Læsetid: 3 min.

Jordskælv kan styrke Pakistans islamister

Hærens ineffektive hjælpeindsats har miskrediteret regimet - anderledes dygtige til at undsætte de nødstedte har de islamistiske bevægelser været
18. oktober 2005

TOKYO - Situationen i det jordskælvsramte Kashmir bliver tilsyneladende kun værre. Iskold regn og sne hindrer helikoptere i at nå frem til de afsides landsbyer, der endnu ikke har kunnet undsættes, og der råder skrigende mangel på alt fra telte til tæpper. Dødstallet opjusteres hver dag - det er nu på 54.000 - og mange frygter, det vil passere 80.000.

Manglen på logi, mad og rent drikkevand får stadig flere hjemløse til at søge mod hovedstaden Islamabad, hvor myndighederne nu er ved at oprette to gigantiske flygtningelejre.

Over 2,5 mio. mennesker er hjemløse, og 70.000 sårede, en stor del af dem med knoglebrud og åbne sår, som har forvoldt mange tilfælde af koldbrand og amputationer. Præsident Pervez Musharraf har i en tv-tale til nationen for første gang bedt om undskyldning for, at den militære indsats var 72 timer undervejs, men opfordrede også til opbakning, enhed og solidaritet. Hærens tilstedeværelse i Kashmir har på grund af konflikten med Indien altid været stor og synlig. Men efter skælvet om morgenen den 8. oktober trak mange sig ind i deres egen skal: Mindst 430 soldater omkom og 4.000 blev såret.

Religiøse ekstremister har ikke været sene til at udnytte de tre kritiske dage, da militæret svigtede sit ansvar i de byer og landsbyer, som blev jævnet med jorden af det grufulde jordskælv. I provinshovedstaden Muzaffarabad er den terrorblacklistede gruppe Jamaaet-ul-Dawas feltsygehus det mest iøjnefaldende af alle. Mange steder er også Jaish-e-Mohammad - 'Profetens soldater' - og Hizb-e-Mujahedin aktive, skønt begge bevægelser har været forbudt siden 2003 af præsident Musharraf. Også Al-Rasheed Trust, som i 2001 fik sine aktiver indefrosset af præsident Bush, og den saudiarabisk tilknyttede Al Rehmat Fund er virksomme.

"De udnytter nødhjælpen til at fremme deres militante islamiske dagsorden," siger Abdul Sattar Edhi - den pakistanske olding, der selv står som et ædelt symbol på islamisk velgørenhed og med sin armada af ambulancer og lastbiler gør en enorm indsats i katastrofeområdet.

Hjælpeindsatsen er allerede blevet politiseret. I et skarpt udfald mod ngo'er og udenlandske missionærer advarer partiet Jamaat-e-Islami myndighederne imod at bortadoptere børn og tilbyder selv at tage hånd om alle forældreløse og give dem en god religiøs opdragelse i koranskolerne.

I mediernes debatspalter forsvares de miskrediterede myndigheder og militær af eksgeneraler, mens mullaher citerer koranvers om Allahs straf for umoralsk og syndigt levned.

Den almægtiges vrede

"Den almægtige er vred over, at vi endnu ikke har indført fuld sharia i Pakistan," skriver en islamisk skriftlærd i The Nation. Også generalerne er bevidste om jordskælvets iboende politiske dynamik og potentiale. Cyklonen, som ramte det daværende Østpakistan i december 1970 og krævede 140.000 menneskeliv, førte et år senere til landets deling og oprettelsen af Bangladesh. Nu vurderer mange, at Musharraf kan komme til at betale prisen, ved at Kashmir kan gå tabt.

For de religiøse kræfter er naturkatastrofen chancen for et politisk gennembrud. I modsætning til militær og myndigheder er islamiske bevægelser i jihadier effektive, stærkt disciplinerede, ukorrupte og totalt dedikerede i deres mission. De var allerede på plads, da skælvet indtraf, og igangsatte straks hjælpearbejde på græsrodsniveau.

Jamaaet-e-Dawa, der blev stiftet i Lahore i 1989 og er moderorganisation for terrorbevægelsen Lashkar-e-Tayba, åbnede allerede på andendagen for katastrofen sit feltsygehus med røntgen, operationsrum, tandlæger og senge til 100 patienter ved bredden af Neelum-floden. I dag består komplekset af 35 store telte, og driften finansieres ved indsamlinger i hele landet.

I Kashmir er militant islamisme i høj grad et alternativ til det nationalistiske og det sekulære og 'demokrati', de politiske partier forsøger at hævde i parlamentet i Islamabad. Hidtil har militæret kunnet regne med loyalitet fra offentlighedens side, men den misrøgtede hjælpeindsats kan få ødelæggende virkninger. "De religiøse ekstremister forbedrer deres image på Musharraf og hærens bekostning," mener Ershad Mahmud, ekspert i Kashmir.

Hver gang muslimske regimer tidligere har gjort en dårlig figur med hjælpeindsatser ved jordskælv - som i Algeriet, Egypten, Tyrkiet og Iran - har islamister formået at vinde terræn. Seismiske skælv har udløst politisk uro som 'biprodukt'. Musharraf har terrorstemplet flere af de grupper, som nu skaber sig national goodwill i Kashmir, men han er ude af stand til at slå til. Regimet må syne hårdt, men staten er blød og porøs som en vaskesvamp.

Siden diktatoren Zia ul-Haqs tid i 1980'erne har relationerne mellem dele af hæren og moskeerne i høj grad udviklet sig symbiotisk. Musharrafs 'forræderi' imod Taleban voldte stor bitterhed blandt islamisterne, og hans fortsatte krig i Fata-land, de lovløse distrikter langs grænsen til Pakistan, er en stadig lurende trussel, der kan antænde en konfrontation mellem de to modpoler.

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her