Læsetid: 2 min.

Journalister risikerer fængselsstraf

Anklagemyndigheden vil have journalister i fængsel for at viderebringe FE's hemmelige Irak-vurderinger. Forsvaret satser på frifindelse
14. november 2006

Har befolkningen ret til at vide, hvordan Forsvarets Efterretningstjeneste, FE, vurderede Iraks besiddelse af masse-ødelæggelsesvåben og Saddam Husseins forbindelse til al-Qaeda? Eller gik Berlingske Tidende over stregen, da avisen i foråret 2004 offentliggjorde konklusionerne i nogle af de trusselsvurderinger, som FE havde udarbejdet til regeringen forud for beslutningen om at lade Danmark deltage i Irak-krigen?

Det er essentielt det spørgsmål, som Københavns Byret skal tage stilling til i den sag mod Berlingske Tidende, som blev indledt i går.

Journalisterne Michael Bjerre og Jesper Larsen samt Berlingske Tidendes chefredaktør Niels Lunde er alle tiltalt for i strid med Straffelovens paragraf 152d at have viderebragt de fortrolige vurderinger, som avisen havde fået udleveret af FE's ekspert i kemiske våben, Frank Grevil.

Anklager Michael Jørgensen fra Københavns Politi lagde for med at kræve fængselsstraf til alle tre tiltalte med den begrundelse, at offentliggørelsen af Irak-vurderingerne har skadet FE's samarbejde med andre efterretningstjenester og dermed også skadet Danmarks sikkerhed.

Forsvarsadvokaterne Tyge Trier og Henrik Dahl krævede til gengæld frifindelse med den begrundelse, at oplysningerne ikke var fortrolige. Lignende oplysninger kunne allerede i sommeren 2003 hentes på CIA's hjemmeside. Forsvaret mente heller ikke, at oplysningerne har skadet FE's eller andres sikkerhed.

I offentlighedens interesse

De to journalister og deres redaktør forklarede, at de valgte at offentliggøre FE's vurdering af den irakiske trussel af hensyn til offentlighedens interesse i at kende grundlaget for den danske krigsdeltagelse.

"Vores artikler viste, hvor lidt FE vidste om Iraks masseødelæggelsesvåben. De viste også, at FE var mere forsigtig i sine vurderinger end den dramatiske retorik, som politikerne anvendte," sagde Michael Bjerre og understregede, at offentliggørelsen af Irak-vurderingerne bl.a. har ført til, at Folketinget nu får uklassificerede trusselsvurderinger stillet til rådighed, hver gang tinget skal forny mandatet for Danmarks deltagelse i internationale militære operationer.

"Vi sad med det faktuelle grundlag for den største danske beslutning, der er taget i nyere tid. Ved at videregive de oplysninger har vi været medvirkende til, at der næste gang, der skal tages en lignende beslutning, vil være langt mere opmærksomhed omkring, hvad grundlaget er," sagde Bjerre.

De tre tiltalte forklarede, at de havde mange overvejelser om risikoen ved at offentliggøre oplysningerne, men at det skulle kunne skade FE's samarbejde med andre tjenester, havde de ikke tænkt på. Til gengæld havde de grundigt overvejet, hvordan de kunne beskytte deres kilde, fortalte chefredaktør Lunde. Trods avisens kildebeskyttelse blev Frank Grevil afsløret, fyret og siden idømt fire måneders fængsel ved Østre Landsret. Efter afsløringen stod han offentligt frem i Information, hvor han bl.a. anklagede regeringen for at have misbrugt FE til at retfærdiggøre Irak-krigen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her