Læsetid: 5 min.

Jern-Henrik skal sikre ro

Socialdemokraternes hårde hund og Helle Thornings chefstrateg, Henrik Sass Larsen, skal sørge for ro om partiets udlændingepolitik og tørre sammenbruddet i integrationsforliget af på regeringen
25. oktober 2005

Fredag eftermiddag i efterårsferien spiller Henrik Sass Larsen 'Afrikas Stjerne' med sin datter Nynne hjemme i villaen i Køge. Det er vanskeligt at snyde i spillet, så derfor lykkes det ikke Henrik Sass at lade sin datter vinde. Han trækker sig sejrrigt ud af kampen - noget den 39-årige Socialdemokrat ellers ikke var forvendt med, før Helle Thorning-Schmidt overtog formandsposten. Noget vi skal vende tilbage til.

Samme tidspunkt i Integrationsministeriet spiller man 'Sorteper'. Men her vinder Socialdemokraterne ikke.

En splittet forhandlergruppe bestående af Anne Marie Meldgaard, Thomas Adelskov og Mette Frederiksen ender med at må forlade ministeriet, og ganske få timer senere er Socialdemokraterne ude.

Fire dage senere har Anne Marie Meldgaard trukket sig fra posten som integrationsordfører, og søndag kom så nyheden om, at Henrik Sass Larsen har taget over. Sammen med sit ansvar som næstformand i gruppen og partiets finansordfører er det nu Henrik Sass Larsens opgave at sætte et holdbart plaster over partiets blødende 'udlændinge-sår' og tørre ansvaret for sammenbruddet i integrationsforliget af på regeringen.

Helle spurgte

Analysen i den socialdemokratiske top er, at emnet er for følsomt til, at ledelsen ikke har direkte kontrol. Og her er ledelsen snævert forstået som Helle Thorning, Lotte Bundsgaard og Henrik Sass Larsen. Den anden næstformand i gruppen, Mette Frederiksen, deler ikke de tre andres opfattelse af, hvor stram udlændingepolitikken bør være og kan derfor ikke bruges. Helle Thorning kan i sagens natur ikke være ordfører, samme situation er gældende for Lotte Bundsgaard, der i forvejen er politisk ordfører - en post, der ikke kobles med andre ordførerskaber. Derfor er Henrik Sass eneste bud.

- Hvorfor er du blevet integrationsordfører?

"Fordi Helle spurgte. Og nu skal integrationspolitikken forankres i ledelsen."

- Hvorfor skal den pludselig forankres der?

"Så står vi stærkest muligt kommunikationsmæssigt, for at løfte den opgave."

- Er den opgave ikke blevet løst godt nok hidtil, siden den ordførerpost nu skal op på ledelsesniveau?

"Nej. Altså, det er et spørgsmål om at signalere, at det her er et område vi prioriterer højt. Det vil være et omdrejningspunkt for en stor del af den politiske debat i mange år frem. Derfor skal den være i nærheden af ledelsen, så vi hele tiden kan agere i forhold til det."

- Har du interesseret dig for udlændinge- og integrationspolitik før?

"Ja, det har jeg da."

- Men det er da ikke meget, vi har set til dig i den offentlige debat på det område?

"Nej, men jeg var med i sin tid, da vi stadig havde regeringsmagten."

- Men er det et område, der interesserer dig eller er det for at få ro på bagsmækken?

"Det interesserer mig helt bestemt. Det gør det."

- Men hvad er det for en integrationspolitik, du skal ind og føre?

"Jeg skal videreføre den politik, vi har nu."

-Som går ud på?

"Hele vores politik. En stram, men social retfærdig politik."

- Men kolliderer en stram integrationspolitik ikke med det sociale fokus. De fleste fattige i Danmark er trods alt indvandrere?

"Netop derfor. Når man laver en stram politik skal man også sørge for, at den er social retfærdig."

- Og det bliver din opgave.

