Læsetid: 2 min.

Jul er øl – øl er jul

Halleluja, værsgo og skyl. Et overflødighedshorn af sublime bryg gør sig klar til at glæde december
25. november 2006

Det er højsæson for ølnørder. På intet andet tidspunkt af året nedsvælges mere øl end i mørke december. På intet tidspunkt forkæler bryggerier og ølimportører os med så gavmilde mængder.

Oelakadamiet.dk's ikke-udtømmende liste rummer over 50 nye og gammelkendte danske juleøl. Det er for stort et pensum, så til dette udvalg har jeg koncentreret mig om mine egne yndlingsbryghuse.

Først skal dog omtales et fortjenstfuldt initiativ fra ølkenderen Erik Lindstrøm, der driver onlineølhandelen oeltorvet.dk: En såkaldt kalenderkasse bestående af 24 overraskelsesøl, indsvøbt i rødt papir. Hver dag åbnes en ny låge på Øltorvets hjemmeside med oplysninger om dagens øl. Jeg gav efter for professionel nysgerrighed og flåede papiret af alle 24, og uden at røbe hemmeligheder - det har jeg lovet - kan jeg attestere, at udvalget er skønsomt, og at mindst en af denne klummes godt anmeldte øl er med.

Betænk din ølnørdkæreste med kalenderkassen, og julestemningen er reddet.

For brygmesterne er for udfordringen: Hvordan uddestillerer vi julens væsen og tilsætter den vor øl?

Sød som juletiden

Man taler om 'denne søde juletid' - og sødme, karamelmaltsødme, er også, hvad der dominerer i Rød Julebryg, et pilsnerprodukt fra Svanekes Bryghus.

Smagen har et anstrøg af grannåle, men er dog for fattig i variationsbredde til, at jeg ville drikke den i en meditativ stund foran pejsen. Men vi er langt over snebajersegmentet, og Rød vil klæde ethvert julefrokostbord.

Testens mest julede er fra Nørrebro, hvis udsøgte Julebryg dur til både julefrokost, flæskesteg og i sin egen ret. En fyldig, kastanjefarvet ale med kompleksitet, syrlighed, sødme og velafbalanceret bitterhed, men skumfylden imponerer ikke. Brygget på seks malttyper og tilsat en 'julehemmelig krydderiblanding'. At drikke den er at sanse julens sjæl: Mine smagsorganer opfattede bl. a. engelsk julekage, nelliker, røde bær, kanel - og ja, glögg og brunkage.

Og så det tunge segment: Brøckhouses 2006-årgang er nydelse fra ende til anden. Denne klosterøl, hvis gæld til belgiske forbilleder er åbenlys, er kaffesort med café au-laitfarvet skum af lang varighed. I smagsuniverset træder figner, dadler, nellike og, mørk chokolade og abrikos frem. Styrken er tilstrækkelig til at tage livtag med anden på juleaftens julebord.

En topscorer

Belgiske quadrupel-forlæg ligger også bag den lykkeligt forløste Santa's Little Helper fra Mikkeller. Aromaen oser af lakrids, tørrede frugter og krydderier, bl.a. kardemomme, og er sødmen overvældende, bliver den aldrig vammel. Når gæsterne er gået, pakkerne udpakket, ungerne lagt i seng, kan du lytte til englekoret i denne øl.

HHHHHIØltorvets Kalenderkasse: 24 øloverraskelser, 499 kr. oeltorvet.dk

HHHIIIBryghuset Svaneke: Rød Julebryg, 5,7 procent, 50 cl, fås i Superbrugsen, 19,95 kr.

HHHHHINørrebros Bryghus: Nørrebros Julebryg, 7 pct., 60 cl, fås i Føtex, 43,95 kr.

HHHHHIBrøckhouse: Juleøl 2006, 9 pct., 50 cl, fås i ISO m.fl., 32,95 kr.

HHHHHHMikkeller: Santa's Little Helper, 10, pct., 66 cl . www.olbutikken.dk. 52 kr.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her