Læsetid: 4 min.

Er jødiske kritikere af Israel antisemitter?

En mainstream jødisk organisation udgiver et essay, hvori en professor i jødisk historie går direkte i kødet på Israels jødiske kritikere. Nogle frygter, at en debat om Israels behandling af palæstinenserne er umulig
12. februar 2007

BOSTON - Her står det sort på hvidt. Overskriften på et skrift fra professor i litteratur og jødisk historie, Alvin Rosenfeld, på Indiana University i USA. Udgivet af American Jewish Committee i New York.

'Progressiv' Jødisk Tankegang og Den Nye Antisemitisme.

Essayet er blevet vildt omdiskuteret i den jødisk-amerikanske verden og hinsides. Rosenfeld postulerer nemlig, at jødiske kritikere af zionismen - den grundliggende politiske filosofi for oprettelsen af en jødisk stat i Palæstina - er meget tæt på at være jødiske antisemitter, og at de som et minimum legitimerer kristne og muslimske antisemitters plan om at eliminere staten Israel.

Professor Rosenfeld går ikke så langt, som nogle af hans trosfæller. Han kalder ikke direkte disse 'progressive' venstreorienterede amerikanske og europæiske jøder (de findes også i Israel) for antisemitter. Men han er tæt på. I en radiodebat på National Public Radio fornylig blev han spurgt, hvor han ville drage skillelinien.

Han svarede: "Groft sagt er det lige så legitimt at kritisere Israels politik, som det er at kritisere USA's. Disse progressive går over stregen, når de kalder Israel for en nazistat eller en apartheidstat. Israel tilhører ikke den klub. Det er forkert og ødelæggende for Israel at blive sat i den bås."

Men i USA og i Europa er der ytringsfrihed - i hvert fald til en vis grænse. Hvorfor skal progressive jøder nu udsættes for ad hominem angreb, når de fordømmer Israels behandling af israelske arabere som andenrangsborgere og opdelingen af de palæstinensiske områder i bantustaner?

Mailer: For varsomme

Rosenfeld erklærer sig som tilhænger af ytringsfriheden. Men det argument godtager hans kritikere ikke. Alan Wolfe, dansk gift og professor på Boston University med speciale i politik og religion, kalder pamfletten et forsøg på at kvæle dissens om Israel.

"Det er legitimt at opponere mod zionismen som et politisk projekt. Men at beskylde kritikere af zionismen for antisemistisme er at lægge dem for had, at sætte dem i bås med nazisterne. Vi står over for en slags jødisk politisk korrekthed - hvor noget er tilladt, og andet er verboten - som krænker den jødiske histories lange tradition for åbenhed og liberalisme," sagde Wolfe på NPR's debatprogram i denne uge.

"Som et mindretal er det især vigtigt for jøder at hylde ytringsfriheden. Vi burde have selvtillid nok som folk og til staten Israels overlevelse til at værdsætte fri og åben debat. Rosenfeld og American Jewish Committee indbyder derimod til censur."

Den amerikansk-jødiske forfatter Norman Mailer blander sig også i debatten. I forbindelse med udgivelsen af sin nye roman, The Castle in the Forest, om Hitler talte han forleden om om den jødiske politiske korrekthed.

Mailer: "Den største skade Hitler påførte vores civilisation med udryddelsen af seks mio. jøder var at spolere vores evne til at tænke klart. Den politiske korrekthed opstod med Hitler. Vi jøder led skade. Vi plejede at tænke frit og åbent. Engang var vi et afsøgende og intellektuelt nysgerrigt folk. Vi var begejstrede for nye ideer. Efter Hitler er jøderne blevet varsomme. Vi lægger et uldtæppe over nye tanker. Den gamle jødiske vits - Er dette her nu godt for jøderne? - er blevet hugget ind i sten. Hvis vi ikke kan styre debatten, råber vi stop! Det er horribelt."

I sit essay går professor Rosenfeld til angreb på flere enkeltindivider. Historikeren Tony Judt ved New York University, digteren Adrienne Rich, teaterskribenten Tony Kushner og mange andre står for skud. Selv Washington Post-klummeskriveren Richard Cohen bliver stemplet som fjende af staten Israel.

Professor Judts synd er at have kaldt Israels politik "arrogant", "aggressiv", "anakronistisk", "infantil", "ufunktionel", umoralsk og den primære kilde til vore dages antisemitisme, hævder Rosenfeld. "Judt mener, at Israel i dag er dårlig for jøderne, og at det er på tide, at der bliver skabt en enhedsstat med arabere og jøder som statsborgere," skriver en indigneret Rosenfeld.

I en antologi udgivet af Tony Kushner og Alisa Solomon, Wrestling with Zion, beskylder Sara Roy, datter af holocaust-overlevere, Israel for at gentage nazisternes politik ved at undertrykke palæstinenserne. Den jødiske digter Irena Klepfisz skriver, at ofre sagtens kan blive undertrykkere.

Alt dette anfører professor Rosenfeld som bevismateriale for sin tese, om at progressive jøders tankegang legitimiserer de ægte antisemitter i den kristne og muslimske verden. Disse jøder er med hans egne ord derfor 'forrædere'.

Bringer Israel i fare

Lederen af American Jewish Committee, David Harris, giver essayet sin fulde støtte. I forordet skriver han: "Jeg takker Rosenfeld for at have udstillet indholdsløsheden i argumenterne og for at have advaret mod den trussel, som rejser sig, når folk der rejser tvivl om Israels ret til at eksistere får et jødisk blåstempel."

Den amerikansk-jødiske sociologiprofessor Shulamit Reinharz ved Brandeis University i Boston skriver i tidsskriftet The Jewish Advocate: "De fleste vil hævde, at disse progressive jøder blot er antizionister og ikke antisemitter. Jeg er uenig, fordi det bringer jøderne i fare voldsomt at modsætte sig den eneste jødiske stat i verden, der eksisterer."

Hertil svarer den progressive amerikansk rabbiner Michael Lerner, udgiver af tidsskriftet Tikkun, i The Baltimore Sun:

"Det jødiske establishment har forvandlet jødedommen til et heppekor for en specifik nationalstat med en masse jødiske borgere, men har samtidig mistet de jødiske værdier af syne, som de første zionister havde håbet at virkeliggøre i Palæstina."

"Vi mener, at Israels poitik over for palæstinenserne er umoralsk, irrationel, selvødelæggende og en krænkelse af det jødiske folks vigtigste værdier og en alvorlig hindring for verdensfreden."

Problemet, skriver Lerner, er, at amerikanske jøder ikke tør lufte disse synspunkter af frygt for at blive kaldt antisemitter.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her