Læsetid: 3 min.

Jazzens summende økosystem

Vitale jazzlegender og folkloristisk mangfoldighed på en vellykket og veloverstået festival, hvor man til sidst tænker, drømmer og skider jazz
12. juli 2005

Copenhagen Jazz Festival 2005 er slut, og vi rider i bogstaveligste forstand på dens varmebølge. Bag dens flimrende slør vælder en vildtvoksende erindring op fra de seneste dages mange musikbegivenheder, der i år opnåede en selvforstærkende symbiose mellem kunstnere, publikum og fremragende vejr, så byen - ikke mindst set med sidste års depressivt regnfulde briller - har været et summende økosystem af musikalsk og menneskelig mangfoldighed med bare ben, solbriller, fadøl, fyldte brostenscafeer, bugnende restauranter, babylonisk sprogforvirring og pulserende beats, der har kastet ekkoer gennem gaderne.

Sidste år fremkom en undersøgelse fra Danmarks Turistråd om den københavnske jazzfestivals store betydning for byens image, turismeeffekt og økonomiske omsætning. I år må festivalen have slået alle rekorder. Men 10 dage i træk er lang tid. Man tænker, drømmer og skider jazz. Så det skal blive lyksaligt med lidt fred og ro på en ø ude i Østersøen. Festivalen er lang, og man kunne, uden at miste noget kunstnerisk set, kappe et par dage af. Men det bliver der nok ikke noget af jævnfør ovenstående merkantile muligheder.

Årets program har været særdeles spændende. Diversiteten i navne, genrer og stilarter med berøringsflader til 'jazz' i disse år er enorm, og denne festival var ingen undtagelse som spejling af den improviserede musiks mange udtryksformer. To områder har, synes jeg, været særlig slående. Legendernes vitalitet og jazzens etniske mangfoldighed. Mange flere spor er naturligvis at finde, men har man, som jeg, fulgt en flakkende rute overvejende i kølvandet på festivalens store satsninger, viser især koncerterne i Operaen, Glassalen og Copenhagen Jazzhouse, at en række ældre og ofte legendariske jazznavne frembar fantastisk vitalitet både i deres publikumstække og i deres musik. Festivalens største musikalske oplevelser blev for undertegnede således - hold fast - 80-årige Roy Haynes, der i Glassalen swingede så nederdrægtig godt, at helheden med hans unge kvartet løftede sig op i en sjældent hørt sfære. Og så - hold fast igen - 84-årige, rolige, karismatiske Yusef Lateef, der lokkede New Jungle Orchestra ind i både magisk meditationsmusik og forreven free jazz, så verdener åbnede sig.

Den globale tone

Også 69-årige Hermeto Pascoal med sin uforudsigelige sambaleg og den 73-årige Joe Zawinul med sit fusions-orkester udviste forbløffende vitalitet, selvom det kunstneriske udbytte ikke var toppen. Og hvad jazzens etniske forbindelser angår, så kunne København under festvalen have haft en global musikkonference kørende med den folkloristiske musiks livskraftige muligheder i fusionen med jazzen som omdrejningspunkt. Avisen her fokuserede lørdag på den nordiske tone, men der er også den afrikanske, arabiske, slaviske, brasilianske, argentinske, mellemøstlige og sydeuropæiske.

Glimrende koncerter var der også med Chick Corea, Rosa Passos, Silvana Deluigi, Jan Garbarek, Irene Schweizer med John Tchicai og P.O. Jørgens, Erling Kroner New Music Orchestra samt Søren Kristiansen Trio. Kun NHØP's mindekoncert i Kongens Have var en eklatant skuffelse, der ikke i hverken menneskelig energi eller musikalsk udbytte var den store musikers minde værdigt.

Levende musikfilm

Blandt de koncerter, vi ikke nåede at skrive om, må jeg nævne Bohuslän Big Band med den amerikanske trompetist Lew Soloff som stort satsende solist på Nytorv. Også kvartetten med Harald Haugaard og Anders Mogensen stod på Gråbrødre Torv for glimrende dansk spillemandsmusik, tilkoblet jazzens og bluesmusikkens energier, og på Nytorv udmærkede den både lyriske og vildt ekspressive finske guitarist Kalle Kalima sig. Det bør også nævnes, at vi med Niels Lan Doky's Between a Smile and a Tear fik en smuk og levende musikfilm foræret med afsæt i det gamle Jazzhus Montmartres musikalske og humanistiske ånd. Filmen har endnu kun trukket et lille antal seere, men bør få en chance, når sommerens badeeufori og grillparties er overstået.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her