Læsetid: 5 min.

Jordan-dalen er lukket land

Israel er godt på vej til at annektere hele den østlige del af Vestbredden, og begrundelsen er sikkerhedsmæssig ligesom ved hegnet mod vest
14. februar 2006

TEL AVIV - Hele den østlige del af Vestbredden er blevet til lukket land for næsten hele den palæstinensiske befolkning. Dette skriver den isra-elske menneskerettighedsorganisation Btselem, der i en ny rapport, som blev offentliggjort i går, konkluderer, at mens hele verdens øjne hvilede på efterårets israelske rømning af Gazastribens bosættelser og hengav sig i spekulationer om hvad måtte følge efter, har Israel i det stille strammet grebet om Jordandalen i en grad, så det reelt ligner en annektering.

"Da (fungerende ministerpræsident) Ehud Olmert for en uge siden præsenterede sine tanker om Israels fremtidige grænser, sagde han for første gang klart, at han ønsker at Jordandalen skal forblive på israelske hænder, og nu viser vore undersøgelser at alle de fysiske forhold i landskabet er blevet gjort klar til, at dette kan blive virkelighed," siger Sarit Michaeli, som er talskvinde for Btselem.

Strammere kontrol

Jordandalen er den del af Vestbredden, som ligger mellem kongeriget Jordan i øst og højlandet med de store palæstinensiske befolkningskoncentrationer i vest. Selve dalen og bjergskråningerne langs den er relativt tyndt befolket, og blev kort efter at hele området var blevet besat af Israel under krigen i 1967, omfattet af en stadig eksisterende doktrin, der betragter dalen som sikkerhedszone mellem de to arabiske befolkninger.

"Hver eneste israelsk regering har betragtet Jordandalen som Israels østlige grænse, og dette har man helt tydeligt ikke opgivet," siger Sarit Michaeli.

Ændringen er gradvis kommet i stand ved at der er blevet indført stramninger ved de militære kontrolposter på vejene fra højlandet ned til hovedvejen i dalen.

"Kontrolposterne har været der hele tiden, men nu kommer kun de med særlig tilladelse igennem," siger Qusay Hamed, der bor i Nablus og hidtil ofte har haft brug for at køre gennem dalen.

Han hører nu til det store flertal af Vestbreddens små to millioner palæstinensere, for hvem denne del nu er lukket land. Btselem har ikke kunnet skaffe sikre tal, men anslår at blot et par tusinde tilladelser er blevet udstedt til palæstinensere med fast job i civiladministrationen - udover de omkring 47.000, som lever i eller omkring dalen og knap 5.000 med fast arbejde i områdets jødiske bosættelser.

"Denne stramning har ramt tusinder, som har mistet allerede usselt betalte jobs som løst ansatte landbrugsarbejdere og nu har fået det endnu værre," oplyser Sarit Michaeli overfor Information.

Hun tøver ikke med at sammenligne situationen her med Israels såkaldte sikkerhedshegn, der mod nord, vest og syd vil komme til at udgøre en barriere mellem Vestbredden og Israel, når det - som Ehud Olmert også lovede i sit tv-interview - står færdigt ved årets udgang. Oprindelig havde Israel planlagt at opføre et lignende hegn gennem Jordandalen, med skrinlagde dette som følge af international kritik og de store økonomiske omkostninger, som var forbundet hermed.

"Den lukkede zone kommer i stedet for hegnet, og den bliver sikkert et ligeså effektivt kvælergreb," siger Qusay Hamed videre til Information.

"Vi kan se vores land blive mindre og mindre. Hele Vestbredden og Gazastriben udgør 22 procent af det historiske Palæstina, mens Israel sidder på resten, og nu tager de endnu mere."

Fordi vejene er få i det vanskelige bjerglandskab, er det relativt enkelt at afspærre hele området. Medregner man vejspærringerne omkring byen Jericho i selve dalen, sørger syv store kontrolpo-ster for at regulere al trafik ud og ind af området. Men fordi disse, igen med henvisning til sikkerheden, er ble-vet placeret langt oppe mod højlandet, inddrager denne ordning næsten en tredjedel af Vestbreddens samlede areal.

Nægter opholdstilladelse

Der var i går endnu ikke kommet nogen reaktion fra Hamas, der blev januar måneds store vinder af det palæstinensiske parlamentsvalg, og i disse dage er ved at sætte en regering sammen. Men idet Hamas-lederen Khaled Mashaal i går sagde at organisationen vil standse den væbnede kamp, hvis Israel fjerner sine tropper fra de besatte områder, vurderes Ehud Olmerts klare udmelding om sine unilaterale planer om grænsedragning at ville give nogen form for tilnærmelse en rigtig dårlig start.

Som en yderligere vanskelighed øjner Btselem en israelsk praksis lig den, der i årevis har stillet sig i vejen for mange palæstinenseres opholdstilladelse til Østjerusalem. "I en del tilfælde, hvor en mand fra Jordandalen har giftet sig med en kvinde fra højlandet, nægter myndighederne at ændre hendes adresse i id-kortet, så hun reelt ikke har opholdstilladelse i dalen," forklarer Sarit Michaeli og antyder, at man bevidst søger at tvinge den palæstinensiske befolkning bort.

Et andet eksempel er mennesker fra byen Tubas, som ligger oppe i højlandet og har sine jorder i dalen. Mange har slet ikke kunnet få tilladelse til at krydse kontrolposterne, mens andre har én, der betyder, at de skal være tilbage i byen om natten.

Dette er blevet den nye virkelighed for A.D., der som dokumentation har afgivet vidnesbyrd til Btselem. Som mange andre bor han af praktiske grunde fast mellem markerne, hvor han arbejder.

"De tog mig, mine tre små børn - i alderen fire til otte - med deres mor og tre arbejdere, som er beskæftiget her, satte os i en militær jeep og kørte os over på den anden side af Tayasir-vejspærringen," siger han til Btselem om den første gang, militæret fjernede ham fra sit hjem på jorden i dalen med henvisning til at hans officielle adresse er i Tubas.

Btselem forklarer, at A.D. længe har søgt om adresseændring, men at de israelske myndigheder fastholder at han hører til i Tubas, selv om han ikke har boet der i årevis.

"Det tager ofte nogen tid, før vi opdager at noget nyt er på vej, og det har været særlig vanskeligt at skaffe sig overblik i denne situation, fordi den israelske offentlighed intet har fået at vide og fordi der ikke er taget nogen form for politisk beslutning," slutter Sarit Michaeli.

"Fra militær side har Israel altid betragtet Vestbredden og Jordandalen som to separate regioner. Nu ser vi at der administrativt og praktisk er taget en række skridt, der også kan omsætte denne tænkning i politisk virkelighed, så snart landets ledelse beslutter dette, og det er nogenlunde det samme som at bygge et sikkerhedshegn."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her