Læsetid: 3 min.

Journalister i uvant rolle

I amerikanske medier frygter man, at retssagen mod vicepræsident Cheneys stabschef vil få en negativ virkning for reporteres fortrolige kildenet. Tre journalisters vidneudsagn kan sende Lewis Libby mange år i fængsel
3. november 2005

BOSTON - Under gennemlæsningen af særlige anklager Patrick Fitzgeralds anklageskrift mod vicepræsident Richard Cheneys stabschef i fredags spilede amerikanske medieeksperter øjnene op.

Det gik op for dem, at tre journalister skal vidne under en kommende retssag mod Lewis Libby - en højtstående regeringskilde, som de ellers havde lovet anonymitet.

Libby blev sigtet for at have begået menéd om sine samtaler med de tre journalister i sommeren 2003. Under éd påstod han, at NBC's tv-vært Tim Russert havde fortalt ham om Valerie Plames tilknytning til CIA. Inden da skulle Libby ikke have kendt til hendes identitet. De to andre reportere skal have fortalt ham om Plame senere.

I deres vidneudsagn modsagde de tre journalister enstemmigt Libby. Det opsigtsvækkende er, at Fitzgerald kun kunne rejse tiltale mod Libby for menéd på grundlag af reporternes version. Følgen kan blive, at kilder i regeringsapparatet tørrer ud, frygter medieeksperter.

"Journalister der dækker sikkerhedspolitik, er afhængige af fortrolige samtaler. Sigtelsen mod Libby kaster en skygge over det netværk af fortrolige kilder".

Plame var indtil Bush-regeringens afsløring af hendes identitet en hemmelig CIA-agent, der indsamlede efterretninger om andres landes masseødelæggelsesvåbenprogrammer. I en aviskronik i sommeren 2003 skød hendes mand, ambassadør Joseph Wilson, huller i en af præsident George W. Bushs sikreste argumenter for at starte en krig mod Irak nogle måneder tidligere.

Irak havde aldrig prøvet at købe beriget uran til bygning af atomvåben i Niger, skrev Wilson. Det havde han som CIA-udsending verificeret under et ophold i det afrikanske land i januar 2002. Cheney og Libby tog Wilsons kritik nær, de iværksatte en smædekampagne mod ham og lod journalister vide, at ambassadørens kone havde anbefalet ham til Niger-missionen. Rejsen var altså nepotisme. I den forbindelse nævnte de, at hun var ansat i CIA.

Ingen af de tre journalister brugte den tophemmelige oplysning om Wilsons CIA-hustru. Det gjorde derimod den konservative skribent Robert Novak i en klumme kort efter Wilsons aviskronik. Novak anførte, at to højtstående embedsmænd i Det Hvide Hus gav ham tippet om Valerie Plame. Deres identitet kendes endnu ikke, fordi Novaks vidnesbyrd stadig er fortroligt, men det antages, at den ene er præsidentens vicestabschef Karl Rove.

Novaks adfærd er blevet udsat for hård kritik i amerikanske medier, der forlanger, at han gør rent bord og fortæller, hvad han sagde i sit vidnesbyrd. Der er også delte meninger om Tim Russerts og de to andre journalisters rolle - Matthew Cooper fra Time Magazine og Judith Miller fra New York Times.

Det bliver spurgt, hvorfor de ikke forsøgte at grave dybere ned i sagen og demaskere vicepræsidentens kampagne mod Wilson og hans hustru. Dekan for Columbia Universitys journalistskole Nicholas Lemann skrev at det skyldes det incestuøse forhold mellem reportere og kilder i Washington. Han indrømmer, at det ikke ser smukt ud, når journalister virker som transmission for regeringskilders 'agenda', men lægger vægt på det store billede fremfor enkelte kompromitterende sager.

To af journalisterne accepterede at aflægge vidnesbyrd om deres samtaler med Libby, efter at han havde skrevet under på en dispensation. Judith Miller stolede ikke på proceduren og røg 85 dage i fængsel, indtil han gav hende personlig tilladelse. Den venstreorienterede klummeskriver Robert Scheer er højst utilfreds med denne fremgangsmåde, fordi journalisternes modstand mod at vidne forsinkede Fitzgeralds arbejde i et helt år.

"De tre journalister var øjenvidner til en kriminel handling . De burde straks have sagt sandheden til storjuryen", skriver han i Los Angeles Times og tilføjer: "Hvis de havde gjort det, ville Fitzgerald have sigtet Libby i oktober 2004, nogle få dage før præsidentvalget og Bush kunne have tabt".

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu