Læsetid: 4 min.

Journalisten som vor tids ekspreshistoriker

tids ekspreshistoriker Paul Hammerich slap godt fra at gå ind på faghistorikernes område, og efter 25 år er hans danmarkskrønike endelig kommet på dvd. Den handler om Ulla Dahlerups pessar, Aksel Larsens brækkede ben, Mogens Glistrups nulskat og en hel masse andet, som forener det anekdotiske med det oplysende
30. maj 2007
Paul Hammerich slap godt fra at gå ind på faghistorikernes område, og efter 25 år er hans danmarkskrønike endelig kommet på dvd.

Som Politiken-journalist blev Paul Hammerich engang sendt til et internationalt politisk topmøde i Langeliniepavillonens sore sal. Han var kommet lidt for tidligt, da han bemærkede nogle mænd gå rundt i udkanten af salen, mens de stoppede op ved potteplanter, idet de placerede noget og krydsede af på en liste. "Hemmelige mikrofoner", tænkte han umiddelbart, men direkte adspurgt svarede de, at deskulle placere nogle snapse til daværende udenrigsminister Per Hækkerup, så han bedre kunne stå mødet igennem.

En af journalisten og forfatterens mange inside-historier, som dog ikke er med i den historiske tv-serie Gamle Danmark, nu på dvd, skønt Hammerich mente, at enhver historie kunne fortælles, blot det blev gjort på den rigtige måde.

Serien samlede i sin tid nationen på samme måde som Matador, og i dag, i al fald på det seneste, har serier om nyere historie etableret sig solidt med fast sendetid kl. 19 på DR2. Gamle Danmark begyndte som en bestillingsopgave fra Gyldendal i 1970'erne. Hammerich satte sig op i sit sommerhus i Tisvilde og skrev og skrev og skrev, når han da ikke lige blev afbrudt af vennen Leif Panduro, der - han boede i Asserbo - kom cyklende forbi. Hammerich researchede med stor grundighed, for det var et kæmpeprojekt at søge i diverse arkiver. En fornøjelse og en belastning, som i årevis var hans liv.

Lorteland!

For forlaget var det en stor satsning. Resultatet var langt fra givet, men da de i alt syv bind udkom, blev de en bestseller. At man havde valgt en journalist frem for en historiker, forklarede Hammerich selv i sit forord: Journalisten er vor tids ekspreshistoriker.

Han havde blandt flere andre job været søndagsredaktør på Politiken, hvor han samlede de førende kulturradikale omkring sig. Dem samarbejdede han videre med, da han blev redaktør af de nyskabende satireprogrammer i Danmarks Radio lørdag aften, dem, hvori Buster Larsen hver gang vrængede "Lorteland!" til stor moro for den nation, der blev satiriseret over.

Paul Hammerich skrev også afsnit til Huset på Christianshavn og Matador, men krøniken Gamle Danmark var helt hans egen og den, hvori han for alvor trådte i karakter. Han var selv en kulturradikal, men i den mildere udgave, og i krøniken holdt han sine egne meninger diskret tilbage. Kom de endelig til udtryk, var de elegant underspillet.

Da han for cirka 25 år siden omplantede sin Danmarks-krønike fra bog til tv, indledte han serien med at sige, at efterkrigsgenerationen i årene 1945-75 nok havde oplevet den mest omvæltende periode i vort lands historie. Men hvorledes det? Var besættelsen som sådan f.eks. ikke en større omvæltning?

Han underbyggede sin antagelse med, at en halv million landbrugere var blevet til kun 120.000 i perioden, hestene stort set erstattet af traktorer, skatten forhøjet fra 14 til 40 øre af hver krone, og et luvslidt bondesamfund i det hele taget erstattet af et industrielt overflodssamfund. Den offentlige sektor var vokset fra 100.000 ansatte (i 1954) til 600.000 en generation senere.

I de ti dvd'er går det over stok og sten med mindeværdige indslag, alt sammen holdt sammen af Hammerichs rolige stemmeføring, når han ikke lader stoffet tale for sig selv, hvilket han gør i udstrakt grad: Tyskernes tilbagetrækning, befrielsesrusen, Churchills jerntæppetale, Cubakrisen, kaptajn Carlsens skæve skiv, Ulla Dahlerups pessar, Aksel Larsens brækkede ben, kidnapningen af lille Tina, Mogens Glistrups skattenul, slumstorm, ungdomsoprør, indtræden i EF. Hjulpet godt afsted af diverse indslag fra kultur og underholdning: Karen Blixen og Morten Korch, Keld Petersen og Dirch Passer, Leo Mathiesen, Nina & Frederik, Gitte Hænning, Storm P- og Bo Bojesen-tegninger og "Om lidt er kaffen klar".

Jutlandia

Overblikket fastholdes, men anekdoterne og detaljen får det hele til at leve. Hvert afsnit har en fast indledning: Et tryk på en knap, hvorved et Dannebrogsflag, som hænger slapt ned, aktiveres og folder sig ud. En herre kalder Danmark for et eventyrrland, hvorefter en anden (Palle Lauring) kalder Danmark en brugsforening. Filosoffen Villy Sørensen siger, men uden at vi får vide om hvad: "Det er i hvert fald et forhold, man ikke kender fra andre lande end Danmark."

Krønikeskriveren skrev også sin egen personlige historie ind, hvor det faldt for. Hans far Kaj Hammerich var kommandør på hospitalskibet Jutlandia, som blev sendt over til Koreakrigen, hvor de danske læger udførte 10.000 operationer.

Selv havde Paul som ung gymnasieelev under krigen været med til at duplikere det illegale blad Den 11. Time samt mistet en bror, som var med i den farlige del af modstandsbevægelsen og blev dræbt af tyskere.

I modsætning til Ebbe Kløvedal Reich, der med sin populære Grundtvigbog Frederik nedkaldte historikernes vrede og foragt over sit hovede, slap Paul Hammerichs bøger og tv-serie stort set uskadt igennem faghistorikernes dom. Der var ikke noget at komme efter. Der er tal undervejs som belyser hverdagslivet. Hvad fik vi i løn? Hvad kunne vi købe for lønnen? Hvor mange cigaretter?

Ikke skønmaleri

Noget skønmaleri er der ikke tale om. Generationen, der jublede, men kun i starten, kalder han efterkrigsgenerationen. Befrielsen var det lyseste øjeblik, derefter fulgte diverse splittelser. "Mon ikke vore børn og børnebørn kan gøre det bedre?" spørge Hammerich forhåbningsfuldt og optimistisk til sidst.

Det tyder intet på i dag, hvor værdikamp og tørklædedebat raser, mens kulturradikalismen er gået i dækning og gjort ugleset. Det ville krønikeskriveren have vidst at give passende kommentarer med, hvis han skulle have skrevet nye afsnit, hvori Murens fald og it-udviklingen uden tvivl ville være bærende elementer.

Andre forfattere og journalister har efterfølgende forsøgt at lave danmarkshistoriske krøniker, men ingen med samme gennemslagskraft. Til gengæld opnåede Hammerich selv endnu en krønikesucces med bogen Lysmageren om Poul Henningsen. At Gamle Danmark først nu er udkommet på dvd, skyldes en masse bøvl med at få rettigheder til de mange små film- og musikklip, etc., som serien er sat sammen af.

* Paul Hammerich:

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her