"Ja. Med omhu, at gå det igennem."

- Var det et ønskejob for dig?

"Nej, det var ikke lige noget jeg havde kalkuleret med."

- Fik du posten, fordi der ikke var andre i gruppen, der var i stand til at løfte den opgave?

"Bestemt ikke. Men oven på det her (sammenbruddet i integrationsforliget og Meldgaards afgang som ordfører red.), besluttede vi, at det skulle forankres i ledelsen."

Bare alle var som Sass

Som tidligere nævnt har vejen til magten ikke været brolagt med sejre for Henrik Sass Larsen. Med sig i rygsækken har finansordføreren en baggage af kritik fra egne rækker og en ros fra den borgerlige lejr, der gør Henrik Sass Larsen til et af gruppens mest kontroversielle medlemmer. Han er vokset op i Greve og har en fortid som fredsaktivist - noget han senere har lagt tydelig afstand til ved offentligt at 'skamme sig over' sin kritik af USA under Den Kolde Krig.

Siden Henrik Sass Larsen som formand for DSU i midten af 90'erne for alvor begyndte at blande sig i den interne debat om partiets udvikling, har hans fornyertanker mødt modstand hos en del partimedlemmer, mens andre har øjnet hans muligheder for at nå til tops.

Efter han i 1996 overlod DSU-formandsposten til Morten Bødskov kastede Henrik Sass Larsen sig ind i kampen om en plads i Folketinget. Med sig havde han et halvfærdigt RUC-studium i Forvaltning - samt opmærksomhed fra partiets formand, daværende statsminister, Poul Nyrup Rasmussen.

Da Henrik Sass Larsen efter et år som suppleant blev valgt til en fast plads i Tinget i 2001, blev han en af Nyrups nærmeste allierede. Men ligesom partiet tabte regeringsmagten samme år, resulterede Nyrups bestræbelser på at placere sin tro væbner på en magtfuld post som politisk ordfører i et nederlag.

Modstanden fra Auken-støtterne i partiet var for stor: Sass Larsen var for rabiat i sine udmeldinger om mindre efterløn, færre udlændinge og mere udlicitering.

I 2002 gik Henrik Sass Larsen til kamp mod kulturradikalismen og krævede mere diciplin og flere tests i folkeskolen. Det fik blandt andet daværende uddannelsesordfører for de konservative, Helle Sjelle, til at ønske, 'at alle socialdemokrater var som Henrik Sass Larsen'.

Det er svært at se socialdemokraten i Henrik Sass Larsen, når man læser hans både velargumenterede og meget personlige indlæg om sammenhængen mellem læring, prøver og ansvar i folkeskolen," lød de rosende ord fra den borgerlige lejr.

Et ubehageligt kort

Først for et år siden tog Henrik Sass Larsen det første skridt ind i varmen, da Mogens Lykketoft tildelte ham posten som skatteordfører. Men det endelige gennembrud kom med forårets sejr til Helle Thorning-Schmidt. Siden har hun realiseret sin chef-strategs ideologi om at begrænse efterlønnen, stramme udlændingepolitikken og teste eleverne i folkeskolen. Da Sandy Brinck i sommer takkede nej til posten som velfærdsordfører, var det også Henrik Sass Larsen, der trådte til og stod i spidsen for det omfattende velfærdsudspil, som er partiets bud på en fremtidssikring.

Med undtagelse af en opsigtsvækkende udtalelse om, at stigende huspriser ikke medvirker til at øge uligheden i samfundet - en udtalelse som partiformanden har taget afstand fra - har det seneste halve år været en lang sejrsgang for Socialdemokraternes nummer to.

Men den sidste uges spil om integrationen har altså efterladt Henrik Sass Larsen med et kort, som han gerne skal spille af hånden. For selvom modstanden utvivlsomt har gjort partiets nummer to til en stærk mand, er det aldrig rart at sidde med noget, der mest af alt ligner sorteper.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu