Læsetid: 2 min.

Jesper Langballe: Uklarheder i asylsag

Dansk Folkeparti mangler sikkerhed for, at der ikke er givet ekstra plads til afviste asylansøgere, der har nægtet at rejse ud. Røde Kors får ikke mulighed for at udvide
2. august 2006

Der skal ikke gives så meget som én krone til flere kvadratmeter til afviste asylansøgere, der nægter at rejse hjem. Det er Dansk Folkepartis integrationsordfører, Jesper Langballe, og integrationsminister Rikke Hvilshøj (V) rørende enige om, efter at de i går mødtes i Integrationsministeriet.

Mødet kom i stand efter flere dages diskussion om udvidelse af pladsforholdene på to af landets asylcentre - de to kommunalt drevne i Hanstholm og Brovst.

Jesper Langballe vil nu have sikkerhed for, at der ikke er nogen af beboerne på de to centre, der har nægtet at rejse hjem, efter at de har fået afslag på asyl.

"Vi fandt ud af, at der en uklarhed i Hanstholm og Brovst, som driver hver deres lejr. Spørgsmålet er, om det er folk, der nægter at rejse hjem. Det vil ministeriet nu finde ud af, og er der tale om det, så skal de mennesker ikke være i Hanstholm og Brovst, så skal de flyttes over til Sandholmlejren," siger han.

Ansvaret for uklarhederne ligger i ministeriet, mener integrationsordføreren.

"Vi kan ikke laste Hanstholm og Brovst. Det er ministeriet, der må gå ind og sige: 'Det er vores opgave'. Derfor vil ministeriet fremover holde skarpt øje med folk, der nægter at rejse hjem," fortæller han.

Ifølge Langballe er der fortsat fuld enighed om den politiske aftale, nemlig at der ikke må gives mere plads til afviste asylansøgere. Men så længe der er tale om opholdscentre, må der godt bruges penge på udvidelser.

Ikke håb for Røde Kors

Også integrationsminister Rikke Hvilshøj understreger, at de to kommunale centre holder sig inden for aftalen. Hun kan godt forstå, at Dansk Folkeparti er interesseret i, hvordan pengene bliver brugt, men lægger vægt på, at beboerne i Brovst og Hanstholm primært er asylsøgere, der venter på, at deres sag bliver behandlet.

Men Dansk Røde Kors, der driver de øvrige centre, skal ikke gøre sig håb om at få mere plads til sine beboere.

"Brovst og Hanstholm er nogle andre centre og nogle andre fysiske rammer. Røde Kors kan gøre nogle andre ting for de midler, som de har fået," forklarer hun.

Samtidig understreger Rikke Hvilshøj, at der ikke på nogen måde er sket lempelser i forhold til de af asylcentrenes beboere, der har nægtet at rejse ud.

"Det er vigtigt for os, at budskabet ikke er, at jo længere man har været på centret, jo bedre boforhold får man," siger hun.

Det budskab kalder socialdemokraternes integrationsordfører, Mette Gjerskov, kynisk. Det er netop de beboere, der bor længe på centrene, der har et særligt behov for hjælp, understreger hun.

"Der er nogle mennesker, der kommer i klemme i de her systemer, fordi de enten ikke kan eller ikke vil tage hjem. Og der kommer børnene til at stå som gidsler," siger hun.

Socialdemokraten påpeger, at hvis det var så nemt for de afviste asylansøgere at rejse hjem, så ville integrationsministeren nok selv have tvangshjemsendt dem.

"Rikke Hvilshøj har meget klart valgt side i den her sag. Hun har valgt kynismen hos Dansk Folkeparti i stedet for at sørge for nogle anstændige forhold for asylbørnene," siger Mette Gjerskov.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu