenhagen Jazz Festival tager hun en tur til Århus og spiller på Bent J. Men hun er ikke klar til at forlade New York endnu. Ikke ret længe ad gangen i hvert fald.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu