Læsetid: 3 min.

Jeppe Hein og søster åbner international kunstbar

Kunstneren Jeppe Hein har allieret sig med sin søster Lærke for at skabe det sted, som definitivt kan gøre Kødbyen på Vesterbro til et kulturelt centrum og ændre Københavns internationale kunstprofil. Karriere kombineres med café, bar og totalinstallation med navne fra den danske og udenlandske kunstscenes top
25. april 2007

Det er søskendesynergi, når den er bedst, der ligger til grund for projektet i de hvide bygninger i Kødbyen. Kunstneren Jeppe Hein vil sammen med sin søster Lærke fra begyndelsen af august invitere folk indenfor til mad, foredrag, debatter, kunstoplevelser og koncerter i Karriere Bar på Flæsketorvet.

Information mødte det viljestærke søskendepar, som med Jeppe Heins kunstforbindelser og Lærke Heins erfaring fra den barbranchen i København har fundet det helt rigtige projekt, som får begge til at storsmile.

"Vi har længe tænkt over, hvad vi ville kunne lave sammen, for vi vil enormt gerne arbejde sammen, og har altid fået at vide, at vi sammen har en sindsyg energi," forklarer Jeppe, og begge nikker. Jeppe Hein fortsætter:

"Jeg har længe arbejdet med kunsten i det offentlige rum og med, hvordan man åbner begrebet 'kunst' for folk, så kunsten ikke bare står foran én. Et fokus, som også fylder en del på den danske kunstscene lige nu. Og jeg ser meget det her projekt som en offentlig skulptur, man kan iagttaage samtidig med, at man spiser, hygger sig eller er i byen. Se noget kunst, opleve noget kunst, uden at man rigtig er klar over det."

Lærke supplerer:

"Og på tværs af faggrupper. Man kan holde møder og debatter her og tage ud med vennerne. Det er en nytænkning af det at mødes, og især det at mødes omkring kunst. På museet bliver man jo ofte nødsaget til at tage hele runden, før man kan sætte sig ned med en kop kaffe," sukker hun.

I begges øjne er kultur og særligt kunst blevet noget, man snakker om.

"Ikke fordi vi vil bruge det, men jeg tror, det er vigtigt i Danmark, fordi debatten og fokus ligger på så lavt et niveau. Det, som gør, at kunstnere, der normalt ikke ville blive taget notist af, bliver boostet til ustyrlige højder af miljøet og gallerierne. Det er et must for mig at sætte et nyt fokus i Danmark," forklarer Jeppe Hein.

"Jeg tror, tiden er moden til det i Danmark, hvor kulturen for alvor er i fokus nu, og nu må vi så tage en debat om, hvor det holder," pointerer han.

Kunst på stedet

Kunsten i lokalerne vil være præget af interaktion og italesættelse og tæller navne fra cremen af udlandets kunstscene som for eksempel Dan Graham, Douglas Gordon og Janet Cardiff, men også Olafur Eliasson, den danske kunstner Jesper Just og Jeppe Hein selv.

34 kunstnere vil i alt være en del af projektet, som kommer til at tælle et kighul på toilettet med videoinstallation, bevægelig bar, online-cafébord, som transmitterer samtalen på internettet, vandfontæne med duft og ristet brød med Mona Lisa. Skæve, kunstbårne indslag i det, der kunne være en helt amindelig aften i byen.

De primære projekter er allerede i produktion, hvorimod flere og også nye projekter formentlig vil komme til løbende.

Det er ikke et museum, men antyder museernes manglende internationale kompetencer og profil.

Stort lokale

Kunstnerne får betaling for produktionen af værkerne. De ejer dem, og får dem igen, hvis Karriere Bar går fallit.

Det er med andre ord interessen for projektet, som driver det for alles vedkommende.

"Vi kunne have valgt mange flere kunstnere, men vi har prøvet at fokusere på nogle kunstnere, som ville kunne fungere med stedet og de tanker, vi har om projektet. De fleste af dem arbejder ofte stedsspecifikt og tredimensionelt, også selvom det er et maleri," siger Jeppe Hein.

Lærke fortsætter:

"Ja, de har alle taget udgangspunkt i stedet her."

Og det er et stort lokale, som tæller Flæsketorvet 57 til 67, og som indtil for nylig fungerede som slagtehal. Det vil fra august ikke være dyreskrig, men kunstens sidste skrig, som fylder facade, lounge, bar, toiletter, café, dansegulv med stripstang og en mindre scene. Og som søskendeparret forklarer, så vil de ikke-kunstvante gæster nok ikke bemærke, om det nu er en Olafur-lampe, Poulsen-bord, Akselbo-toastbrød eller Hein-bar.

"Men snakken vil nok under alle omstændigheder handle om kunsten og om, hvad det er, der sker omkring én," forklarer Jeppe.

"Samtidig vil dem, som kommer for kunsten, kunne nyde nogle lækre drinks, spise lækker mad og have en god aften," siger Lærke.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her