Læsetid: 2 min.

Jazzkubisten og hornblæseren

Et sensationelt fund bringer os tæt på det samarbejde, som to af jazzens store ikoner, Thelonious Monk og John Coltrane, havde i 1957
10. november 2005

I januar måned i år gjorde en jazzekspert fra Library of Congress en fantastisk opdagelse i radio Voice of Ameri-ca's musikarkiver. Ved et tilfælde stødte han på nogle ikke officielt registrerede bånd, der viste sig at indeholde en koncertoptagelse fra Carnegie Hall, 29. november 1957, med pianisten Thelonious Monk og saxofonisten John Coltrane. Et sensationelt fund, al den stund der ikke findes voldsomt mange eksisterende optagelser med de to giganter sammen fra deres kun få måneder lange samarbejde - en periode, som bragte dem begge tilbage til jazzens forreste rækker efter respektive nedture. Og al den stund, at optagelserne fra Carnegie Hall ikke kun er bevaret i en glimrende lydkvalitet, men også bekræfter denne kvartets meget høje musikalske niveau. Optagelserne byder på friskt, swingende kvartetspil mellem Monk, Coltrane, Ahmed Abdul-Malik (bas) og Shadow Wilson (trommer).

Monk i topform

Som solist brænder Coltrane klarest igennem. Hans rappe tenorspil strutter af vitalitet efter overvindelsen af den kunstneriske og menneskelige krise, han befandt sig i bare nogle måneder inden, afhængig af heroin og alkohol - og fyret fra Miles Davis' band. Nu fri, fokuseret og fremadstræbende med smældende hurtige bopfraser, der vendes og drejes i harmoniske mønstre og faconer; en indædt solistisk arbejdsmetode, han skulle udvikle yderligere og transformere til rystende, spirituel free jazz i 1960'erne.

For Monks vedkommende havde han tidligt på året endelig generhvervet sig et cabaret card, en arbejdstilladelse, så han igen fuldt lovligt kunne virke som musiker i New York efter flere svære år. I Carnegie Hall er han i topform. Hans kantede klaverspil er overhovedet kvartettens omdrejningspunkt, der sætter musikkens puls og udtryk i relief med skæve rytmiske ideer og uortodokse harmoniske indslag. Hans herlige jazzkubisme er i fuldt flor ikke mindst i "Nutty", "Sweet and Lovely" og "Blue Monk". Mængder af genudgivelser fra jazzens arkiver er vi efterhånden vant til. Men et aldrig før hørt fund fra fortiden af denne kaliber, hører virkelig til sjældenhederne.

Thelonious Monk Quartet with John Coltrane: At Carnegie Hall (Blue Note)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her