Læsetid: 3 min.

Jobcentre skal afdække døendes arbejdsevne

Jobcentre skal udarbejde såkaldte ressourceprofiler for dødeligt syge ledige. Uværdigt, mener både centerchefer, socialrådgivere - og politikere
17. april 2007

Uværdigt. Sådan lyder reaktionen fra både jobcenterchefer og socialrådgivere, der er tvunget til at lave såkaldte ressourceprofiler på ledige, der er i terminalfasen af et sygdomsforløb.

"Det er uværdigt, at eksempelvis dødssyge kræftpatienter skal jages igennem systemet. Det er folk, der i forvejen er hårdt ramt, og kravet er et godt eksempel på, at kravene til registrering er gået over gevind," siger formanden for Foreningen af Jobcenterchefer, Hans Erik Lund Rasmussen.

Profilerne, der skal udarbejdes i samarbejde med den ledige, omfatter blandt andet en vurdering af interesser, omstillingsevne og præstationsforventninger. Men når dødeligt syge borgere skal have afdækket deres arbejdsevne, er det ifølge jobcenterchefen blot et blandt mange eksempler på, at medarbejderne på landets jobcentre ofte er tvunget til at fodre systemet med oplysninger, frem for at tage hensyn til de ledige.

"I forhold til minoritetsgrupper bør man tage hensyn til deres situation, og i tilfældet med borgere i terminalfasen af et sygdomsforløb bør man fravige kravet om ressourceprofiler, når de skal tilkendes førtidspension," siger Hans Erik Lund Rasmussen.

Samme melding kommer fra næstformand i Socialrådgiverforeningen, Bettina Post. "Der er steder, hvor ressourceprofilen nærmest spænder ben for sig selv. Der er ikke noget til hinder for, at man skriver ind i reglerne, at profilen ikke skal udfyldes, hvis det handler om patienter i terminalfasen," siger hun.

En hån

På Christiansborg er der dog også bred enighed om, at kravet om registrering af arbejdsevnen hos ledige i terminalfasen er uhørt.

Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører, Thomas Adelskov, er overrasket over kravet:

"Det er at håne mennesker, der er i en meget svær situation. Hvis det er oplagt, at man ikke kan bruge en ressourceprofil senere, skal den ikke laves," siger han og erklærer sig enig i, at disse ledige bør undtages fra kravet.

Dansk Folkepartis arbejdsmarkedsordfører peger på, at der er "en del, der kan forbedres i jobcentersystemet", og Bent Bøgsted er klar til at lytte til forslaget om at droppe krav om ressourceprofiler til meget syge mennesker.

"Det virker som spildt arbejde, og det ser vi alvorligt på. Hvis der er sket stramninger, som virker uhensigtsmæssigt, er jeg klar til at fjerne dem. Det er ikke rimeligt, at syge ledige skal slæbes igennem noget, der ikke giver resultat," siger han.

Ifølge Venstres Jens Vibjerg bliver denne meget syge gruppe ledige i praksis ofte undtaget reglen om ressourceprofiler forud for tilkendelsen af en førtidspension.

"Men hvis det er en omgåelse af reglerne, er det bedre at tilpasse reglerne. Folk i den meget alvorlige situation skal ikke belastes yderligere. Det virker grotesk," siger arbejdsmarkedsordføreren og tilføjer, at krav om registrering skal være rimelige og retfærdige.

"På dette punkt kan jeg ikke se rimeligheden eller retfærdigheden," siger Jens Vibjerg.

Ikke relevant

Ifølge Bettina Post udfylder jobcentermedarbejderne typisk profilen ved at skrive 'ikke relevant' ud for alle andre punkter end det helbredsmæssige, hvor den lediges lægefaglige vurdering beskrives.

"Socialrådgiverne takler det fint og forsøger at undgå at forstyrre den syge og familien mere end højst nødvendigt. Men ressourceprofilen skal til høring hos borgeren for at være udfyldt korrekt, og i tilfældet med terminalpatienter bør en ressourceprofil slet ikke komme på tale," siger hun.

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) er i øjeblikket i færd med at se på, hvordan man kan afbureaukratisere hele beskæftigelsesområdet, og ministeren har tidligere erklæret sig parat til at lytte fordomsfrit til forslagene fra jobcentrene og om nødvendigt ændre loven. Og det vækker tilfredshed hos Hans Erik Lund Rasmussen.

"Jeg hilser det velkommen, at man vil tage fat på at afbureaukratisere området, men jeg kan godt frygte, at det fører til mere bureaukrati. Der er mange systemer, som alle sammen vil producere oplæg til love, bekendtgørelser og administrative systemer. Men nu, hvor man har inddraget jobcentrene i arbejdet, er Folketinget nødt til at tage arbejdet alvorligt," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her