Læsetid: 2 min.

Jøderne og den globale magt

Et jødisk komplot, der sigter mod totalt verdensherredømme, vil fordre udryddelse af alle andre religioner, hedder det i verdens mest berømte konspiratoriske skrift 'Zions Vises Protokoller'. Skriftet har den dag i dag mange læsere i den arabiske verden
En israeler med en T-shirt med et billede af den moderne zionismes grundlægger, Theodor Herzl, demonstrerer imod den israelske premierminister Ehud Olmert. I den arabiske verden lever forestillingen stadig om, at staten Israel bæres oppe af et jødisk komplot, der sigter mod at tage det totale verdensherredømme.

En israeler med en T-shirt med et billede af den moderne zionismes grundlægger, Theodor Herzl, demonstrerer imod den israelske premierminister Ehud Olmert. I den arabiske verden lever forestillingen stadig om, at staten Israel bæres oppe af et jødisk komplot, der sigter mod at tage det totale verdensherredømme.

Sebastian Scheiner

10. juli 2007

TEL AVIV - Staten Israel bæres oppe af et jødisk komplot, der sigter mod at tage det totale verdensherredømme. Den zionistiske stat, der lige siden sin oprettelse i 1948 har ført sig frem ved en aggressiv militærpolitik i Mellemøsten, er en vigtig brik i denne endnu ældre plan, men det er vigtigt at forstå, at det også kun er en brik, og at den står side om side med aktiviteter på mange andre områder.

Den såkaldt brede arabiske befolkning kan forvisse sig om dette ved at købe et eksemplar af Zions Vises Protokoller eller nogle af de andre publikationer, der endnu i dag følger i bogens slipstrøm.

På trods af, at historikere og politiske ledere i årevis har søgt at afvise protokollerne som et falsum, ligger den udstillet hos de mange småboghandlere, der sælger deres varer på gaden i Cairo og en række andre storbyer i den arabiske verden.

"Her kan du læse sandheden. Det passer, det hele," som en gadeboghandler i den jordanske hovedstad Amman sagde til Information tidligere på året.

Han beskrev protokollerne som en af forretningens bedst sælgende varer. Eksemplaret, jeg købte hos ham, har på forsiden billedet af en blæksprutte, der holder en jordklode i et fast kvælergreb. For at udviske enhver tvivl har uhyret en blå davidstjerne over sit hoved.

Rytter uden hest

Protokollerne skriver ikke om Israel og har ingen referencer til hverken den israelsk-palæstinensiske konflikt eller Mellemøsten som sådan, men ved at lægge to og to sammen er det ikke kompliceret at fatte det store billede.

Bogens oprindelse er uklar, men flere historikere mener, at den første gang udkom i sin nuværende form i zarens Rusland. Her skal det hemmelige politi have anvendt den som propagandisk træk mod de revolutionære kræfter i forbindelse med det første og forfejlede forsøg på at omstyrte regimet i 1905.

Siden er bogen udkommet i mange udgaver på mange sprog og har indgået i mange ideologiske sammenhænge, hvor det jødiske verdenskomplot har været et gennemgående tema. Den vandt stor udbredelse under den store økonomiske krise, som greb USA i 1929, og som et prominent eksempel gjorde Adolf Hitler stor brug af protokollerne i den nazistiske antisemitisme.

"At bogen er populær i dag, gør ikke nødvendigvis den arabiske verden antisemitisk," siger den egyptiske journalist Amira Howeidy.

"Men mange ser et system i Israels varme forhold til Vesten og en stærk jødisk tilstedeværelse i mange af den vestlige verdens magtcentre. Det skaber god grobund for at se det militante Israel som en del af den jødiske verdensdominans, navnlig fordi den arabiske verden i forvejen har et skævt forhold til Vesten."

Dette ser Amira Howeidy som forklaringen på den store popularitet, den egyptiske tv-serie Rytter uden Hest opnåede, da den for fem år siden blev sendt i 18 muslimske stater i forbindelse med fastemåneden Ramadan. Her kæmper hovedpersonen, Hafez Naguib, fra afsnit til afsnit en heroisk kamp mod imperialismen, mod den ottomanske og den britiske brutalitet, indtil han falder over et eksemplar af protokollerne og indser, hvem den virkelige fjende er, og hvor den virkelige kamp mod undertrykkelsen skal finde sted.

"Serien vakte stor debat, men kritikken mod den har ikke været nok til at lukke ned for teorierne," siger Howeidy.

Alkohol og materialisme

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Allan Ⓐ Anarchos
Allan Ⓐ Anarchos anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu